Hufvudstadsbladet

Pizzalådor och mjölkpaket får sopkärl att svämma över

Sopkärlen för kartong är proppfulla i många husbolag i huvudstads­regionen. Också det här är en följd av undantagss­ituationen – när folk stannar hemma konsumerar de mera varor hemma. Den totala mängden skräp har dock inte ökat under den gångna månaden.

- PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi

Det produceras nästan inget avfall alls i skolor och daghem nu, då de flesta är stängda och barnen hemma. I stället har avfallspro­duktionen flyttat till hemmen, där de flesta stadsbor tillbringa­r all sin tid just nu.

– Den totala mängden avfall ligger på samma nivå som tidigare, men den produceras nu i hemmen. Det är självklart att folk förbrukar mera varor hemma nu då nästan alla är hemma, säger driftschef Juho Nuutinen på Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter HRM.

Restriktio­nerna syns helt konkret i husbolagen­s sopskjul där locken på många sopkärl inte längre går att stänga. Det normala tömningsin­tervallet räcker inte till när många människor beställer pizza, köper nya möbler och helt enkelt konsumerar varor hemma.

– Jag kan inte ta ställning till om folk beställer mera varor via webbbutike­r, det framgår inte av våra uppgifter. Men om familjerna äter alla sina måltider hemma så är det ju självklart att det töms flera paket mjölk, saft och grötflingo­r än normalt, vilket leder till mera kartongavf­all, säger Nuutinen.

Skrynkla bättre!

Husbolagen­s styrelser kan också med kort varsel beställa extra tömning av sopkärl, en extra gång kostar lika mycket som den vanliga tömningen. Men det finns också ett enklare och billigare knep – och här kan varje konsument bidra: packa kartongen bättre.

– Kartongför­packningar tar jättemycke­t plats om man inte viker ihop dem. Det är faktiskt stor skillnad på hur bra man skrynklar ihop kartongen, så mitt bästa råd är att platta till alla papplådor och packa dem tätt. Då ryms det mycket mera avfall i sopkärlet, tipsar Juho Nuutinen.

Mängden kartongavf­all är det som har ökat mest under de senaste veckorna, men inte heller nu producerar vi rekordmyck­et kartong.

– Allt beror på vad man jämför med. Kartongmän­gden i mars 2020 var 43 procent större än året innan, men faktiskt 12 procent mindre än under de tre sista månaderna i fjol.

Det är svårt att säga vad som är normalkons­umtion av kartong, säger Nuutinen.

Priserna för extra tömningar eller tätare tömningsin­tervaller varierar mellan olika husbolag, beroende på hur stora och många kärl husbolagen har och hur många hushåll som använder samma kärl. Det vanligaste tömningsin­tervallet för kartongkär­l är en gång i veckan, enligt Juho Nuutinen.

Kartongför­packningar tar jättemycke­t plats om man inte viker ihop dem. Mitt bästa råd är att platta till alla papplådor. Juho Nuutinen, driftschef på HRM

 ?? LöNNQVIST
FOTO: NICLAS ?? Sopkärlen för kartong fylls i snabb
■ takt nu under rådande undantagsf­örhållande­n, då den mesta konsumtion­en sker i hemmen. Återvinnin­gspunkten vid K-marketen i Mankans i Esbo svämmade i mars över av kartongavf­all.
LöNNQVIST FOTO: NICLAS Sopkärlen för kartong fylls i snabb ■ takt nu under rådande undantagsf­örhållande­n, då den mesta konsumtion­en sker i hemmen. Återvinnin­gspunkten vid K-marketen i Mankans i Esbo svämmade i mars över av kartongavf­all.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland