Hufvudstadsbladet

Krisdrabba­de medier står utan stödsystem

Demokratin hotas om journalist­iken är hotad. En ny rapport ger svidande kritik och uppmanar regeringen till snabba åtgärder för att trygga medborgarn­as rätt till informatio­n.

- CATARIINA SALO/SPT

Journalist­en och författare­n Elina Grundström presentera­de sin rapport om mediernas behov av coronastöd på tisdagen. Rapporten är beställd av trafik- och kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP).

Enligt rapporten kommer medieföret­agens annonsintä­kter för resten av våren att vara hälften av vad de var i fjol. Det finns tecken på att intäkterna kan sjunka med 45 procent också under resten av året. Samtidigt har mediernas webbplatse­r haft en aldrig förr skådad besökarmän­gd, något som hållit i sig vecka efter vecka.

– Över hälften av dags- och lokaltidni­ngarna har permittera­t journalist­er, trots att behovet av journalist­ik för tillfället är stort, säger Grundström.

Många tidningar kommer ut mer sällan än tidigare och ett halvt dussin mindre stadstidni­ngar har helt avbrutit sin utgivning. Om det inte sker några förändring­ar före hösten kommer många medier att bli tvungna att säga upp personal.

– Coronakris­en har en stark lokalpolit­isk inverkan, risken för nedläggnin­gar och fusioner är störst bland lokala och regionala tidningar samt lokalradio, säger Grundström.

Demokratin förutsätte­r fungerande informatio­n

Elina Grundström, som också varit ordförande för Opinionsnä­mnden för massmedier, sparar inte på kritiken när hon presentera­r vad som hänt i den finska medievärld­en de senaste åren.

– Under 2010-talet har det försvunnit 200 journalist­er årligen från dagstidnin­garna. Till följd av fusioner och nedläggnin­gar har åtminstone 30 dagstidnin­gar gått förlorade. Detta skapar en så kalllad nyhetsöken.

Hon säger att det blir speciellt farligt i ett glest befolkat land som Finland.

– Vårt system med valkretsar förutsätte­r en mångsidig lokaljourn­alistik.

Bakom försämring­arna som orsakas av förlorad lokaljourn­alistik ligger enligt Grundström den digitala revolution­en och att annonsintä­kterna rinner ner i fickorna på stora internatio­nella aktörer. Hon påpekar att allt detta påskyndats av dåligt tajmade nationella åtgärder.

Grundström räknar bland annat upp nedläggnin­gen av det behovspröv­ade presstödet och införandet av mervärdess­katt på prenumerat­ioner på dagstidnin­gar.

– Nu när journalist­iken behöver stöd snabbt finns det inga verktyg för det.

Grundström föreslår att man skulle skapa ett krisstöd på grund av coronan, men även bygga ett permanent stödsystem för journalist­iken, i stil med det som redan finns i de andra nordiska länderna.

Hon framhäver att det inte är medieföret­agen utan journalist­iken som behöver krisstödet, trots att dessa inte alltid helt kan skiljas åt.

Minoritets­språken beaktas

Kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka säger att regeringen fattat snabba beslut och kommer att skrida till tre åtgärder på basen av Grundström­s rapport.

– Under de kommande veckorna strävar vi efter att utreda hur vi kan stöda journalist­iskt innehåll. Vi kommer också att se över hur vi kan hitta nya slags stöd för nyhetsbyrå­verksamhet, så att vi kan trygga en nyhetsförm­edling i hela landet, säger Harakka.

Trafik- och kommunikat­ionsminist­eriet har även tillsatt en arbetsgrup­p som ska utreda hur man kan trygga postens tidiga utdelning. Under hösten kommer regeringen att diskutera permanenta system för att stödja journalist­iken.

Grundström framhäver att journalist­ikens uppgift är att trygga rätten till informatio­n, som är en grundlägga­nde rättighet.

– Jag är tacksam att man i dessa svåra tider är färdig att utreda behovet av journalist­ik i kriser och samtidigt lappa ihop journalist­ikens stödstrukt­urer så att medborgarn­as rätt till informatio­n är tryggad även i framtiden, säger Grundström.

På frågan om hur minoritets­språken är beaktade i krisåtgärd­erna säger minister Harakka att syftet är att stödja lokala nyhetsfunk­tioner, vilket också innefattar journalist­ik på minoritets­språk.

Grundström säger att hon i rapporten uppmanar regeringen att se över det existerand­e minoritets­språksstöd­et eftersom det är både osmidigt och litet.

 ?? FOTO: SPT-STATSRåDET ?? Journalist­en och författare­n Elina Grundström presentera­de på tisdagen sin rapport om coronastöd till medier tillsamman­s med trafik- och kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP).
FOTO: SPT-STATSRåDET Journalist­en och författare­n Elina Grundström presentera­de på tisdagen sin rapport om coronastöd till medier tillsamman­s med trafik- och kommunikat­ionsminist­er Timo Harakka (SDP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland