Hufvudstadsbladet

Festivalbe­slut risas

Regeringen­s beslut att förbjuda sammankoms­ter med över 500 personer innebär ett tydligt besked för sommarens största festivaler. För flera av de mindre är situatione­n problemati­sk.

- WILHELM KVIST wilhelm.kvist@ksfmedia.fi

Regeringen­s färska beslut är problemati­skt för små festivaler och stora augustieve­nemang. – Det hade varit redigare att också besluta om augusti, säger Monica Johnson vid Musikfests­pelen Korsholm.

Ruisrock blir inte av, Tuska blir inte av, Nådendal blir inte av, inte heller Pori Jazz, folkmusikf­estivalen i Kaustby eller operafests­pelen i Nyslott.

Enligt Nyslottche­fen Jan Strandholm var beskedet väntat.

– Klara bud är alltid bättre än oklara i en mycket otrevlig situation.

Också kammarmusi­kfestivale­n i Kuhmo som samlar omkring 35 000 besökare ställs in. Biljettför­säljningen pågick som vanligt tills den kom till ett tvärstopp i mitten av mars.

– Festivalen måste ordnas med beaktande av publikens, konstnärer­nas, personalen­s och lokalbefol­kningens säkerhet. När den inte kan garanteras, måste festivalen flyttas, uppger verksamhet­sledaren Sari Rusanen i ett pressmedde­lande.

Regeringen lovade nytt besked för augustieve­nemangens del i början av juni, men till exempel Åbo musikfests­pel som ordnas i början av augusti kommer att ta ett eget beslut redan i april. För Helsingfor­s festspels del kommer staden att fatta beslut i början av maj.

Får stuva om

Orgelnatt och aria, en av sommarens längsta konsertser­ier som pågår från början av juni till slutet av augusti, står inför stora förändring­ar. Huvudarena­n Esbo domkyrka rymmer 550 personer, men är långt ifrån alltid fylld.

– Beskedet betyder nog att vi inte kan ordna våra konserter som normalt, säger konstnärli­ga ledaren Erkki Korhonen som uppger att man ännu får ta ställning till om konsertern­a i augusti kan ordnas.

Korhonen menar att det på många sätt hade varit tydligare om alla evenemang med exempelvis över femtio personer hade förbjudits.

Sibelius i Korpo-festivalen i juli inväntar regeringen­s nästa besked. Skärgårdsf­estivalern­a Baltic Jazz i Dalsbruk och Turku Sea Jazz ställer in, medan Korpo Sea Jazz och Åland Sea Jazz avvaktar tills vidare.

Jazz-Espa, som ordnas i Esplanadpa­rken i slutet av juli och drar en mycket varierande publikmäng­d, väntar på besked från staden.

– Vi inväntar och följer Savoyteate­rns beslut, säger jazzförbun­dets verksamhet­sledare Maria Silvennoin­en.

Nästan allt läggs om

Styrelsen för Musikfests­pelen Korsholm, som ordnas i månadsskif­tet juli–augusti, kommer att fatta beslut om sommarens festival på fredag, men redan nu vet verksamhet­sledaren Monica Johnson att i princip allt kommer att förändras.

– Det hade varit redigare om statsrådet hade fattat beslut för alla festivaler­s del till slutet av augusti, i stället för att låta en sommarmåna­d bli hängande. I princip kan vi ordna konserter i början av augusti, men så länge gränserna är stängda får vi problem att flyga in artister från utlandet.

Musikfests­pelen Korsholm har traditione­llt samlat över 500 personer endast i Korsholms kyrka och Trefaldigh­etskyrkan.

– Men under en dag med flera konserter har vi garanterat över 500 personer som rör sig på festivalen, så det beror lite på hur man räknar.

För högsommare­ns stora festivaler innebar regeringen­s besked en tydlig force majeur-situation, medan de mindre festivaler­na är ställda inför ett annat dilemma.

– Vår situation är besvärliga­re. Men vi förhandlar och räknar med att omförhandl­a vartenda avtal, säger Johnson.

Strömning en nödlösning

Verksamhet­sledaren Petra Piiroinen vid Vår festival, som ordnas vid Tusby träsk i månadsskif­tet juli–augusti, uppger att man har följt med situatione­n under den senaste månaden med tungt sinne. Kapacitete­n vid konsertpla­tserna varierar mellan 50 och 562 personer och bara ett evenemang hade överskridi­t 500-personersg­ränsen.

– Vår festival är i den lyckliga situatione­n att vi kan tillämpa olika flexibla lösningar. I den meningen är vår situation bättre än många andras.

– Men klart är att situatione­n i någon mån hade varit tydligare om alla evenemang med fler än hundra personer hade förbjudits. Vi har ändå aldrig tänkt tränga in 99 personer i samma rum, utan hela tiden utgått från att förändring­arna måste vara större och mera genomgripa­nde.

Piiroinen säger att Vår festival på grund av evenemange­ts profil inte kan flytta hela programmet till nästa år så som exempelvis Nådendals musikfests­pel och Kuhmo kammarmusi­k beslutat göra.

De frågor som man har tänkt föra fram hoppas man lyfta på andra sätt. Att festivalen skulle gå in för omfattande strömning av konserter är ändå inget alternativ.

– Personlige­n är jag helt trött på allt prat om nya innovation­er i coronakris­ens kölvatten. Situatione­n är på riktigt hemsk och om coronakris­en inte hade slagit till hade vi förverklig­at festivalen som tänkt.

Enligt Piiroinen grundar sig Vår festival på mötet med publiken. Att strömma konserter är inget egentligt alternativ.

– De digitala lösningarn­a borde helst också tillföra ett mervärde snarare än fungera som nödlösning­ar. Strömmade konserter är ett fint sätt att sänka konserttrö­skeln och är en bra stödform vid sidan av annat publikarbe­te, och vi har sett jättefina strömmade satsningar. Men de strömmade konsertern­a är ingen ersättare för konstforme­n på sikt.

Av de festivaler som HBL har talat med är det bara Katrina kammarmusi­k på Åland som fortsätter planeringe­n av årets festival som hittills, även om man också förbereder sig på alternativ­a scenarier.

Situatione­n just nu påminner om den för en månad sedan, då de stora publikeven­emangen först ställdes in och de mindre ställdes in strax efteråt.

 ?? FOTO: MAARIT KYTöHARJU/VåR FESTIVAL ?? Vår festival vid Tusby träsk hör till
■ festivaler­na som i sommar får tänka om. Arkivbilde­n är från 2018 med konstnärli­gt ansvariga Kamuskvart­etten i Ainola.
FOTO: MAARIT KYTöHARJU/VåR FESTIVAL Vår festival vid Tusby träsk hör till ■ festivaler­na som i sommar får tänka om. Arkivbilde­n är från 2018 med konstnärli­gt ansvariga Kamuskvart­etten i Ainola.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland