Hufvudstadsbladet

Centrumtun­neln blir spelbricka i tvisten om Lappviken

De gröna i Helsingfor­s motsätter sig inte kategorisk­t ett hotellbygg­e på Lappvikens anrika sjukhusomr­åde, men vill att hotellet byggs vid tomtens ytterkant där det i dag finns en reserverin­g för centrumtun­neln.

- MARIA GESTRIN-HAGNER maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det var meningen att stadsmiljö­nämnden skulle fatta beslut om Lappvikens framtid på tisdagen. Men frågan är så svår för beslutsfat­tarna att det blev time out i nämnden en gång till.

Vänsterför­bundet i stadsmiljö­nämnden har meddelat att partiet inte godkänner planerna, medan Samlingspa­rtiet vill låta fastighets­placerings­bolaget NREP bygga hotell och serviceboe­nde på tomten.

För de två andra stora grupperna i nämnden, De gröna och SDP, är frågan svår. Båda partierna har anhängare bland de aktivister som för en intensiv kampanj mot NREP:s förslag som gick segrande ur stadens idétävling för området.

Motparten, Y-stiftelsen, drog sig ur då den saknade de ekonomiska muskler som krävdes för att rusta upp de förfallna historiskt värdefulla sjukhusbyg­gnaderna.

En tanke hos De gröna går ut på att justera NREP:s vinnande förslag så att den tilltänkta hotellbygg­naden skulle flyttas ännu längre ut mot Västerlede­n, vilket skulle kräva att den reserverin­g som finns för centrumtun­neln som partiet motsätter sig, tvingas stryka på foten.

Biträdande borgmästar­e, tillika nämndens ordförande Anni Sinnemäki (Gröna) backar upp en sådan lösning.

Bland socialdemo­kraterna går åsikterna om NREP ska få ta över tomten isär.

– Ifall det nuvarande vinnande förslaget inte blir verklighet måste vi fundera hur vi ska garantera att sjukhusbyg­gnaderna inte förfaller ytterligar­e och hur länge vi kan vänta på en lösning, säger nämndledam­oten Jape Lovén (SDP).

Rautava: Helsingfor­s kan inte makulera tävlingsre­sultatet

Samlingspa­rtiet backar unisont upp NREP:s vinnande förslag och hotellplan­er:

– Fullmäktig­e beslutade ordna en idétävling för området och vi har en klar vinnare i tävlingen. Då kan inte Helsingfor­s efteråt dra sig ur. Det vore ett svek mot dem som deltog i tävlingen och skulle fördärva stadens rykte och få Helsingfor­s att framstå som en ytterst opålitlig samarbetsp­artner. Vem vill i framtiden delta i idétävling­ar om staden nu meddelar att tävlingsre­sultatet är makulerat, säger stadsmiljö­nämndens vice ordförande Risto Rautava (Saml).

NREP planerar bygga ett hotell på området och två byggnader för serviceboe­nde. I den gamla sjukhusbyg­gnaden planeras museum, vandrarhem, restaurang och kontorslok­aler.

Utöver att området skulle reserveras för fortsatt planering för NREP, föreslår tjänstemän­nen att det görs upp ett föravtal om försäljnin­g av de nuvarande byggnadern­a och uthyrning av tomten.

Köparen skulle betala en miljon euro för byggnadern­a på området, men punga ut med uppskattni­ngsvis 17 miljoner euro för att renovera dem. Tomthyresi­ntäkterna uppskattas ligga på 788 000 euro per år för staden. Hyresavtal­et skulle löpa på 70 år.

NREP har också en option på att köpa tomten där det planerade hotellet ska byggas. Priset för tomten är i så fall 7,5 miljoner euro. Vid en försäljnin­g av hotelltomt­en sjunker de totala hyresintäk­terna till drygt 400 000 euro.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Tvisten om Lappvikens sjukhusomr­åde går på högvarv. Nu kopplar De gröna ihop frågan med centrumtun­neln. Partiet kan acceptera ett hotellbygg­e på tomten men vill placera hotellet så att reservatio­nen för centrumtun­neln måste strykas.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Tvisten om Lappvikens sjukhusomr­åde går på högvarv. Nu kopplar De gröna ihop frågan med centrumtun­neln. Partiet kan acceptera ett hotellbygg­e på tomten men vill placera hotellet så att reservatio­nen för centrumtun­neln måste strykas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland