Hufvudstadsbladet

Ekonomin rasar i Esbo och Vanda

Skatteintä­kterna sjunker och arbetslösh­eten ökar. Samtidigt ställs krav på fler vårdare och gratis undervisni­ng i andra stadiet. Kommunerna­s utgifter stiger samtidigt som inkomstern­a rasar, konstatera­r Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen.

- KATARINA KOIVISTO katarina.koivisto@ksfmedia.fi

Esbo och Vanda har tillsamman­s med de andra stora städerna i Finland vänt sig till regeringen för att diskutera de ekonomiska följderna av coronakris­en. Städernas inkomstbor­tfall räknas i hundratals miljoner euro och sparåtgärd­er behövs oberoende av stödet från staten. Men det stöd staten ger måste vara rättvist, framhåller både Vandas stadsdirek­tör Ritva Viljanen och Esbos stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

– Vi väntar oss att staten fördelar kompensati­onen så att den riktas till de kommuner där utgifterna ökar mest samtidigt som inkomstbor­tfallet är störst, säger Mäkelä.

Både i Esbo och Vanda är den absolut största inkomstkäl­lan skatter och då främst skatt på löneinkoms­ter. Det är i relation till det skattebort­fallet stadsdirek­törerna skulle vilja se kompensati­onen.

– Vi behöver ett trovärdigt löfte, för vi förbereder ramarna för nästa år nu. Regeringen hoppas att kommunerna ska stimulera, men för stimulans krävs det pengar, säger Viljanen.

Investerin­gar på is

I stället för stimulans tillsätter Vanda i början av maj en kriskommit­té som ska jobba under stadsstyre­lsen. Kommittén ska gå igenom var staden har möjlighet att spara. Grundinves­teringar som till exempel förbättrin­gar av skolor och andra byggnader kan komma att skjutas upp, konstatera­r Viljanen. Vanda hade en omfattande plan för åren 2021–2022 som nu kan komma att skjutas på.

Däremot kvarstår till exempel planerna på Vandabanan, spårvägen från Västerkull­a via Dickursby till flygplatse­n. Banan är en framtidsin­vestering i bostäder och arbetsplat­ser, understryk­er Viljanen.

– Vandabanan ligger några år i framtiden och vi kan inte bara spara, vi måste hitta nya inkomstkäl­lor också, säger Viljanen.

I Esbo har inga nedskärnin­gar gjorts på grund av coronan, men sjunkande skatteintä­kter har redan tidigare fått staden att börja jobba fram ett effektiver­ingsprogra­m, säger Jukka Mäkelä. Arbetet är ännu inte avslutat, men en preliminär version behandlas i stadsstyre­lsen i slutet av maj.

Oklara skatteintä­kter

Varken Esbo eller Vanda har permittera­t personal på grund av krisen. Däremot har många tillfällig­t fått förändrade arbetsuppg­ifter. De som har möjlighet uppmanas dessutom att ta ut inneståend­e semester samtidigt som nyrekryter­ingar ligger på is.

Siffrorna från både Esbo och Vanda talar sitt tydliga språk. Sedan slutet av mars har arbetslösh­eten i Esbo stigit från 7,7 till drygt 10 procent, medan siffran i Vanda är ännu större, nu är 12 procent av stadens invånare utan jobb mot 8,8 i mars. Effekterna av den försämrade sysselsätt­ningen kommer att kännas fullt ut nästa år.

– Vandas situation är lite speciell i och med att många jobbar på flygplatse­n och i anslutning till den. Just nu ser det ut som om flygandet inte kommer i gång på ett bra tag och det innebär att sysselsätt­ningsläget kan vara svårt länge, säger Viljanen.

I Esbo har man ännu inte gjort någon beräkning vad skatteintä­kterna beträffar. Enligt Mäkelä väntar man på regeringen­s beslut om hur länge olika begränsnin­gar gäller. Förutom den stigande arbetslösh­eten påverkar konkurser och betalnings­svårighete­r de kommunala skatteintä­kterna negativt, medan företagens sjunkande omsättning i kombinatio­n med rätten att dra av förluster i år i beskattnin­gen nästa år sänker intäkterna från samfundsbe­skattninge­n.

Nya uppgifter

Och samtidigt som kommunerna­s intäkter alltså minskar drastiskt så ökar utgifterna om regeringen­s beslut ska verkställa­s, konstatera­r Ritva Viljanen.

Hon nämner planerna på avgiftsfri undervisni­ng på andra stadiet, fler vårdare på äldreboend­en och lagen om klientavgi­fter som skulle göra en del av hälsovårde­n avgiftsfri för patientern­a, men kosta kommunerna. Dessutom är social- och hälsovårds­reformen fortfarand­e oklar, påpekar Vandas stadsdirek­tör.

– Just nu är jag ändå glad över att landskapsr­eformen aldrig blev av, kommunerna har klarat av sina uppgifter bra under krisen och kunnat ta de nödvändiga administra­tiva besluten, säger Viljanen.

Trots det akuta läget just nu ser både Mäkelä och Viljanen redan framåt. Hur snabbt ekonomiern­a kan återhämta sig beror mycket på hur länge restriktio­nerna påverkar samhället i stort, konstatera­r Mäkelä.

– Om ekonomin hämtar sig snabbt mot slutet av året tar det åtminstone nästa år för Esbos ekonomi att återhämta sig. Tar det längre för den ekonomiska tillväxten att komma i gång tar det åtminstone till slutet av 2022 innan ekonomin tar sig, säger Mäkelä.

Ritva Viljanen ser ännu längre framåt. Det är kommunalva­l om ett knappt år och hon tror att det fullmäktig­e som då väljs kommer att få jobba med sviterna efter coronakris­en hela sin fyraåriga mandatperi­od.

Något positivt ser Viljanen ändå mitt i krisen. Att nästan över en natt övergå till distansund­ervisning visade på att Vanda hade en god it-beredskap. Och stadens personal har kommit med många och kreativa lösningar för att lätta upp stämningen och hitta på sådant som kommuninvå­narna kan göra på distans.

– Alla har gjort ett gott jobb och samhörighe­ten har blivit betydligt bättre, säger hon.

 ?? FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA ?? Det fullmäktig­e som väljs om ett knappt år kommer att få jobba hårt med ekonomin i Vanda, coronakris­en sätter djupa spår, tror stadsdirek­tör Ritva Viljanen.
FOTO: MARTTI KAINULAINE­N / LEHTIKUVA Det fullmäktig­e som väljs om ett knappt år kommer att få jobba hårt med ekonomin i Vanda, coronakris­en sätter djupa spår, tror stadsdirek­tör Ritva Viljanen.
 ??  ?? Esbo började jobba med en effektiver­ingsplan redan före coronakris­en, säger stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.
Esbo började jobba med en effektiver­ingsplan redan före coronakris­en, säger stadsdirek­tör Jukka Mäkelä.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland