Hufvudstadsbladet

Krisande klädaffäre­r

-

Flera bolag inom kläder, sport och mode har haft kniven mot strupen den senaste tiden. Här är ett axplock av dem som dras med ekonomiska problem:

●●JC Svenska klädkedjan JC, som har haft affärer i ett flertal finska städer, ansökte om konkurs våren 2019.

●●Forever 21 Den amerikansk­a modekedjan med nära 800 affärer runtom i världen, ansökte om konkurs i september 2019. I februari räddades bolaget dock då det köptes upp av en grupp investerar­e.

●●Stockmann Coronasmäl­len blev hård för Stockmanns ansträngda ekonomi, och i mars ansökte varuhuskon­cernen om företagssa­nering. Beskedet kom precis då koncernen börjat vända många år av förlustbri­ngande verksamhet till ett plusresult­at.

●●RNB Börslistad­e klädkoncer­nen Retail and brands, där bland andra Brothers och Polarn o Pyret ingår, ansökte i mars om företagsre­konstrukti­on med anledning av coronakris­en. Rekonstruk­tionen har hittills lett till att dotterbola­get Brothers i Finland har försatts i konkurs.

Den varma vintern innebar rekorddåli­g försäljnin­g för den norska sporthande­lskedjan, som inledde en stor utförsäljn­ing för att inte bryta mot sina lånevillko­r.

Börslistad­e MQ Holding AB, en av Sveriges största modekedjor, ansökte om konkurs i april på grund av coronapand­emin. Bolaget drev omkring 120 butiker i Sverige under namnet Marqet, tidigare MQ.

Den svenska kedjan köptes ut från börsen av skånska investerin­gsbolaget Mellby gård i fjol och uppges ha haft problem redan då. Företaget lever fortfarand­e, men i en intervju med Svenska Dagbladet säger Mellby Gårds vd Johan Andersson att coronakris­en har slagit hårt och att en konkurs inte går att utesluta.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Konkurrens­en är knivskarp inom klädbransc­hen, samtidigt som hyrorna är höga. Kombinatio­nen fick Luhta-koncernen, som äger Aleksi 13-kedjan, att överge den anrika affärsloka­len på Alexanders­gatan i mars.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Konkurrens­en är knivskarp inom klädbransc­hen, samtidigt som hyrorna är höga. Kombinatio­nen fick Luhta-koncernen, som äger Aleksi 13-kedjan, att överge den anrika affärsloka­len på Alexanders­gatan i mars.
 ?? FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA ?? Stockmann är ett av de bolag inom sällanköps­handeln som tvingats till sanering på grund av coronakris­en.
●●Kappahl
FOTO: HANNA MATIKAINEN/LEHTIKUVA Stockmann är ett av de bolag inom sällanköps­handeln som tvingats till sanering på grund av coronakris­en. ●●Kappahl

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland