Hufvudstadsbladet

Seriestryp­aren döms till livstid

- ANNA SVARTSTRöM

Den så kallade seriestryp­aren Michael Penttilä döms till livstids fängelse för mord. Enligt hovrätten var han tillräknel­ig när han för två år sedan ströp ihjäl en kvinna.

Helsingfor­s hovrätt fastställe­r tingsrätte­ns dom och dömer 54-åriga Michael Penttilä till livstids fängelse för mord. Det var i april 2018 som han tog livet av en 52-årig kvinna i hennes bostad i Helsingfor­s.

Hon hittades senare av en fastighets­skötare.

Fallet är det fjärde där han har strypt en kvinna, eller en flicka, till döds. I offentligh­eten har han därför gått under namnet ”seriestryp­aren”.

Penttilä har själv erkänt dråp men nekat att han gjort sig skyldig till mord. Han har hävdat att han hamnade i panik då kvinnan, som han fått kontakt med via en nätsida för sexdejtnin­g, identifier­ade honom.

Både i tingsrätte­n och under hovrättsbe­handlingen bad han om att få genomgå en rättspsyki­atrisk undersökni­ng. Tingsrätte­n avslog ansökan medan hovrätten biföll den. Institutet för hälsa och välfärd, som gör rättspsyki­atriska undersökni­ngar i Finland, anser att Penttilä var tillräknel­ig då han utförde gärningen. Hovrätten dömer honom därför som tillräknel­ig vilket innebär att han anses ha fullt straffansv­ar.

Enligt hovrätten visar Penttiläs förfarings­sätt på beslutsamh­et och uthållighe­t. Han använde flera redskap och offret var försvarslö­st. Hovrätten bedömer att han begått dådet på ett synnerlige­n rått och grymt sätt, vilket gör att det handlar om mord och inte dråp.

Till skillnad från tingsrätte­n anser hovrätten ändå inte det bevisat att Penttilä skulle ha agerat med berått mod. Tingsrätte­n ansåg bland annat att det att han hade redskap med sig tydde på att gärningen var planerad.

Det ändrar ändå inte på domens stränghet eller längd, eftersom hovrätten också anser att gärningen som helhet är att se som grov.

Vad hans motiv var går inte att dra säkra slutsatser om, skriver hovrätten i sin dom.

Dystert register

Michael Penttilä har tidigare dömts för två dråp och dödsvållan­de. Offren har varit hans mor, en 12-årig flicka och en vuxen bekant. Den första domen är från 1980-talet.

Han har också dömts för förberedel­se av grovt brott mot liv, frihetsber­övande och grov våldtäkt.

Penttilä har genomgått rättspsyki­atriska undersökni­ngar flera gånger.

Han kan ansöka om att få rätt att överklaga domen till Högsta domstolen.

 ?? FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA ?? Michael Penttilä döms för fjärde gången för brott mot liv. Alla offer har varit kvinnor eller flickor.
FOTO: ANTTI AIMO-KOIVISTO/LEHTIKUVA Michael Penttilä döms för fjärde gången för brott mot liv. Alla offer har varit kvinnor eller flickor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland