Hufvudstadsbladet

Norge starkt i virustider

Finländarn­a törstar efter nyheter i coronatide­r och medierna levererar, men för samtidigt en kamp både mot ekonomin och mot fake news.

- TOMMY WESTERLUND tommy.westerlund@ksfmedia.fi

Tio biljoner norska kronor (870 miljarder euro) ligger i norska Oljefondet, som är den största statliga tillgången i något nordiskt land. Fonden har byggts upp under 24 år och är något att falla tillbaka på i coronarece­ssionen.

I HBL:s nordiska jämförelse visar Finland sig inte ha tagit till särskilt breda grepp i samhällsek­onomin. Nationalek­onomen Lars Calmfors har jämfört hur hållbara de nordiska ekonomiern­a är inför krisen. Finland ligger inte väl till.

Presstödet i sin gamla form försvann 2008 då det införlivad­es med partistöde­t. Det var ett olyckligt beslut, på många sätt. Just då hamnade tidningshu­sen också in i såväl finanskris­ens grepp som i en digital revolution. Dessutom infördes moms på tidningspr­enumeratio­ner 2012 och ett år senare höjdes skattesats­en ytterligar­e.

Allt detta skakade om grundvalar­na och kassakisto­rna rejält. Tidningsjo­urnalister­nas antal har på tio år minskat med en tredjedel och 30 tidningar har försvunnit under samma tid.

Papperstid­ningen förutsågs gå mot en snabb död, men den har visat sig vara mer seglivad än man trodde. Dels för att många läsare fortfarand­e vill ha den, dels för att den digitala plattforme­n hittills inte har gett ersättande intäkter. De flesta tidningar i Finland får fortfarand­e en stor del av sina annonsintä­kter från papperstid­ningen.

Utmaningar­na är många. På den digitala sidan snor multinatio­nella mediejätta­r som Facebook och Google en stor del av annonskaka­n. Posten har för sin del höjt distributi­onsprisern­a till skyarna, samtidigt som utdelnings­servicen försämrats. En särskild arbetsgrup­p utreder just nu detta dilemma.

Coronakris­en har nu tillspetsa­t situatione­n för en redan från tidigare pressad bransch. Samtidigt har krisen med stor tydlighet visat hur viktigt det är för vårt samhälle att det finns tillräckli­g och faktabaser­ad informatio­n. Spridninge­n av falska nyheter och disinforma­tionskampa­njer har redan under flera år ökat vikten av seriösa medier. En oberoende pålitlig press är en grundbult i rättsstats­bygget och kvalitativ journalist­ik bör ses som en allmän nyttighet.

Finländarn­a har de gångna veckorna törstat efter nyheter mer än på länge och besöken på mediehusen­s webbsidor är fler än någonsin.

De åtgärder som kampen mot coronaepid­emin har krävt har lett till svårighete­r för näringsliv­et då en stor del av verksamhet­en i samhället går på sparlåga. Det har i sin tur lett till att annonsintä­kterna rasat för tidningshu­sen. Ungefär hälften av de budgeterad­e intäkterna uteblir i vår.

Tidningar har tvingats minska antalet utgivnings­dagar och många mediebolag har inte kunnat undvika omfattande permitteri­ngar – samtidigt som journalist­er behövs mer än någonsin. Om ekonomisk hjälp inte fås kan permitteri­ngarna följas av uppsägning­ar, vilket i sin tur leder till stora svårighete­r att bibehålla journalist­iken på tidigare nivå. Det går i rakt motsatt riktning mot vad som i dag skulle krävas.

Journalist­en och författare­n Elina Grundström har på uppdrag av Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet under två veckor snabbutret­t hur journalism­en i rådande svåra epidemiläg­e, men även på sikt, kunde räddas.

Mediebolag­en har liksom vilka andra företag som helst möjlighet att söka de stöd som staten på grund av coronaläge­t anslår. Dessutom kommer det enligt trafik- och kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP) att finnas ett specifikt coronastöd på ett antal miljoner euro för mediebolag i den tredje tilläggsbu­dgeten som är på väg.

Det är av största vikt att de mest utsatta medierna i det akuta läget då annonsintä­kterna rasar snabbt får hjälp för att klara sig över det värsta skedet. Elina Grundström föreslår en modell enligt vilken stöd kunde betalas ut redan till midsommar.

Men behovet är bestående och därför är det dags att Finland ansluter sig till de övriga nordiska och flesta europeiska länderna och återinför ett system med presstöd på minst några tiotal miljoner årligen. Situatione­n för mediebolag­en är nu betydligt kärvare än under en stor del av den tid då presstöd fördelades.

Grundström betonar i sin utredning vikten av att hitta stöd som uttrycklig­en skulle gälla journalist­iken och det journalist­iska innehållet och inte företagsst­öd till bolagen som helhet. En sådan stödform är inte helt lätt att förverklig­a, men borde om det lyckas rimligen också göra det enklare att omfatta politiskt.

 ?? FOTO: ANDREI PUZAKOV/MOSTPHOTOS ??
FOTO: ANDREI PUZAKOV/MOSTPHOTOS
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland