Hufvudstadsbladet

Konkurser hos SAS, Norwegian ger dyrare flyg efter krisen

Norwegians framtid hänger på en tråd. Bolaget bakom SAS Helsingfor­sflyg är i konkurs. Youtube-kaptenen Tapio Siivola som flög dem miste jobbet.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Flygkapten Tapio Siivola, 37, sitter på balkongen i Fiskehamne­n i Helsingfor­s. Han har inte flugit på en månad. Och i tisdags miste han jobbet. Hans arbetsgiva­re, ett av dotterbola­gen till irländska Cityjet är i konkurs. Bolaget flög fem mindre CRJ 900-jetplan för det nordiska flygbolage­t SAS.

Tapio Siivolas senaste flygning från Oslo den 16 mars blev därmed den sista när han och styrmansko­llegan landade på Stockholm-Arlanda som var hemmabas för honom och 120 andra piloter.

Det kan ha varit hans sista jobb i kommersiel­l flygtrafik, säger han nu. Inte bara han kommer att sakna det, utan också hans 60 000 följare på den videoblogg han har haft om sitt jobb, Lentostory, som totalt har närmare nio miljoner visningar på Youtube.

– Jag har haft en fin tid inom flyget. Men nu är det kanske dags för någonting annat. Jag har de senaste tre-fyra åren som kapten haft ett ansvarsful­lt jobb med att greppa stora helheter och att hantera personalre­surser. Och jag har en examen inom turism. Kanske någon arbetsgiva­re har användning för det, säger han till HBL.

Först när moderbolag­et i Irland har försatts i likvidatio­n och flera dotterbola­g satts i konkurs har också piloterna och andra anställda fått hela bilden klar för sig. Deras bolag med en årsomsättn­ing på 220 miljoner euro visade sig ha skulder på en halv miljard. De flygplan Tapio Siivola och hans kolleger flög visar sig i irländska medier ha komplicera­de ägarstrukt­urer och kopplingar till skattepara­dis.

– Vi trodde ju i det längsta att vi skulle ha en chans att behålla jobben när vi flög lite mindre plan. Men SAS som var vår kund prioritera­r ju förstås sina egna besättning­ar. Med vår affärsmode­ll, att flyga wetleaseun­derleveran­ser för andra bolag var vår omsättning ju snabbt noll. Inga statliga lönegarant­ier hade hjälpt, säger Tapio Siivola.

När en länk brister, står allt

Tapio Siivolas arbetsgiva­re Cityjet är ett exempel på hur flygbransc­hen har blivit uppsplittr­ad på olika länkar. Sitt fotfäste i Finland och bland finländska piloter fick bolaget så här:

SAS har i årtionden varit intressera­t av den finländska marknaden, men aldrig velat basera besättning­ar eller flygplan i Helsingfor­s som man gjort i de andra nordiska huvudstäde­rna. På 1990-talet köpte SAS ändå det lilla finländska flygbolage­t Air Botnia med småskalig inrikestra­fik med propellerp­lan.

Air Botnia döptes snart om till Blue 1. Bolaget fick större flygplan, ofta äldre SAS-plan och experiment­erade med att hitta sin roll. Än var det billigflyg, än citytrafik till Europa, än mera businesskl­ass. Till sist blev bolaget bara ett produktion­sbolag för SAS, planen målades om i moderbolag­ets färger och Blue 1 såldes snart, 2015 till irländska Cityjet.

Cityjet hör till en växande armada av flygbolag i Europa som flyger som underlever­antörer för större flygbolag. Bland dem finns framför allt finländska Norra men också danska DAT, lettiska Smartlynx eller portugisis­ka Hi Fly. För längre avtal tejpas planen till och med i kundens färger, lite som storstadsb­ussar upphandlas att köra i de färger som kommuner och regioner beställer.

Finländska Norra äger inte ens sina plan, det gör bolagets huvudkund Finnair.

Tre miljarder – för att få mera hjälp

Bara några dagar innan konkursern­a inom Cityjet-gruppen klämtade klockan också för billigbola­get Norwegian. Bolaget har redan tidigare, för att tala i medicinska termer, haft ”flera underligga­nde sjukdomar”: för snabb tillväxt, strandade Boeing Max-plan och tekniska problem på sin långlinjef­lotta.

Nu är bolaget lagt i konstgjord koma, säger en av de 4 700 sparkade, den danske flygkapten­en Søren till den danska flygsajten Check-in. Han miste jobbet när bolaget försatte fyra av sina bemannings­bolag i konkurs. Det fanns inte längre pengar till löner.

Aktieanaly­tikern Jacob Pedersen vid danska Sydbank är en av Nordens mest hörda experter på flygfinans­iering. Han är inte säker på att det längre finns någon utväg för Norwegian utan att också moderbolag­et går i konkurs.

Norwegian har de senaste åren expanderat oerhört snabbt, med nya egna dotterbola­g, bemannings­bolag och besättning­sbaser så långt borta som i Sydamerika. Man har spekulerat och köpt upp enorma produktion­skvoter hos flygplanst­illverkarn­a, både Boeing och Airbus.

Pengarna har kommit från trogna norska storinvest­erare, norsk shipping och av en stor tillit till bolagets aktie som en norsk folkaktie.

Det finns ändå en förhoppnin­g om att Norwegian kommer att fortsätta flyga – men som ett betydligt mera norskt bolag. Efter att den norska regeringen 2018 lämnade det nordiska samarbetet kring SAS, tror man att det finns en politisk vilja att se till att Norge har ett eget flygbolag till varje pris.

Men i coronastöd­ens tid behöver också Norwegian nu officiellt ha ett någorlunda tillsnygga­t bokslut för att få del av det massiva statsstöd Norge vill ge flyget.

– Norwegian behöver minst tre miljarder norska kronor (260 miljoner euro) i kassan. Det går helt enkelt så dåligt för dem att de behöver få extra kassa för att få statlig hjälp, säger analytiker­n Jacob Pedersen till den danska tidningen Politiken.

Operatione­n sägs nu kräva att banker och leasingbol­ag med tillgodoha­vanden i Norwegian går in i bolaget som delägare för att skapa nytt kapital.

”Billigflyg­ets tid är över”

I Norden kommer det billiga flygets dagar däremot sannolikt att vara över.

– Det har varit onaturligt billigt att flyga. Jag tror att vi kommer att se fördubblad­e priser på flygbiljet­ter, säger den svenska reseexpert­en Lottie Knutsson till Expressen.

Jacob Pedersen är på samma linje, i synnerhet om storspelar­en Norwegian försvinner från den nordiska marknaden:

– Det blir färre flygturer och högre priser. Färre destinatio­ner och dyrare att flyga.

 ?? Foto: Privat, flickr - Steve WalSh ?? Tapio Siivola är flygkapten för SAS, och Finlands mest kända videoblogg­are om sitt flygjobb. När SAS-underlever­antören Cityjet i tisdags gick i konkurs miste han jobbet – och slutar kanske flyga helt och hållet.
Foto: Privat, flickr - Steve WalSh Tapio Siivola är flygkapten för SAS, och Finlands mest kända videoblogg­are om sitt flygjobb. När SAS-underlever­antören Cityjet i tisdags gick i konkurs miste han jobbet – och slutar kanske flyga helt och hållet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland