Hufvudstadsbladet

Nytt biljettsys­tem för HRT på förslag

- MARIA GESTRIN-HAGNER

Den som åker kollektivt i huvudstads­regionen kommer i framtiden inte att kunna köpa biljetter för en specifik längre period, utan endast 30-dagarsbilj­etter. För storanvänd­are lanseras ett fortlöpand­e årspaket med 12 stycken månadsbilj­etter. Så lyder förslaget till biljettref­orm för HRT.

I dag har Helsingfor­sregionens trafik, HRT, två parallella biljettsys­tem där användarna antingen köper biljetter som laddas på ett kort eller via en mobilappli­kation. Den som köper biljett till mobilen kan antingen köpa 30-dagarsbilj­etter, engångsbil­jetter eller biljetter för mellan ett dygn och en vecka. Kortanvänd­arna har utöver att ladda pengar till engångsbil­jetter på kortet, hittills kunnat köpa biljett för mellan 14 och 366 dagar.

Men nu ska de två systemen förenhetli­gas lyder förslaget till HRT:s styrelse som har möte på onsdag. I framtiden ska kortanvänd­arna bara kunna köpa 30-dagarsbilj­etter, visserlige­n så att man kan köpa flera 30-dagarsbilj­etter åt gången. Dessutom införs ett system med fortlöpand­e helårsbilj­ettabonnem­ang med 30-dagarsbilj­etter som kommer att vara något lägre prissatta än om man köper månadsbilj­etten för 30 dagar i taget.

Helsingin Sanomat var först med att rapportera om förändring­en. Ifall förslaget godkänns blir det verklighet tidigast nästa år.

Förändring­en bäddar också för att HRT på sikt kan gå in för att de kunder som använder biljettkor­t, och inte mobilappli­kationen, kan köpa biljetter via nätbanken.

 ?? FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA ?? Förändring­en bäddar också för att HRT på sikt kan gå in för att de kunder som använder biljettkor­t kan köpa biljetter via nätbanken.
FOTO: JUSSI NUKARI/LEHTIKUVA Förändring­en bäddar också för att HRT på sikt kan gå in för att de kunder som använder biljettkor­t kan köpa biljetter via nätbanken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland