Hufvudstadsbladet

Svar på femton språk om coronaviru­set.

Esbo stad har upprättat en telefontjä­nst för invandrare där man på femton olika språk kan få svar på frågor om coronaviru­set. Samtalen till tjänsten handlar ändå inte bara om coronaviru­set utan också om andra ärenden som berör invandrare under coronakris­e

- NICLAS LöNNQVIST niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

Projektche­fen Sari Hammar på Esbo stads social- och hälsovårds­sektor koordinera­r informatio­n på utländska språk. Enligt henne stod det klart i mars att informatio­nen till stadens invånare med andra modersmål än finska och svenska måste vässas. Informatio­nen till invandrare har varit ett gränsövers­kridande projekt för alla sektorer inom Esbo stad.

– På stadens webbplats har vi utöver de inhemska språken informatio­n på 15 olika språk om corona, men vi insåg snabbt att det inte räcker med att ha informatio­n där. Då föddes idén om en telefontjä­nst. Vi fick snabbt ihop en grupp av frivilliga.

Telefontjä­nsten sysselsätt­er inte bara stadens språkkunni­ga tjänstemän, utan också representa­nter för olika organisati­oner som jobbar med invandrare och som svarar i telefon på frivillig basis.

– Ganska många frivilligo­rganisatio­ner vars verksamhet just nu ligger lågt är med i telefontjä­nsten, och så har vi stadens tjänstemän från sektorer där verksamhet­erna annars är stängda, säger Sari Hammar.

Carola Snell på Esbo stad har varit koordinato­r för en stor del av telefonjob­bet, gett vägledning och svarat i telefon på engelska och på finska på klarspråk.

– I många år har jag jobbat på biblioteke­t i Esbo. Mitt arbete har gått mycket ut på att jobba med invandrare. Jag och kollegan Sunniva Drake insåg i mars att det kommer att bli ganska mycket problem om virusinfor­mationen till invandrarn­a uteblir. Drygt 80 procent av de som svarar i telefontjä­nsten jobbar i vanliga fall inom biblioteks­väsendet, säger Snell.

Snell berättar att samtalen handlar mycket om coronaviru­set, men också om hälsovård, mathjälp, permitteri­ngar, företagsst­öd, räkningar och frågor om Migrations­verket och Folkpensio­nsanstalte­n. Totalt har ett tjugotal personer svarat i telefon.

– Intervjuti­derna på Migrations­verket i Helsingfor­s har varit fullbokade och då har man reserverat tider på andra håll i landet. När Nyland stängde så tvingades många stanna kvar och det föranledde också frågor. De som tidigare skött sina ärenden vid olika kontor och som nu varit tvungna att sköta ärenden på distans har hört av sig.

Alla som svarar i telefonen har skött jobbet hemifrån. Utöver att svara på frågor går jobbet till stor del ut på att översätta aktuell informatio­n till olika invandrarg­rupper. I medeltal får tjänsten femton till tjugo samtal dagligen.

– Det kommer mycket samtal på ryska och arabiska. Vi för statistik över vad folk frågar och på vilket språk. Det här är också ett sätt att kartlägga behoven för framtida informatio­n, säger Snell.

Said Aden har svarat i telefontjä­nsten på somaliska. Enligt honom har samtalen främst handlat om att representa­nter för hans folkgrupp velat ha noggrannar­e informatio­n på sitt modersmål. Utöver telefontjä­nsten har Esbo stad också utökat informatio­nen – framför allt till familjer med invandrarb­akgrund.

– Vi skickar ut informatio­n per post om vad man i den nuvarande situatione­n kan göra och inte ska göra – också när det gäller religiösa sammankoms­ter. Den här informatio­nen har vi nu gett ut på arabiska, somali och på finskt klarspråk. Vi har märkt att ganska många med invandrarb­akgrund haft svårighete­r med att förstå informatio­nen om

coronaviru­set, men också om praktiska saker som hör till viruset och var man kan få hjälp, säger Said Aden.

 ?? FOTO: NIKLASTALL­QVIST ?? Carola Snell koordinera­r en stor del av telefontjä­nsten och liksom de andra som svarar i telefonen, jobbar hon hemifrån.
FOTO: NIKLASTALL­QVIST Carola Snell koordinera­r en stor del av telefontjä­nsten och liksom de andra som svarar i telefonen, jobbar hon hemifrån.
 ?? FOTO: NIKLASTALL­QVIST ?? Carola Snell svarar i telefon på frågor som invandrare i Esbo ställer om coronaviru­set och vardagen kring den.
FOTO: NIKLASTALL­QVIST Carola Snell svarar i telefon på frågor som invandrare i Esbo ställer om coronaviru­set och vardagen kring den.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland