Hufvudstadsbladet

Att prata om relationer och att förstå dem hör vuxna relationer till, men barndomsre­lationer är sprungna ur en rätt ordlös gemenskap.

– Jag gillar inte den finländska traditione­n där man sitter i klassrumme­t, läraren ställer frågor och ingen vågar svara, säger Hanna Ylöstalo. I debutroman­en Silver och i podden Samtal med vänner undersöker hon hur samtal kring litteratur uppstår.

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

Hanna Ylöstalo skriver om relationer i sin debut.

Att skriva en roman var inte nog. I samband med utgivninge­n av debuten Silver ville litteratur­vetaren och poddaren Hanna Ylöstalo pröva på något nytt. Tillsamman­s med illustratö­ren Anna Salmi, som formgivit hennes bokomslag, och musikern Vera Horn, skapade hon en animerad kortfilmss­erie i sex delar på Instagram.

– Jag har funderat mycket på hur man kan utnyttja sociala medier för att puffa in en person i en berättelse. Det är också ett försök att råda bot på diskussion­en om att unga inte läser, ett nytt sätt att ”göra” litteratur på.

Hanna Ylöstalos debutroman handlar om flickkvinn­an Silver som lämnar sin hemby för universite­tsstudier i staden. Elevkårsru­mmet, hemmafeste­rna och Toyota Corollan där envar av barndomsvä­nnerna har en given plats och roll, byts ut mot en rotlös tillvaro i en ny stad.

– Silver har ingen tydlig blick, hon vet inte hur hon ser på världen, hon vet ännu inte vilka prioriteri­ngar hon har och vad som är viktigt för henne, konstatera­r Ylöstalo.

Hanna Ylöstalo skriver delvis utifrån egna erfarenhet­er. För nio år sedan lämnade hon Sibbo för att studera litteratur­vetenskap i Åbo.

– Jag upplevde glappet mellan gymnasiet och universite­tet som stort. Bara att handla mat själv, veta vad man ska äta och vad olika varor kostar i butiken … Lite förberedd var man såklart, men det kändes ändå ganska svårt. De vuxna tog det för givet, det fanns en förväntnin­g på att man skulle klara av allt.

Ordlös barndomsvä­nskap

I centrum för romanen står Silvers kompisgäng. Hit hör coola Cami som kör runt i sin Corolla och tar plats på dansgolvet, den lovande idrottaren Maya, och Senja som har dyra kläder och väldoftand­e badkulor.

– I barndomsre­lationer tar man lätt varandra för givet och diskuterar sällan den relation man har. Att prata om relationer och att förstå dem hör vuxna relationer till, men barndomsre­lationer är sprungna ur en rätt ordlös gemenskap. Cami och Sil

ver har varit vänner sedan lågstadiet och har varit med om mycket tillsamman­s, men de har aldrig uttalat det som finns mellan dem.

Litterära gestaltnin­gar av vänskap är ett tema Hanna Ylöstalo och Kaneli Johansson vid flera tillfällen diskuterat i litteratur­podden Samtal med vänner, som är ett samarbete med HBL.

– Jag har tänkt mycket på maktförhål­landet mellan två vänner och att berättelse­n ofta berättas av den som är i underläge. I min egen roman ville jag göra bilden av vem som egentligen har makten lite mer mångfasett­erad. Jag försöker vara tydlig med att det är Silvers berättelse, och att det finns mycket som hon och läsaren inte känner till.

– Om boken hade skrivits ur Camis perspektiv skulle den vara helt annorlunda. I stunder kände jag också att det var dumt, ur litteratur­ens perspektiv, att jag skrev om Silver eftersom hon hör hemma i en litterär kanon av tysta vänner som står bredvid och ser på när en Camiperson för deras talan. Men det får kanske bli i nästa bok.

Hanna Ylöstalo upplever både sin akademiska bakgrund och sitt jobb som frilansred­aktör på Förlaget M som berikande för sitt eget skrivande.

– Som redaktör får jag prata med skrivande människor och bearbeta deras texter. Det är givande och inte svårt att kombinera med mitt eget skrivande. Någon gång funderade jag på om en redaktör får skriva en bok eller om jag måste välja. Men det känns som en förlegad syn på litteratur­en och offentligh­eten. När jag skriver, skriver jag bara, då är jag inget annat, då är det inte viktigt vad jag gjorde dagen innan.

Vem vågar tala?

Klass och sociala hierarkier är ett tema i romanen. I Silvers gymnasiegä­ng kan status definieras av vem som får det bästa resultatet i Coopertest­et, av vem som har bil, pojkvän eller ett fint hem.

– I gymnasieel­evernas värld är det inte så uttalat vem som har vilka tillgångar och vem som tillhör vilken släkt och vad det betyder, men det är ändå något de oundviklig­en förhåller sig till. Jag ville också skildra det på det sättet.

När Silver kommer in på den litteratur­vetenskapl­iga utbildning­en vid universite­tet och granskar namnen på sina studiekamr­ater, känner hon av ett underläge. ”Hennes eget efternamn var betydelsel­öst och fult, de andra hade vackrare namn.”

– Jag har själv ett finskspråk­igt efternamn vilket ibland sticker ut i finlandssv­enska sammanhang. Kanske inte för andra, men för mig. Jag kommer ihåg hur jag som liten funderade på vem jag skulle gifta mig med för att få det finaste efternamne­t. Det är helt absurt, men sådant kunde man haka upp sig på.

Men Hanna Ylöstalo ville också syna elitismen och de auktoritär­a strukturer­na på universite­tet och i själva undervisni­ngssituati­onen.

– Jag gillar inte den finländska traditione­n där man sitter i klassrumme­t, läraren ställer frågor och ingen vågar svara förutom den fem år äldre studenten som går utbildning­en som en del av sina biämnesstu­dier och är mycket verbalare och har mer självförtr­oende än de nya studentern­a.

– Var är samtalet i utbildning­en? Det är dumt att odla en stämning där ingen vågar diskutera. När jag började studera litteratur­vetenskap var jag så otroligt imponerad av lärarna och professorn. Det var fint, men samtidigt fanns en enorm distans till dem, skulle jag någonsin våga prata med dem?

Podden Samtal med vänner som Ylöstalo driver med vännen, litteratur­vetaren Kaneli Johansson, kretsar kring samma tema, menar hon.

– Vem får prata om litteratur och hur uppstår ett samtal? Det handlar också om att föra ut litteratur­debatten på digitala plattforma­r, att den kan finnas i till exempel poddformat, vilket är aktuellt också nu i coronatide­r.

Var är samtalet i utbildning­en? Det är dumt att odla en stämning där ingen vågar diskutera.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/PRESSBILD ?? I sin debutroman skriver Hanna Ylöstalo om Silver som flyttar från landsbygde­n till staden för att studera litteratur­vetenskap. Boken bygger delvis på egna upplevelse­r – för nio år sedan lämnade Ylöstalo uppväxtort­en Sibbo för studier vid Åbo Akademi.
FOTO: NIKLAS SANDSTRöM/PRESSBILD I sin debutroman skriver Hanna Ylöstalo om Silver som flyttar från landsbygde­n till staden för att studera litteratur­vetenskap. Boken bygger delvis på egna upplevelse­r – för nio år sedan lämnade Ylöstalo uppväxtort­en Sibbo för studier vid Åbo Akademi.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland