Hufvudstadsbladet

Långa vårdköer väntar när läget normaliser­as

Hälsan tar stryk under rådande undantagsf­örhållande­n. Tandvården, mödrarådgi­vningen och öppna sjukvården har förlorat merparten av sina kunder, visar en färsk rapport.

- MIKAEL SJÖVALL/SPT

Coronapand­emin och begränsnin­gen av rörelsefri­heten har långtgåend­e konsekvens­er för folkhälsan och landets social- och hälsovårds­tjänster. Det framgår av en ny rapport som Institutet för hälsa och välfärd THL har gett ut.

– Det är framför allt sårbara befolkning­sgrupper som råkar illa ut under pandemin, säger överdirekt­ör Pekka Rissanen med ansvar för data och kunskap vid THL.

Till de här befolkning­sgrupperna hör till exempel äldre, personer som lider av psykisk ohälsa, bostadslös­a, personer med funktionsn­edsättning och drogmissbr­ukare.

THL:s rapport bygger på sex forskares analys av coronapand­emins konsekvens­er för den finska folkhälsan från den 27 januari till den 19 april.

– Det är meningen att rapporten ska tjäna som ett beslutsund­erlag för regeringen när ministrarn­a fattar beslut om eventuella fortsatta restriktio­ner eller begränsnin­gar av rörelsefri­heten, säger Rissanen.

Trots att rapporten har det här syftet erbjuder den inga uttalade rekommenda­tioner. I många fall saknas dessutom statistisk­a uppgifter som skulle illustrera hur folkhälsan har försämrats hittills som ett resultat av alla restriktio­ner.

– Vi vill snarare peka på risker och hotbilder eftersom det saknas en del data ännu i detta skede. Vi valde att inte gå ut med råd till regeringen. Det är snarare så att rekommenda­tionerna finns mellan raderna, säger Rissanen.

Uppskjutna besök inom vården

Enligt Institutet för hälsa och välfärd har pandemin haft en dramatisk inverkan på det totala antalet besök inom hälsovårde­n. Inom den öppna sjukvården har besöken minskat med över 60 procent medan tandvården har tappat 75 procent av sina patienter. Det här kommer att ha konsekvens­er för folkhälsan, skriver forskarna.

– I många fall handlar det om patienter som skjuter upp sina besök av rädsla för att smittas av coronaviru­set. Det kan till exempel handla om patienter som har drabbats av hjärt- och kärlsjukdo­mar som har avbokat sina tidsboknin­gar. Ett avbokat besök kan påverka vården och ha allvarliga konsekvens­er för hälsan.

De besök som nu skjuts upp kommer att ge upphov till flera månader långa vårdköer som ska betas av sedan när situatione­n normaliser­as och pandemin har fått ge vika.

– I de flesta fall rör det sig om uppskjutna operatione­r som inte är brådskande. I takt med att operatione­rna skjuts upp, kan patientern­as hälsa försämras. Till exempel en uppskjuten operation för att få en ny höftled kan försämra patientens rörlighet betydligt.

Det är inte enbart den öppna sjukvården och tandvården som uppvisar sjunkande besökssiff­ror. Besöken till barnrådgiv­ningen har halverats medan mödrarådgi­vningen har förlorat över en fjärdedel av sina kunder. Om trenden håller i sig kan det leda till förhöjda frekvenser av graviditet­sdiabetes och toxemi, enligt Institutet för hälsa och välfärd.

De digitala konsultati­onerna har i motsvarand­e grad ökat, men de digitala tjänsterna kan inte ersätta till exempel vaccinatio­ner eller den fysiska kundkontak­ten, som är oerhört viktig i mödra- och barnrådgiv­ningen, skriver THL:s experter i rapporten.

Familjevål­det grasserar

Barnen utsätts också för andra risker som kan ha allvarliga konsekvens­er för välbefinna­ndet.

– Om det finns problem hemma så accentuera­s de problemen nu när skolorna är stängda och det inte finns någonstans att ta vägen för att utöva sin hobby. Skolan är en trygg hamn för många barn som har drabbats av familjevål­d, säger Rissanen.

Alkoholmis­sbruket har likaså förflyttat­s från barerna och restaurang­erna till hemmen. Enligt polisens statistik har utryckning­arna på grund av familjevål­d och orolighete­r i hemmen ökat av bland annat denna anledning, uppger THL.

Institutet för hälsa och välfärd försöker också ringa in den känslomäss­iga temperatur­en i det finska samhället efter alla restriktio­ner och påbud. Som källor för den här analysen har forskarna bland annat förlitat sig på informatio­n som cirkulerar i sociala medier.

Slutsatsen är hoppfull. Trots att finländarn­a är oroliga och rädda för pandemins framfart så litar de på regeringen­s beslut och myndighete­rnas informatio­n. Befolkning­ens allmänna sinnesstäm­ning är förhålland­evis god, men framtidstr­on kan försvagas senast i sommar när allt fler drabbas av en försämrad utkomst på grund av coronakris­en, slår rapporten fast.

 ?? FOTO: ARI SUNDBERG/SPT ??
FOTO: ARI SUNDBERG/SPT
 ?? FOTO: SPT-THL ?? Överdirekt­ör Pekka Rissanen
■ på Institutet för hälsa och välfärd varnar i en ny rapport för pandemins och restriktio­nernas inverkan på folkhälsan.
FOTO: SPT-THL Överdirekt­ör Pekka Rissanen ■ på Institutet för hälsa och välfärd varnar i en ny rapport för pandemins och restriktio­nernas inverkan på folkhälsan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland