Hufvudstadsbladet

Norsk miljardär gripen – misstänks ha mördat hustrun

Den norske miljardäre­n i energibran­schen Tom Hagen misstänks för mord eller medhjälp till att ha dödat sin hustru Anne-Elisabeth Hagen, som har varit försvunnen i över ett år.

- JAN-ERIK ANDELIN TT

Den 70-årige Tom Hagen greps vid halv niotiden på tisdagsmor­gonen när han var på väg att lämna sin bostad för att åka till jobbet. Flera bilar spärrade av en gata i Lørenskog strax öster om Oslo och polis fanns kort efter gripandet på plats både vid Hagens bostad och hans arbetsplat­s.

– Polisen har gripit Tom Hagen, misstänkt för mord eller medhjälp till mord på sin fru Anne-Elisabeth Hagen, säger Ida MelboØyste­se, polismästa­re i polisdistr­ikt Øst, på en pressträff.

Gripandet är ett resultat av en bred efterforsk­ning där bevisen styrkts över tid, säger hon.

”Fortsatt inte funnen”

Enligt norska medier har hemliga efterforsk­ningar och avlyssning i Tom Hagens hus pågått sedan i somras. Polisen ska också ha också avlyssnat hans telefon, något som Tom Hagen gett sitt samtycke till efter hans frus försvinnan­de.

– Det är nu 18 månader sedan Anne-Elisabeth Hagen anmäldes försvunnen. Hon är fortfarand­e inte funnen, säger polisinspe­ktör Tommy Brøske.

Han går igenom de teorier som polisen arbetat utifrån. Polisen misstänkte från början att hustrun förts bort eftersom maken mottagit hotbrev med krav om betalning. Familjen ska ha krävts på nio miljoner euro, i kryptovalu­tan monero.

Polisen är nu av uppfattnin­gen att det inte skett någon kidnappnin­g.

– Det har inte varit en reell förhandlin­gsmotpart eller fråga om reella förhandlin­gar, säger Tommy Brøske.

Hela Anne-Elisabeth Hagens försvinnan­de anses därmed vara planerat. Andra hypoteser än kidnappnin­g har gradvis stärkts och med det har misstankar­na mot Tom Hagen stärkts. Med den avancerade konstrukti­onen kring betalninga­r till kryptokont­on utesluter polisen enligt polismästa­re Ida Melbo Øystese inte heller att flera personer kommer att gripas kring hustruns försvinnan­de.

Försvinnan­de hemlighöll­s

Anne-Elisabeth Hagen försvann från sin bostad i Lørenskog utanför Oslo den 31 oktober 2018. Polisen hemlighöll försvinnan­det i flera månader, ända fram till januari 2019, av oro för att hennes liv var i fara.

Senare har det visat sig att det sista livsteckne­t från den då 67-åriga kvinnan var strax efter klockan nio på morgonen, då hennes man anses ha bevisats vara på sitt kontor fyra kilometer från hemmet. Därefter ska han ha återvänt hem tidigt på eftermidda­gen och sedan snabbt larmat polisen.

En eller flera gärningspe­rsoner troddes då ha förberett sig i månader innan de slog till och personer som utgett sig för att vara kidnappare har varit i kontakt med familjen och polisen via digitala plattforma­r. De sades ha talat norska och gett informatio­n som bara de som tog henne kan veta, har polisen tidigare sagt.

Tiden gick i alla fall utan några spår efter Anne-Elisabeth Hagen och i somras ändrade polisen huvudteori från att hon var kidnappad till att hon hade dödats.

– Sannolikhe­ten att hon är i livet är liten, sade polisinspe­ktör Tommy Brøske vid en pressträff förra sommaren.

Teorin baseras på att inga livstecken från den försvunna kvinnan hade uppvisats sedan ett telefonsam­tal samma dag som hon försvann. Polisen har också påpekat att de som utgett sig för att vara kidnapparn­a inte varit särskilt samarbetsv­illiga.

Miljardär på eldistribu­tion

Den gripne Tom Hagen har byggt sin förmögenhe­t med elbolaget Elkraft och har i många avseenden varit en doldis i Norge. Sedan den norska elmarknade­n avreglerad­es i början av 1990-talet har han kring sitt elbolag byggt upp en förmögenhe­t som enligt norska ekonomimed­ier uppgår till 1,5 miljarder kronor (130 miljoner euro).

Hans elkoncern verkar i de nordiska länderna och har också i Finland ett litet dotterbola­g med huvudkonto­r i Norra Haga i Helsingfor­s. Hagen är styrelseme­dlem i bolaget som bara har en handfull anställda och som sedan 2012 säljer el till finländska företag.

Tom Hagen ska i dag på onsdagen begäras häktad i fyra veckor.

 ?? FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA
FOTO: NTB SCANPIX-TT ?? Norsk polis gjorde på tisdagen husrannsak­an i familjen Hagens hus vid sjön Langvannet femton kilometer öster om Oslo.
FOTO: HANDOUT/LEHTIKUVA FOTO: NTB SCANPIX-TT Norsk polis gjorde på tisdagen husrannsak­an i familjen Hagens hus vid sjön Langvannet femton kilometer öster om Oslo.
 ??  ?? Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober 2018.
Anne-Elisabeth Hagen försvann den 31 oktober 2018.
 ?? FOTO: TORBJORN OLSEN/ NTB SCANPIX-AP ?? Miljardäre­n Tom Hagen. Arkivbild.
FOTO: TORBJORN OLSEN/ NTB SCANPIX-AP Miljardäre­n Tom Hagen. Arkivbild.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland