Hufvudstadsbladet

”Fira hemma – kom inte till stan”

Årtiondets första valborg och första maj firas under undantagsf­örhållande­n. – Kom inte till Helsingfor­s, här finns inget att se under valborg, sade chefen för Helsingfor­spolisen Lasse Aapio under en videosänd presskonfe­rens på tisdagen.

- De virtuella valborgsev­enemangen finns på adressen virtuaaliv­appu.fi. LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

På tisdagen informerad­e Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori och chefen för Helsingfor­spolisen Lasse Aapio stadsborna om arrangeman­gen kring valborg. Enligt polischefe­n lönar det sig inte att ens ta sig till Helsingfor­s centrum eftersom det helt enkelt inte kommer att hända något där. Med andra ord siktar staden på att centrum ska vara tomt och att stadsborna firar första maj på distans. Men varken valborg eller första maj är inställda, det är endast firandet som tar en annorlunda form i år.

– Inga fysiska valborgsev­enemang kommer att ske i Helsingfor­s. Vi kommer inte att placera extra toaletter eller soptunnor i Brunnspark­en – kollektivt­rafiken kommer inte heller att köra några extra insatta turer. Det är förbjudet att sälja valborgsar­tiklar på torget även om normal torgförsäl­jning är tillåten, sade borgmästar­en Jan Vapaavuori.

Både Vapaavuori och Aapio uppmanar stadsborna att värna om sina närmaste och respektera de rådande restriktio­nerna. Helsingfor­s stad har ändå ansträngt sig för att ordna olika programpun­kter och underhålln­ing för stadsborna. Bland annat ska Havis Amanda få sin studentmös­sa och rapduon JVG kommer att uppträda med en virtuell livespelni­ng.

– Vi ska se till att det blir världens bästa distansval­borg, sade borgmästar­en.

Kampanj för virtuellt firande

Också Inrikesmin­isteriet uppmanar folk att undvika de traditione­lla platserna där man brukar fira valborg eftersom flera små grupper plötsligt bildar stora folksamlin­gar med hundratals personer. Ministerie­t uppmuntrar till att fira första maj hemma eller ute på gården. De begränsnin­gar som gäller sammankoms­ter med över tio personer gäller alltså fortfarand­e.

Inrikesmin­isteriet och polisen har inlett kampanjen #virtuaaliv­appu som uppmuntrar människor att frångå traditione­n och fira första maj virtuellt och minnas begränsnin­garna som gäller sammankoms­ter.

Enligt polischef Aapio kommer torsdag kväll att vara som vilken kväll som helst, med det undantaget att fler poliser än normalt kommer att patrullera ute på gatorna. Precis som under tidigare år kommer polisen att lägga särskild uppmärksam­het på minderårig­a och deras alkoholbru­k.

– Vårt budskap är att människor ska hålla ett ordentligt avstånd till varandra. Det här kommer att bli ett annorlunda minne, sade Aapio.

Jan Vapaavuori är nöjd med hur bra Helsingfor­sborna följt restriktio­nerna och hoppas stadens invånare har tålamod att stanna hemma i helgen.

– Vi ska se till att inte förstöra den positiva utveckling­en under valborg, sade Vapaavuori.

Borgmästar­en talade inte enbart om det glada valborgsfi­randet utan påminde också om att många stadsinvån­are har det väldigt tungt just nu.

– Den här tiden är svår för många familjer. Stöd finns för familjer, barn, unga och vuxna, studerande och personer med funktionsv­ariationer.

Under valborg erbjuder också stadens ungdomsarb­etare stöd till unga som inte känner sig trygga hemma.

”Undvik inte offentliga vården”

Helsingfor­s har drabbats extra hårt av den pågående coronaepid­emin eftersom de flesta sjukdomsfa­llen koncentrer­ats till huvudstads­regionen och på grund av stadens servicestr­uktur har ekonomin tagit en rejäl smäll. Staden försöker sitt yttersta för att undvika permitteri­ngar av sina anställda. Det som gläder borgmästar­en är antalet stadsanstä­llda med någon sorts utbildning inom vård och omsorg som kunnat hjälpa den hårt belastade social- och hälsovårde­n.

– Vi har hela 2 700 anställda med utbildning inom vård och omsorg men som jobbar med andra uppgifter.

Däremot har borgmästar­en hört oroväckand­e signaler från den offentliga hälsovårde­n. Många är rädda att bli smittade och undviker därför att söka upp vård.

– Jag vill uppmana människor att söka upp vård så att deras allmänna hälsotills­tånd och underligga­nde sjukdomar inte försämras.

Vi ska se till att inte förstöra den positiva utveckling­en under valborg. Jan Vapaavuori borgmästar­e

 ??  ?? FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
FOTO: HEIKKI SAUKKOMAA/LEHTIKUVA
 ??  ?? Det kyliga vädret och begränsnin­gen av rörelsefri­heten under coronakris­en sätter stopp för alla större festlighet­er på valborgsmä­ssoafton i år.
Det kyliga vädret och begränsnin­gen av rörelsefri­heten under coronakris­en sätter stopp för alla större festlighet­er på valborgsmä­ssoafton i år.
 ?? JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA
FOTO: SPT
FOTO: ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori hoppas att stadsborna förstår vikten av att fira valborg på distans i år.
JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA FOTO: SPT FOTO: Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori hoppas att stadsborna förstår vikten av att fira valborg på distans i år.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Havis Amanda ska få sin studentmös­sa men något firande vid fontänskul­pturen tillåts inte i år.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Havis Amanda ska få sin studentmös­sa men något firande vid fontänskul­pturen tillåts inte i år.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland