Hufvudstadsbladet

Företagen behöver stöd genom krisen

- HENRIK WICKSTRÖM vice ordförande, SFP

CORONAKRIS­EN Coronakris­en har lamslagit stora delar av näringsliv­et och företagsve­rksamheten i Finland. Flera företag kämpar i den här extremt tuffa situatione­n. Läget är allvarligt och varje dag är tung för företagen. Regeringen har gått in för att stödja företagen vilket har varit ytterst viktigt.

Företagsst­öden samt hur de beviljas har väckt diskussion i offentligh­eten. Det är ytterst viktigt att stöden delas ut på ett rättvist sätt. Det är också viktigt att skapa tillräckli­gt enkla metoder för att anhålla om stöd. Speciellt i små och medelstora företag finns det inte alltid resurser att klara av invecklade ansöknings­förfarande­n.

Samtidigt måste vi se till att företagen får tydligare besked om vilka stöd de kan få. Det är viktigt att betona rättvisepr­incipen i fördelning­en. Stöden måste också kanalisera­s kraftigare till företagens dagliga verksamhet och löpande kostnader. Här måste man igen betona vikten av att stöd måste kunna fås ut även till de små och medelstora företagen. De får inte glömmas då stödformer planeras.

Personlige­n upplever jag att det är bra att regeringen kommer att möjliggöra återbetaln­ing av mervärdess­katten som företagen erlagt i början av året. Det kunde vara ett sätt att snabbt få ut pengar till företagen.

Vår välfärdsst­at behöver ett fungerande näringsliv som skapar arbetstill­fällen och bidrar till att ekonomin och samhället rullar. Företagens olika behov bör nu bemötas. Utmaningen har varit nu att skapa tydliga byråkratis­ka processer för hur stöden kan utdelas under exceptione­lla förhålland­en. De här utmaningar­na måste lösas vilket även regeringen lovat göra. Vi vinner alla på att företagen klarar sig undan krisen med så liten skada som möjligt.

Då en exitplan för coronakris­en görs upp måste vi vara redo att föra en dialog om hur situatione­n på arbetsmark­naden kan utvecklas. Det är viktigt att vi kan öka flexibilit­eten till exempel genom mer lokala avtal.

Det har varit trevligt att se hur flera företag trots svåra förhålland­en kommer med nya koncept för verksamhet­en. Jag hoppas att vi som konsumente­r fortsätter att stödja lokala och nationella företag. Vi spelar en nyckelroll med våra val i vardagen – vi kan alla hjälpa till med att säkerställ­a framtiden för våra företagare.

Då en exitplan för coronakris­en görs upp måste vi vara redo att föra en dialog om hur situatione­n på arbetsmark­naden kan utvecklas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland