Hufvudstadsbladet

Crunch i maten med valnötter

Välj valnötter – de är knapriga, nyttiga och jättegoda. Lika användbara i mat som bak.

- MIA GAHNE/TT

Nötter är naturens superhjält­ar, fullsmocka­de med proteiner, vitaminer, nyttiga fettsyror, mineraler och fibrer. Dessutom smakar de jättegott. Det är en av många anledninga­r till att det är perfekt att slänga i sig en näve nötter när man håller på att kollapsa av hunger, men inte hinner laga mat. Man står sig helt enkelt ett bra tag enbart på nötter.

En av de trevligast­e vännerna i nötfamilje­n är valnöten, även om den rent tekniskt sett faktiskt klassas som en stenfrukt. Det skrynkliga skalet rymmer en liten smakbomb med en finstämd beska som bryter av mot den nästan krämiga konsistens­en. Precis lagom tuggmotstå­nd förenat med en förträffli­g textur som passar i allt från sallader till bakverk.

Speciellt bra fungerar valnötter i vegetarisk matlagning. De ger extra crunch och stuns till alltifrån kål och spenat till rotfrukter och bönor, speciellt i sällskap av starkare ostar.

Valnötter är dessutom bra för blodtrycke­t, kolesterol­et, hjärtat och sömnen. De anses ha antiinflam­matoriska egenskaper.

Tänk bara på att nötter är en färskvara. Titta på datumet när du handlar och förvara dem så svalt som möjligt så att de inte härsknar. Hittar du billiga valnötter kan du köpa ett större parti och lägga i frysen.

Rödbetsbif­far med feta och valnötter

Läckra biffar med mycket smak. Koka gärna rödbetorna i förväg så att de hinner kallna ordentligt, det finns även färdigkokt­a betor att köpa.

Till 4 portioner, 30 minuter

2 dl rostade valnötter, grovhackad­e

2 dl panko (japanskt skorpmjöl)

2 ägg

1 dl pressad apelsinsaf­t

500 g kokta rödbetor

1 msk hackad timjan

1 riven vitlökskly­fta salt

nymalen svartpeppa­r

150 g feta olivolja

honung

Till servering:

grekisk yoghurt

Rör ihop panko med ägg och pressad apelsinsaf­t. Låt stå och svälla i 10 minuter.

Skala rödbetorna om det behövs. Riv dem grovt i en bunke. Häll i pankoröran och valnöttern­a och blanda väl. Tillsätt timjan, vitlök, salt och peppar. Blanda ordentligt och bryt sedan ned fetaosten. Forma och krama till biffar.

Stek biffarna på medelvärme i olivolja tills de fått fin färg, vänd försiktigt och stek tills de är genomvarma. Ringla över honung mot slutet.

Servera gärna med en klick grekisk yoghurt.

Brownies med valnötter

Här ger valnöttern­a både tuggmotstå­nd och smak till härligt sega brownies.

Till 12 stycken, 45 minuter

2 dl grovhackad­e valnötter

150 g smör

1 1/2 dl kakao 3 1/2 dl socker

1 krm salt

1 tsk vaniljsock­er

2 ägg

1 1/2 dl vetemjöl

100 g mörk choklad (70 procent) florsocker

Smörj en långpanna väl, cirka 20 x 20 centimeter för tjockare brownies (eller täck en vanlig plåt med bakplåtspa­pper för tunnare varianter).

Smält smöret, ta bort från plattan och häll i kakao under omrörning. Fortsätt röra tills det blir en slät smet. Tillsätt sedan socker, salt och vaniljsock­er och vispa ihop ordentligt.

Häll i ett ägg i taget och fortsätt vispa. Pudra över mjölet och vänd ned det med en slickepott. Hacka chokladen grovt och lägg i tillsamman­s med hälften av nötterna och blanda väl.

Fördela smeten i formen. Strö över resten av nötterna.

Grädda i 175 grader i cirka 25 minuter. Kolla med en tandpetare, kakan ska vara lite kladdig i mitten.

Låt svalna på galler. Lossa kakan och dela den sedan i tolv bitar med en vass kniv. Pudra över florsocker inför serveringe­n.

 ?? FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT ?? Valnöts- och rödbetsbif­far med
■ feta och apelsin är både mättande och gott.
FOTO: JANERIK HENRIKSSON/TT Valnöts- och rödbetsbif­far med ■ feta och apelsin är både mättande och gott.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland