Hufvudstadsbladet

SAS säger upp 5000

- TT

SAS planerar för att göra sig av med 5 000 anställda, motsvarand­e 40 procent av personalst­yrkan.

Flygbolage­t SAS:s vd Rickard Gustafson bedömer att det kommer ta många år innan efterfråga­n är tillbaka. 5 000 anställda måste därför bort från flygbolage­t. Av dem finns cirka 1 900 i Sverige, 1 300 i Norge och 1 700 i Danmark, enligt ett pressmedde­lande.

– Vi försöker agera proaktivt och ansvarsful­lt i den här svåra tiden, säger Gustafson.

SAS vill anpassa organisati­onen till väntad lägre efterfråga­n på flygresor även flera år efter det att coronakris­en klingar av.

– Vi kan konstatera att covid-19 har skapat en global kris i samhället i stort och i flygindust­rin i synnerhet, säger Gustafson.

Man hade en förhoppnin­g om att efterfråga­n på flyg skulle komma tillbaka relativt snabbt, och se en sommar som blev normal, men nu vet vi mer, säger Gustafson. – Vi ser att efterfråga­n på flyg i sommar kommer vara väldigt begränsad. Först 2022 tror vi att efterfråga­n är på en nivå som liknar vad den var före krisen.

Elvatusen permittera­de

SAS medarbetar­e har i genomsnitt uppsägning­stider på omkring sex månader, det gör att man måste ”agera nu”, enligt vd Rickard Gustafson.

– Vi måste hantera en arbetsbris­t på upp till 5 000 tjänster. Det är ett smärtsamt besked att ge.

I Sverige inleds nu förhandlin­gar med fackliga företrädar­e för de 1 900 tjänster som SAS varslar. Varslen kommer att slå brett på alla personalka­tegorier inom SAS, säger Gustafson.

– Vi går i dialog för att finna så bra lösningar vi bara kan för att minimera antalet medarbetar­e som i slutändan behöver sluta. Skulle efterfråga­n komma tillbaka snabbare kommer vi att växla upp och vara beredda att dra tillbaka varsel.

SAS har sedan tidigare permittera­t närmare 11 000 anställda i Skandinavi­en.

– Korttidspe­rmittering har varit och är väldigt hjälpsamt. Det har räddat tusentals jobb i bolaget. Men vi tittar redan på 2021 och måste justera kostymen även efter att korttidspe­rmittering­arna löper ut.

 ?? FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN/ TT-NTB ?? Många av SAS flygplan stannar nu på marken, här på en långtidspa­rkering i Oslo. Bild från den 20 april.
FOTO: HåKON MOSVOLD LARSEN/ TT-NTB Många av SAS flygplan stannar nu på marken, här på en långtidspa­rkering i Oslo. Bild från den 20 april.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland