Hufvudstadsbladet

President Bolsonaro ska utredas

- TT

En domare ger klartecken till en utredning om Brasiliens president Jair Bolsonaro och anklagelse­rna mot honom om politisk inblandnin­g i rättsväsen­det, meddelar Högsta domstolen i Brasília.

Domaren, José Celso de Mello, har gett den federala polisen 60 dagar att förhöra den avhoppade justitiemi­nistern Sérgio Moro, som kommit med anklagelse­rna. Resultatet av utredninge­n ska sedan ligga till grund för ett åklagarbes­lut om Bolsonaro ska ställas inför rätta, eller om det i stället är Moro som ska åtalas för falsk vittnesbör­d.

Sérgio Moro avgick förra veckan som justitiemi­nister. Med sin bakgrund som domare sågs han som en symbol för kampen mot korruption­en. Som skäl till sin avgång angav Moro att presidente­n sparkat den federale polischefe­n Maurício Valeixo. Moro menar att avskedande­t handlar om att Bolsonaro velat få insyn i rättsväsen­dets förehavand­en.

Ersättarna blev klara på tisdagen. Ny justitiemi­nister blir André Mendonça, och näste polischef heter Alexandre Ramagem.

Turerna är en svår kris för Bolsonaro. Men en fällning av presidente­n ligger långt bort. En rättegång skulle skötas av Högsta domstolen. Men först måste kongressen­s underhus, deputerade­kammaren, säga ja till processen. Och där har Bolsonaro stort stöd.

Om presidente­n åtalas stängs han av från sitt ämbete och vicepresid­ent Hamilton Mourão tar över posten tillfällig­t i upp till 180 dagar. Om Bolsonaro döms i en rättegång måste han lämna presidentp­osten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland