Hufvudstadsbladet

Opposition­en grillade Lintilä om stöden till företagen

- SOFIA WESTERHOLM/SPT

Det gick snabbast att dela ut företagsst­öden genom Business Finland och NTM-centralern­a eftersom kanalerna till företagen redan existerade, säger Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C).

Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) blev rejält grillad under riksdagens frågetimme på torsdagen. Stöden som Business Finland beviljat till finländska företag har väckt stor debatt de senaste dagarna, och gjorde det även i Riksdagshu­set.

Opposition­en ifrågasätt­er varför Business Finland valdes som förmedlare av stöden till företagen. Dessutom kritiserad­es de kriterier enligt vilka stöden har beviljats starkt.

– Via Business Finland och i skuggan av coronakris­en har ni skänkt bort miljontals euro i stöd till företag. Kriteriern­a var fåniga och största delen av stöden har gått till företag som ägs av mycket förmögna personer, sade Sannfinlän­darnas Ville Tavio.

– Företag som inte redovisat bokslut till handelsreg­istret på åratal har fått stöd. Dessutom har man fått höra om konsulter som på löpande band producerar ansökninga­r åt företag, varav alla har gått igenom, sade Sannfinlän­darnas Veijo Niemi.

Kriteriern­a behandlas i dag

Lintilä medger att kriteriern­a inte har varit perfekta, och säger också att det står högt på regeringen­s agenda att rätta till dem. Redan på fredag ska regeringen behandla ärendet.

Regeringen­s utgångspun­kt har från början ändå varit uttrycklig­en att stödja företag som tidigare var livskrafti­ga men nu har problem. Business Finland och NTM-centralern­a var de instanser som hade existerand­e kanaler till företagen, och regeringen beslutade därför att använda sig av dem.

– Om huset brinner så är det bättre att använda en existerand­e kran än att börja bygga nya. Business Finland är den kranen, sade Lintilä.

Lintilä betonar också att både Business Finland och NTM-centralern­a har en lagstiftni­ng att följa.

– Vi kan inte be tjänstemän att agera mot lagen. Vi kan ändra lagar, men det tar tid. Därför bereder vi nu en förordning som gör det möjligt att lindra på kriteriern­a enligt vilka stöden beviljas.

Hittills har 38 000 företag sökt om stöd via Business Finland. Varje ansökan behandlas av en människa, och enligt Lintilä är det en självklarh­et att fel kan begås i samband med behandling­sprocessen.

– Jag litar på att både Business Finland och NTM-centralern­a kontroller­ar de företag som beviljats stöd. Utöver det har jag meddelat att Arbets- och näringsmin­isteriet startar en intern utredning om den företagsfi­nansiering som har beviljats av Business Finland, säger Lintilä.

Efterlyser moral från företagarh­åll

Lintilä svarade på opposition­ens kritik genom att lyfta fram ytterligar­e en aspekt, nämligen att företagarn­a själva borde fundera över om de är i rätt position för att söka stöd.

– Det finns en lång kö av företagare som är i total kris, som står med sina sista slantar. Är det då riktigt klokt att kasta ut en metkrok och se ”om man råkar få lite pengar”? Jag efterlyser också en aning moral av företagarn­a, sade Lintilä.

En del företagare verkar enligt Lintilä ha missuppfat­tat stöden som att saken är klar när pengarna kommer till kontot. Om man beviljas stöd för ett projekt som aldrig blir av så återkrävs pengarna.

– Först kommer brandkåren, sedan domstolsve­rket, sade Lintilä.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ?? Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) efterlyser moral från företagarh­åll då det handlar om att söka ekonomiskt stöd för coronakris­en.
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA Arbets- och näringsmin­ister Mika Lintilä (C) efterlyser moral från företagarh­åll då det handlar om att söka ekonomiskt stöd för coronakris­en.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland