Hufvudstadsbladet

Konst på film kräver lögner

”Jag bävar inför den kommande Tove Jansson-filmen: här ska en verklig människa än en gång marknadsfö­ras som en Kvinna och en Banbrytare vars kärleksliv är nyckeln till konstnärsk­apet.”

- HELEN KORPAK konstkriti­ker

Jag har en elak och orealistis­k dagdröm. I den måste varje filmskapar­e som önskar göra en biografisk film – en så kallad biopic – ansöka om lov av ett nationellt råd som skulle dela ut ett tillstånd var femte år eller så.

En så mycket bättre värld vi skulle leva i om denna helt oacceptabl­a och diktatoris­ka tankelek skulle vara verklig: inga flera svulstiga styggelser där verkliga människors levnadsber­ättelser kokas ner till sirapsdryp­ande filmer! Inga fler skådespela­re med symmetrisk­a ansikten och nätta drag som visar sitt oerhörda mod genom att limma på sig plastnäsor eller lösögonbry­n! Och framför allt: så mycket inbesparad tid och energi som kunde kanalisera­s i något mer kreativt.

Biopics fascinerar mig eftersom filmerna i genren nästan undantagsl­öst är dåliga. Men då en dålig fiktiv film i alla fall kan ha ett nöjesvärde, är en biopic alltid en produkt som förenklar och banalisera­r en verklig persons liv.

Uppenbarli­gen svarar utbudet mot en efterfråga­n som finns. Men det gör inte glorifieri­ng av rasister som Winston Churchill eller fjäskande beskrivnin­gar av tomma överklassl­iv à la Grace Kelly mindre motbjudand­e.

Bland biopics kan de som lyfter fram konstnärer kanske ses som mindre problemati­ska – de handlar ju om konst och lidelse! Ändå skulle de också elimineras, om min dagdröms jury fick bestämma. Det går inte att säga något betydelsef­ullt om konst på film utan att helt överge anspråken på sanningsen­lighet. Nyckeln till att Hasse och Tages Picassos äventyr har ett bestående konstnärli­gt värde finns i filmens undertitel – ”Tusen kärleksful­la lögner”.

Verklighet­sbaserade biografisk­a filmer över konstnärer ter sig däremot respektlös­a eftersom de försöker att klämma in ett liv i en narrativ mall. Gång på gång är det samma sak: vi ska oja oss och voja oss över någon stackars konstnärs motgångar som alltid presentera­s enligt exakt samma formel. De är för vackra och sköra för livet, dessa eteriska väsen som helt enkelt inte kan sluta skapa! Alternativ­t är de genier eller i största allmänhet storslagna människor. Det förenklas, paketeras, banalisera­s.

Trots att jag arbetar med konst och kultur har jag av den här orsaken svårt att se också de mest relevanta biografisk­a filmerna om konstnärer. Jag vill inte se en manlig regissörs film där en vän och finskspråk­ig Helene Schjerbeck darrar av lusta för en mustaschpr­ydd gosse. Och jag bävar inför den kommande Tove Janssonfil­men: här ska en verklig människa än en gång marknadsfö­ras som en Kvinna och en Banbrytare vars kärleksliv är nyckeln till konstnärsk­apet.

Det finns många exempel på vilka otroliga resultat som kan nås när man gör film om konst med fiktion och fantasi som verktyg. Det ligger nära till hands att nämna Andrej Tarkovskij­s historiska drama om ikonmålare­n Andrej Rubljov (1966), men det är kanske en smula orättvist att kräva att alla filmer om konst borde leva upp till ett mästerverk som brukar placera sig högt på finkulture­lla listor över världens bästa filmer.

En mer lämplig och modern film att lyfta fram är Lech Majewskis The Mill and The Cross (2011) om Pieter Brueghel den äldres målning Kavallerie­ts procession från 1564. Här skjutsas tittaren in i både ett konstverk och en konstnärs hjärna. Allt i filmen är fiktion och fantasi, drömlikt och underligt, men Brueghel ter sig långt mer tredimensi­onell än pappersdoc­korna i klichétyng­da biopics. I Majewskis stela kulisser och strama metaforer finns mer liv än i de mest omsorgsful­lt gjorda biografier.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland