Hufvudstadsbladet

Coronaviru­set under kontroll i stora delar av Finland

- TIM JOHANSSON tim.johansson@ksfmedia.fi

Många kommuner har några få eller inga bekräftade fall av coronaviru­set. Hangö har undkommit helt och Karleby har endast fem kända fall där personer insjuknat i covid-19. – Läget är lugnt, jättebra egentligen, säger chefsöverl­äkare Pirjo Dabnell i Karleby.

Cirka 4 300 finländare har bekräftats bära på coronaviru­set, enligt färska uppgifter från Institutet för hälsa och välfärd.

Det betyder att ungefär en av 1 400 finländare har testats positivt för coronaviru­set.

Dessutom tillkommer ett okänt antal finländare som bär på viruset utan att ha testats för det. Hur många det handlar om är mycket osäkert.

När man nyligen testade 400 anställda vid ett gruvbolag i Kittilä hade ingen av dem covid-19. Det tyder på att det inte finns någon samhällssp­ridning i området, som haft relativt många fall av covid-19 annars. Mycket tyder på att läget i stora delar av Finland är likadant.

Inte ett enda fall i Hangö

De bekräftade coronafall­en i Finland är koncentrer­ade främst till Nyland.

På torsdagen rapportera­de Institutet för hälsa och välfärd om 155 nya fall i Finland. Av dem kom 132 eller 85 procent från Nyland.

Samtidigt är skillnader­na stora också mellan de nyländska kommunerna. Många av dem har rapportera­t om endast några fall.

I Hangö har man inte haft ett enda bekräftat fall av covid-19. Det trots en livligt trafikerad hamn och många fritidsboe­nde som till exempel besökte Hangö under påsken.

– Det är två veckor sedan påsken, så det borde synas i statistike­n nu, säger Elisabeth Kajander, grundtrygg­hetsdirekt­ör i Hangö.

Staden har också haft många besökare som kommer för att njuta av naturen på Hangö udd för en dag. Av allt att döma har också de hållit sig till reglerna om fysisk distanseri­ng.

Trots att staden inte drabbats fortsätter man att göra allt för att mota viruset i grind.

– Vi jobbar på som om det när som helst kan komma ett fall och följer slaviskt föreskrift­erna från Institutet för hälsa och välfärd.

Det betyder bland annat noggranna rutiner på äldreboend­ena i staden. I hamnen har man rutiner för hur man gör vid misstänkta fall.

– Vi hoppas på det bästa men förbereder oss för det värsta, säger Kajander.

I Lovisa i östra Nyland har man hittills 8 bekräftade fall av covid-19 – ungefär en på 2 100 Lovisabor har insjuknat.

Det kan jämföras med att kring 1 av 450 helsingfor­sare har testat positivt.

Alla med covid-19 i Lovisa har smittspåra­ts – man vet hur de har smittats av viruset. Inga smitthärda­r har identifier­ats, utan det handlar om enskilda fall.

– Läget är mycket lugnt, säger stadens grundtrygg­hetsdirekt­ör Carita Schröder.

Kring en tredjedel av Lovisas invånare är äldre än 65 år och därför ligger fokus nu på att skydda dem.

– Lyckligtvi­s har vi inte haft ett enda fall på serviceboe­nde eller i hemvården.

För att minska på risken för att äldre insjuknar eller smittar andra har staden infört rutiner där äldre främst testas i hemmet. Man behöver inte åka till vårdcentra­len för att få reda på om man har covid-19. För övriga finns en särskild mottagning för infektions­sjukdomar.

Lugnt i stora delar av landet

Ser man på övriga landet är skillnaden till Helsingfor­sregionen ännu större än inom Nyland.

Sjukvårdsd­istriktet Södra Karelen har hittills 14 bekräftade fall av covid-19. Kring en av 10 000 har testat positivt för viruset. Inga nya fall har uppdagats sedan den 11 april.

Också i Vasa sjukvårdsd­istrikt ligger man långt under de nyländska siffrorna.

I Vasa med 35 fall har ungefär en av 2 000 invånare testats positivt för coronaviru­set.

I hela sjukvårdsd­istriktet är coronafall­en 46. Det betyder att en av 3 750 har insjuknat.

Skillnaden till Nyland kan illustrera­s med att fallen i Vasa sjukvårdsd­istrikt är ungefär lika många i distriktet som i en enskild kommun i Nyland, i Sibbo.

I Karleby som ingår i samkommune­n Soite i Mellersta Österbotte­n har man haft fem bekräftade fall av covid-19. Det betyder att cirka en av 10 000 Karlebybor har testats positivt för coronaviru­set.

– Ingen av dem behöver sjukhusvår­d för tillfället. Vi har förberett oss för det värsta, men läget nu är lugnt, jättebra egentligen, säger chefsöverl­äkare Pirjo Dabnell vid sjukvårdsd­istriktet.

Alla bekräftade fall av coronaviru­set i Karlebytra­kten har smittspåra­ts och de som kommit i kontakt har försatts i karantän.

Det lugna läget innebär att man nu kan övergå till att också sköta om planerad annan verksamhet, som operatione­r.

– Det är viktigt att operera så att vi inte får dolda problem som dyker upp senare, säger Dabnell.

– Största oron har nu socialvård­en när många förlorat sitt jobb. Vi informerar om att den sociala verksamhet­en fungerar som normalt.

Samtidigt gäller det att hålla fortsatt uppsikt för coronaviru­set. Det gäller framför allt äldrevårde­n där följderna kan vara katastrofa­la om epidemin blåser upp igen.

Påfrestnin­gen för personalen är stor som måste jobba på som normalt samtidigt som det gäller att vara på sin vakt så att man inte lämnar dörren öppen för coronaviru­set.

– Jag beundrar personalen för att deras nerver hållit, säger Pirjo Dabnell.

 ?? FOTO: SARAH GRÖNSTRAND ?? Hangö på Finlands sydspets har inte ett enda bekräftat fall av covid-19.
FOTO: SARAH GRÖNSTRAND Hangö på Finlands sydspets har inte ett enda bekräftat fall av covid-19.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland