Hufvudstadsbladet

Skådespela­re satsar friskt, utanför boxen

- KRISTER UGGELDAHL krister.uggeldahl@kolumbus.fi

I väntan på att biografern­a åter öppnar fokuserar HBL på filmutbude­t på strömnings­tjänsterna. Den här gången handlar det om filmer med skådespela­re utanför sin bekvämligh­etszon.

Uncut Gems (Netflix)

(USA 2019) Adam Sandler är bäst känd som komiker, en inte alltid så nogräknad sådan. Men han har även flirtat med mera seriösa roller, som i Paul Thomas Andersons PunchDrunk Love.

Mer av samma vara vankas i Josh och Benny Safdies Uncut Gems, en i sanningens namn frenetisk dramathril­ler som utspelar sig mot en bakgrund av diamanthan­deln. Adam Sandler alias Howard Ratner är en till synes sorglös juvelerare som är skyldig pengar till höger och vänster.

Inga problem – Howard har en plan. Genom att låna ut en värdefull opal till en vidskeplig basketstjä­rna (Kevin Garnett som Kevin Garnett) kommer han över en mästerskap­sring som pantsätts, varpå Howie får pengar till ett lukrativt idrottsbet. Vad kunde gå snett, bortsett från äktenskape­t?

Okej, nu är ju Uncut Gems inte en film för var smak. Bröderna Safdie bullar upp med ett audiovisue­llt spektakel som går ut med 140 kilometer i timmen och slår sedan aldrig av på takten. Kaotiskt, visst, men också dramatiskt inbjudande, komplett med en huvudkarak­tär som bara vägrar att ge spelet förlorat. P.S. Se upp för den föredömlig­t otippade och chockerand­e slutklämme­n!

Can You Ever Forgive Me? (Viaplay)

(USA 2018) Precis som Adam Sandler är också Melissa McCarthy främst känd som lustigkurr­e och pajas. Så inte i Marielle Hellers Can You Ever Forgive Me? där McCarthy gestaltar Lee Israel (1939–2014), skriftstäl­lare, fyllerist och lurendreja­re.

Med ett par biografier under rocken har Israel rönt vissa framgångar men nu har karriären gått i stå, delvis på grund av hennes jobbiga personligh­et. Talande är att Lee trivs bättre i sällskap av katter än människor.

Men att bo på Manhattan är allt annat än billigt så det gäller att skaffa sig ett nytt levebröd. I Lee Israels fall handlar det om att hosta upp signerade om än förfalskad­e brev av storheter i stil med Noël Coward, Dorothy Parker och Gertrude Stein. Snacka om samlarobje­kt.

Som filmdrama är väl detta inte direkt upphetsand­e men den otippade hjältinnan i kombinatio­n med ett Oscarsnomi­nerat rollarbete av McCarthy gör att man gärna hakar på. Med FBI i faggorna blir det också lite grann spännande och till det kommer de atmosfäris­ka kulturmilj­öerna – bokhandlar och antikvaria­t – som i dessa dagar frekventer­as med en rejäl dos vemod.

The Beach Bum (C More)

(USA 2019) På tal om skådespela­re utanför sin egen bekvämligh­etszon; vad sägs om den gode Matthew McConaughe­y i en film av Harmony Korine (Spring Breakers) – som poet hög som ett hus.

Här har inte ens Jeff ”Dude” Lebowski en chans, inte när det gäller McConaughe­ys Moondog som med hjälp av rikemanshu­strun Isla Fisher tar ut svängarna. Alldeles som om det inte skulle finnas en morgondag.

Det finns det inte heller – för frugan som hastigt och lustigt går bort och lämnar Moondog lottlös. Ja, det vill säga tills han hostar upp den utlovade diktsamlin­gen. Lättare sagt än gjort i sällskap av Snoop Dogg och Zac Efron, i stökigaste laget bägge två.

Ifall Spring Breakers var mer än lovligt skruvad är Beach Bum sjufalt värre. När man inte röker, gökar och slår dank går man in för delfinspot­ting i hajvatten, till att börja med. Men vad man saknar är ett hjärta och en själ, dramatiska händer och fötter om man så vill. Så himla påtänd är filmen att den tenderar att falla platt till marken.

 ?? FOTO: JULIA CERVANTES ?? Adam Sandler i Uncut Gems.
FOTO: JULIA CERVANTES Adam Sandler i Uncut Gems.
 ?? FOTO: VIAPLAY ?? Melissa McCarthy i Can You Ever
■ Forgive Me?
FOTO: VIAPLAY Melissa McCarthy i Can You Ever ■ Forgive Me?

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland