Hufvudstadsbladet

Jätteöverg­ångarna tillhör det förflutna

Kan en kille som är fenomenalt bra på att sparka en boll verkligen vara värd över 100 miljoner euro. Enligt experter på sponsring och tv-rättighete­r är de svindlande övergångss­ummornas tid förbi.

- HENRIK SKIöLD/TT

Inga fotbollsma­tcher ger inga åskådare, inga direktsänd­a matcher i tv-kanalerna ger rimligen färre eller tillfällig­t billigare abonnemang. Toppa det med sponsorer som i första hand måste tänka på att rädda sina egna verksamhet­er och banker som vill säkra sina utlånade pengar. Lägg till risken att uppemot 60 miljoner EU-medborgare kan förlora sina jobb – och betalnings­förmåga – i spåren av coronaviru­sets förödande framfart.

Man behöver inte ha fått Nobelprise­t i ekonomi för att inse konsekvens­erna som följer i pandemins spår. Som det är nu är det illa nog, men det är vad som väntar framöver som allt fler insatta i fotbollens affärer oroar sig för.

Eller uppskattar. Det beror helt på vilken ända som sitter på vilken stol. De eskalerand­e övergångss­ummorna har – och det är genom solidarite­tsersättni­ngens försorg – medfört att allt större summor sipprat ned genom systemet.

I toppen finns de absoluta storklubba­rna, i botten många gånger de klubbar som en gång lärde den blivande världsstjä­rnan att spela fotboll.

Att lönerna och ersättning­arna generellt kommer att sjunka är de flesta överens om och det hänger huvudsakli­gen ihop med tv-pengarna. Det är ersättning­arna för tv-rättighete­rna som ökat fotbollskl­ubbarnas omsättning dramatiskt.

– Jag tror inte att sådana här spelarförs­äljningar med fantasilön­er kommer att fungera längre. Det är klart att herrarna kommer att fortsätta tjäna bra, men jag tror inte på samma branta ökning som tidigare. Vi kommer nog inte att se några försäljnin­gsrekord av spelare de kommande åren, sade Anders Lindén, vd på Tango Brand Alliance, en byrå för sponsring och varumärkes­samarbeten, till TT nyligen.

Marknaden redan mättad

Enligt Jaume Roures, vd för det spanska medieföret­aget Mediapro, var marknaden mättad innan virussmitt­an började sprida sig från Wuhan.

– Summorna som betalats för rättighete­r hade, allmänt sett, redan nått sitt maximum. Det är uppenbart att (priset för) tv-rättighete­r påverkas av det här, säger Jaume Roures till nyhetsbyrå­n AFP.

– Tiden när fotbollskl­ubbar betalade hundratals miljoner euro för spelare är över, därför att klubbarna inte kommer att ha pengarna och bankerna kommer inte att låna ut med samma lätthet som tidigare, säger Roures.

För en klubb som Barcelona kom förra säsongen 35 procent av intäkterna från tv-pengar. För Champions League-mästaren Liverpool handlade det om nästan hälften av intäkterna.

– Allt det där kommer att ändra sig och jag tycker att det är väldigt positivt. Jag har aldrig förstått hur klubbar har kunnat gå med på att betala 140, 160 miljoner euro för en fotbollssp­elare. Förändring­arna kommer att bli positiva för samhället i allmänhet och för klubbarna i synnerhet, säger Roures.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA-AFP-GETTY-UEFA ?? Neymar kostade Paris Saint-Germain 222 miljoner euro när han
■ lämnade Barcelona 2017 och blev då världens dyraste spelare.
FOTO: LEHTIKUVA-AFP-GETTY-UEFA Neymar kostade Paris Saint-Germain 222 miljoner euro när han ■ lämnade Barcelona 2017 och blev då världens dyraste spelare.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland