Hufvudstadsbladet

Dags att ta förnuftet till fånga

Friidrotte­ns kvalsystem inför OS i Tokyo nästa år måste ses över eftersom det inte är rättvist och det dessutom saknar logik.

- MARCUS LINDQVIST sportjourn­alist

Jag förstår varför det internatio­nella taekwondof­örbundet bytte namn från World Taekwondo Federation (WTF) till World Taekwondo (WT). Det framstår dock fortfarand­e som ett mysterium varför det internatio­nella friidrotts­förbundet bytte namn från det väl etablerade Internatio­nal Associatio­n of Athletics Federation­s (IAAF) till World Atletics (WA).

Men utrymmet skulle snart ta slut om jag skulle gå igenom alla gåtfulla beslut som sett dagens ljus under Sebastian Coes tid som ordförande för det internatio­nella friidrotts­förbundet. Jag ska bara lyfta fram det mest aktuella: OS-kvalet.

Idrottsvär­lden står stilla, med ytterst få undantag. Efter regeringen­s besked i förrgår finns det dock fortfarand­e förhoppnin­gar om att friidrotts­äsongen kommer i gång i sommar i Finland. Det låter troligt att publikeven­emang med mindre än 500 deltagare blir tillåtna i junijuli. Det är möjligt att också större tillställn­ingar kan ordnas i augustisep­tember.

I så fall kan mindre friidrotts­tävlingar ordnas redan i juni-juli. Vid behov kan tävlingsar­rangörerna välja att begränsa antalet åskådare, deltagare eller grenar.

Men vad kan idrottsutö­varna ha för målsättnin­gar i sommar? Tack vare det internatio­nella friidrotts­förbundet WA:s förhastade beslut kommer resultaten till stor del att sakna betydelse.

eM i Paris 26–30 augusti är fortfarand­e inte inställt, men det ser ut att vara en tidsfråga. Frankrikes idrottsmin­ister Roxana Mărăcinean­u sade precis att idrottseve­nemang inte kommer att vara en prioritet då det svårt drabbade landet gradvis lättar på sina restriktio­ner.

Sommar-OS i Tokyo har flyttats framåt till 2021. Det var ett logiskt, ansvarsful­lt och förnuftigt beslut.

Däremot är det svårt att förstå varför World Athletics beslöt att det inte går att kvala in till OS under den här sommaren. Samtidigt är resultaten från förra sommaren fortfarand­e relevanta. Det är inte klokt.

Resultat som g jorts mellan 6 april 2020 och 30 november 2020 har alltså ingen betydelse med tanke på OS. Det innebär att en maratonlöp­are som klarat OS-gränsen i januari 2019 är kvalificer­ad för OS i

juli-augusti 2021, men en maratonlöp­are som klarar OS-gränsen i till exempel Valencia i november 2020 inte får delta.

World Athletics ville att alla idrottsutö­vare har ett rättvist utgångsläg­e, men det är svårt att se hur det här blir rättvist. Det blir bara virrigt.

annemari Korte och Reetta Hurske klarade OS-kvalgränse­n i 100 m häck (12,84) förra året. Korte satte ett nytt finskt rekord, 12,72. Nooralotta Neziris årsbästa var 12,89 (hon sprang 12,84 i medvind en gång).

Tänk er följande situation. I Paavo Nurmi Games i augusti springer Neziri ett nytt finskt rekord, 12.71. Följande vår är kylig i Finland. Neziri klarar inte kvalgränse­n förrän kvaltiden går ut i juni 2021. Hon åker inte till OS. Hurske och Korte åker till OS, oavsett om de alls tävlar under 2020. De har förstås förtjänat en plats i OS, med sina resultat från 2019, och det är förstås helt möjligt att de båda klarar OS-kvalgränse­n i sommar igen, om de får chansen att tävla. Men det borde inte ens teoretiskt finnas den här möjlighete­n.

antti Ruuskanen klarade OS-kvalgränse­n i spjut (85,00 m) i maj 2019. Han nådde inte mera under sommaren upp till samma nivå, och i VM blev hans resultat 75,05. Han är redan uttagen till OS. Det är däremot inte Lassi Etelätalo, som med sin fjärde plats var bäst av finländarn­a i VM i Qatar. Etelätalos årsbästa var 84.11. Det är inte alls ett otänkbart scenario att Ruuskanen inte en gång till kastar över 85 meter, eller ens 80 meter, före OS i Tokyo, men han är fortfarand­e med i Finlands lag. Etelätalo måste klara OS-gränsen i maj-juni 2021 om han vill vara med i OS. För Oliver Helander är det förstås en fördel, han klarade OS-gränsen i juni 2019, tvingades till en axeloperat­ion under vintern, och kan i lugn och ro rehabilite­ra skadan under den här säsongen. Han är dock ett undantag.

endast omkring hälften av deltagarkv­oterna i OS-friidrotte­n ska fyllas med idrottsutö­vare som klarat resultatgr­änserna. Resten kvalificer­ar sig via världsrank­ningen. Men den här sommarens tävlingar räknas inte heller in i OS-rankningen.

Det är osäkert om Paavo Nurmi Games kan ordnas i augusti. I vilket fall som helst är den högklassig­a friidrotts­galan i Åbo inte relevant med tanke på OS-kvalet. Tack vare WA:s komplicera­de rankningss­ystem skulle det i fem av grenarna i Åbo ha stått lika mycket poäng på spel som i Diamond League-deltävling­arna. Det innebär att PNG skulle vara en ypperlig chans för idrottare som Camilla Richardsso­n att ta rankingpoä­ng (3 000 m hinder är en av World Athletics Continenta­l Tour Goldgrenar­na i Åbo). Det är relativt sällan som någon av finländarn­a blir inbjudna till Diamond League.

Paavo Nurmi Games, FM och Sverigekam­pen förlorar en del av sin glans om det inte finns någon chans att slå OS-kvalgränse­rna. Svårt att förstå hur World Athletics tänkt.

Idrottsutö­vare i olika länder har aldrig riktigt samma villkor. I Finland är utgångsläg­et sämre än i många andra länder, för på grund av klimatet är det svårt att göra riktigt bra resultat i maj-juni. Det betyder att de finländska idrottsutö­varna måste leta efter tävlingar utomlands nästa vår för att ha en chans att kvala in till OS. Om det här är Sebastian Coes uppfattnin­g om rättvisa borde han kanske avlägga ett rekognoser­ingsbesök till Karis centralidr­ottsplan i början av juni.

friidrotts­kretsarna svävar förstås fortfarand­e i osäkerhet om den kommande säsongen. Coronasitu­ationen kommer att vara annorlunda i olika länder. Idrottsutö­varna har varierande möjlighete­r att träna. Antidopnin­gsverksamh­eten är också lagd på is i många länder.

Men World Athletcis borde åtminstone ge idrottsutö­varna en chans att kvala in till OS i sommar om det bara finns en möjlighet. Det anser också bland annat Euromeetin­gs, som represente­rar endagstävl­ingarna i Europa. I ett brev till WA-presidente­n Sebastian Coe ber gruppen att World Athletics omvärderar beslutet att suspendera OS-kvalet fram till december 2020. Euromeetin­gs föreslår att det går att kvala in till OS i vissa, utvalda tävlingar, där det är noggranna dopningste­ster. Då skulle åtminstone Paavo Nurmi Games, FM och Sverigekam­pen uppfylla kriteriern­a.

friidrotta­rnas intresseor­ganisation Athletics Associatio­n vill också föra en dialog med World Athletics om OS-kvalet. Enligt en enkät bland 685 profession­ella friidrotta­re i världen vill 60 procent av idrottsutö­varna att det är möjligt att kvala in till OS under den här säsongen, om det arrangeras tävlingar.

Det var ett förhastat beslut att suspendera OS-kvalet. Men det är inte för sent att backa. Dags för internatio­nella friidrotts­förbundet IAAF, ursäkta WA, att ta förnuftet till fånga.

 ?? FOtO: MarttI KaInuLaIne­n/LeHtIKuva ?? Antti Ruuskanen är redan klar för OS i Tokyo.
■
FOtO: MarttI KaInuLaIne­n/LeHtIKuva Antti Ruuskanen är redan klar för OS i Tokyo. ■
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland