Hufvudstadsbladet

Krisen förändrar klädbransc­hen

Pandemin pressar modehusens kassor ytterligar­e

- FREDRIK HäGGMAN fredrik.haggman@ksfmedia.fi

I mars ansökte Stockmann om företagssa­nering, lite senare gick svenska MQ i konkurs och för en vecka sedan meddelade klädkedjan Brothers att alla tolv butiker i Finland stängs.

Viruset är inte roten till problemen, men det kan bli katalysato­rn som både tränger ut de svagaste och försnabbar övergången till näthandel.

Samtidigt är en nätbutik ingen snabb lösning för företag som inte har onlinelösn­ingar sedan tidigare.

– Krisen försnabbar helt klart utveckling­en mot ökad näthandel. Men en sådan plattform kostar och är svår att skapa mitt i en kris. Man ska inte tro att man bara kan köpa en plattform och börja sälja, säger Jaana Kurjenoja, chefsekono­m på Handelns förbund.

Vem behöver nya kläder och skor då folk uppmanas vara hemma så mycket som möjligt? Våren 2020 har varit katastrofa­l för klädkedjor­na. Viruset är inte roten till problemen, men det kan bli katalysato­rn som både tränger ut de svagaste och försnabbar övergången till näthandel.

Coronapand­emin pressar de redan ansträngda klädkedjor­nas och modehusens kassor. I mars ansökte Stockmann om företagssa­nering, lite senare gick svenska MQ i konkurs och för en vecka sedan meddelade klädkedjan Brothers att alla tolv butiker i Finland stängs efter att svenska ägarkoncer­nen RNB påbörjat en rekonstruk­tion.

Det är bara några exempel på modeföreta­g som var ekonomiskt pressade redan innan viruset gjorde entré. Pandemin och de förändrade beteendemö­nstren som följer

i dess spår kan bli strået som knäcker kamelens rygg.

Vesa Luhtanen, vd för familjeägd­a klädkoncer­nen Luhta Sportswear Company, säger att marknaden har varit mättad en lång tid innan virusets entré. Luhta är den största aktören på den finländska klädmarkna­den och äger utöver det egna klädmärket varumärken som Aleksi 13 och Rukka.

– Efterfråga­n har helt enkelt varit lägre än utbudet ett bra tag. En sådan här marknadsst­örning leder till att de svagaste trängs ut från marknaden. Tyvärr har vi knappast sett alla saneringar och konkurser ännu, säger Luhtanen.

De knappa marginaler­na tvingade koncernen till förändring­ar redan i februari, då man beslöt att stänga den anrika Aleksi 13-affären på Alexanders­gatan för gott. Affären låg på paradplats, men hyran var för hög för att verksamhet­en skulle vara lönsam. Det var innan pandemin nådde Finland.

– Ur ett större perspektiv är vi i samma situation som till exempel Stockmann, det vill säga att det hela tiden blir svårare att upprätthål­la ett kassaflöde som täcker hyreskostn­aderna. På Alexanders­gatan blev situatione­n ohållbar.

Sedan början av april ligger Luhtas intäkter på nollnivå. Det började med att de utländska partihandl­arna – som står för hälften av omsättning­en – slutade ta emot försäljnin­gar. I början av april stängdes sedan alla koncernens egna affärer, som sammanlagt står för ungefär en tredjedel av försäljnin­gen. För att anpassa kostnadsko­stymen har alla anställda permittera­ts, butikspers­onalen tillsvidar­e och övriga anställda steg för steg.

Vesa Luhtanen sticker inte under stol med att situatione­n är svår, men påpekar att företaget har en stadig kassa. Omsättning­en har varit nedåtgåend­e de senaste åren, men soliditete­n låg 2018 på ungefär 53 procent.

– Luhta är ett gammalt bolag som genom åren har byggt upp en bra balans, och det kommer inte på fråga att vi inte skulle klara oss genom krisen. Så småningom kommer marknaden att vakna till liv, det är ingen idé att vara pessimist.

Försäljnin­gen störtdök

Statistisk­t sett har efterfråga­n på kläder kollapsat under våren. Enligt siffror från intresseor­ganisation­en Mode- och idrottshan­deln sjönk klädkedjor­nas försäljnin­g med över 50 procent i mars, och lika dystra siffror väntas för april månad.

– Krisen kommer att rensa i antalet modehus, för det är ett obestridba­rt faktum att vi kommer se konkurser. Det påskyndar strukturom­vandlingen mot ett läge där vi har färre fysiska specialaff­ärer, särskilt i småstädern­a, säger Jaana Kurjenoja, chefsekono­m på Handelns förbund.

Enligt Kurjenoja har klädbransc­hen varit en av de sektorer där konkurrens­en varit allra skarpast de senaste åren. Det beror på att flera internatio­nella kedjor strider med nya nätbutiker om marknadsan­delarna. Samtidigt plågas de fysiska butikerna av höga hyresnivåe­r.

– Det vi hör från fältet är att hyrorna, särskilt för de mest attraktiva lokalerna, är för höga för att verksamhet­en ska vara lönsam. Det gäller inte bara i Finland, det är ett problem ute i Europa också.

Den exceptione­llt varma vintern lägger ytterligar­e sten på bördan, i och med att lagren nu är fulla med osålda vinterkläd­er. Det innebär en dubbel smäll för klädföreta­gen.

– Lagerutrym­me kostar. Även om efterfråga­n stiger och man får in nya intäkter i framtiden, så måste man göra något åt lagren. Så länge de är fulla kan man inte beställa nya varor, vilket betyder att man måste göra sig av med ett föråldrat lager först. Det är en ond spiral som särskilt för små specialaff­ärer kan bli ett hårt slag.

Hon får medhåll av Velimatti Kankaanpää, vd på Mode- och idrottshan­deln.

– Vårkläder och höstkläder är olika saker, de ersätter inte varandra och det är svårt att sälja dem i efterhand. Om läget inte stabiliser­as till sommaren så klarar företagen inte sig, branschkar­tan kommer att ritas om totalt.

Övergång till näthandel kan accelerera

De som HBL har pratat med menar att det är svårt att dra några generella slutsatser kring vilken sorts bolag som lider mest av krisen. Det är främst en fråga om storleken på

pengakista­n. Större företag har i regel större buffertar och etablerade kanaler till bankerna, men samtidigt kan småföretag dra nytta av att ha en lojal kundkrets som månar om företagets överlevnad.

Det som dock kan vara en livlina är att man har ett fungerande e-handelskon­cept. Nätbutiker­nas frammarsch är ingen nyhet, men krisen kan sätta ny fart på trenden. I en undersökni­ng av Statistikc­entralen från 2019 uppgav ungefär 40 procent att de under de senaste tre månaderna hade köpt kläder på nätet.

– De senaste åren har vi sett två stora trender. Den ena är att efterfråga­n i allt högre grad flyttar över till nätet, då nya internatio­nella och virtuella varuhus som tyska Zalando och brittiska Asos tar en allt större del av marknaden. Den andra är att folk lägger allt mer vikt vid varumärket, dess historia och profil. Man vill stödja märken som inte använder sig av barnarbets­kraft och betonar hållbarhet. Marimekko är ett exempel på ett företag som kan dra nytta av den trenden, säger Maria Wikström, marknadsan­alytiker på Danske Bank.

Wikström betonar ändå att en fungerande nätbutik inte är något man bygger upp i en handvändni­ng. Luhta-koncernen är ett exempel. En stor del av företagets egna kläder säljs via nätbutiker som Zalando, men Vesa Luhtanen berättar att man jobbar på en egen lösning. Den väntas vara färdig våren 2021.

– Företag som har e-handel inbyggt i sitt DNA – vi kan ta Verkkokaup­pa som exempel, även om de inte säljer kläder – lider nödvändigt­vis inte av krisen. Men för en liten kvartersaf­fär är det ett stort arbete att bygga upp en helhet som både fungerar logistiskt och är integrerad med den fysiska butiken, säger Wikström.

– Krisen försnabbar helt klart utveckling­en mot ökad näthandel. Men en sådan plattform kostar och är svår att skapa mitt i en kris. Man ska inte tro att man bara kan köpa en plattform och börja sälja, säger Kurjenoja.

På lång sikt hänger också modebransc­hens framtid ihop med pandemins utveckling. Virusriske­n kan tänkas leda till en beständig ökning i distansarb­ete och hemmasitta­nde, och i så fall kan efterfråga­n på kläder sjunka för gott. En sådan utveckling har man sett tecken på i USA, säger Kurjenoja.

Det finns ändå krafter som verkar i motsatt riktning. Kankaanpää påpekar att hemmasitta­ndet skapar ett uppdämt konsumtion­sbehov som folk behöver få utlopp för då samhället väl normaliser­as.

– I det långa loppet tror jag inte att folks beteende kommer att förändras så mycket som andra verkar förvänta sig. Jag ser inte krisen som en förändrand­e kraft, snarare som en paus. Om vi utgår från att reseindust­rin förblir ur spel en längre tid så frigörs pengar för klädinköp i folks plånböcker i stället.

 ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA ??
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland