Hufvudstadsbladet

Finlandssv­enska lärare splittrade över skolöppnin­g

- ERIK SANDSTRöM/SPT

I Finlands Svenska Lärarförbu­nds enkät uppger 99 procent av lärarna att undantagsa­rrangemang­en fungerar. Men det finns en oro över enskilda elever.

Under coronakris­en har så gott som alla lärare lärt sig någonting man kommer att ha nytta av i framtiden. Det framgår i en undersökni­ng som Finlands Svenska Lärarförbu­nd (FSL) har genomfört bland sina medlemmar. 99 procent av lärarna som har svarat på enkäten anser också att undantagsa­rrangemang­en fungerar åtminstone ganska bra.

– Jag vill lyfta på hatten för vår lärarkår som under stor press verkligen har levererat, säger Linda Felixson, vice ordförande för FSL, på en pressträff.

Undervisni­ngen är ändå inte problemfri. Lärarna uppger att arbetsmäng­den har ökat betydligt, samtidigt som det finns många elever som lärarna inte alls får kontakt med.

– Det handlar ofta om teknik som krånglar eller att eleverna saknar utrustning. Men det finns också elever som inte mår bra, som är omotiverad­e eller som har vänt på dygnet och sover på dagarna.

Enligt Felixson har övergången till distansund­ervisning varit lättare i kommuner där man redan tidigare har satsat mycket på digitalise­ring. Här finns stora skillnader och FSL efterlyser en nationell strategi för att elever ska ha en jämlik situation. Många lärare uppger också att man använder egen utrustning för att förverklig­a distansund­ervisninge­n.

– Vi anser att arbetsgiva­ren borde stå för alla arbetsreds­kap.

Det pågår en het diskussion om skolorna borde öppna igen i vår. Splittring­en är stor också i FSL:s lärarenkät och därför vill förbundet inte direkt ta ställning.

– Vi vill respektera att folk har väldigt olika åsikter. Men vi vill betona att om skolorna öppnar så måste det vara säkert för lärare och elever.

Linda Felixson räknar upp en rad frågor som behöver svar för att det ska gå att öppna skolorna igen: hur man ska göra med lärare och elever i riskgruppe­n, hur man ska göra om föräldrar vägrar skicka sina barn till skolan, om man ska få vara fler än tio personer på ett ställe, om det behövs skyddsutru­stning och om det finns tillräckli­gt med handsprit.

– Det behövs tydliga direktiv och det behövs tillräckli­gt med tid för att starta upp hela maskinerie­t igen.

Enligt Felixson behövs beskedet minst en vecka på förhand för att man bland annat ska kunna beställa skolmat och skolskjuts­ar och kallla tillbaka permittera­de assistente­r till jobbet.

Samtidigt har en stor del av lärarna uttryckt en stor oro, vilket har fått lärarfacke­t OAJ att ta ställning emot att öppna skolorna i vår. Enligt Felixson är oron stor speciellt bland lärare som hör till riskgruppe­n.

– Om många lärare sjukskrive­r sig blir det ett enormt pussel för rektorerna att få ihop undervisni­ngen.

Finns det tillräckli­ga resurser för en modell där skolorna öppnar delvis? – Om lärarna både ska sköta undervisni­ng i klassrumme­t och distansund­ervisning så blir de tvungna att sträcka sig ytterligar­e för att det ska gå ihop. Det är ohållbart om man inte kan dela upp jobbet så att lärarna gör antingen eller, säger Felixson.

 ?? FOTO: JAKKE NIKKARINEN/SPT-FINLANDS SVENSKA LäRARFöRBU­ND-STUDIO SKAALA ?? Linda Felixson, vice ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd, tar inte ställning till om skolorna ska öppna i vår, men förutsätte­r klara direktiv.
FOTO: JAKKE NIKKARINEN/SPT-FINLANDS SVENSKA LäRARFöRBU­ND-STUDIO SKAALA Linda Felixson, vice ordförande för Finlands Svenska Lärarförbu­nd, tar inte ställning till om skolorna ska öppna i vår, men förutsätte­r klara direktiv.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland