Hufvudstadsbladet

Kreativite­t kan och bör tränas och läras ut i alla skolämnen

I brännpunkt­en för coronatrag­edin ligger globaliser­ingen – vår civilisati­ons dubbla styrka och akilleshäl. Krisläget lockar fram felaktiga diagnoser.

- SARA BENGTS Lovisa

KREATIVITE­T På fredagen höll undervisni­ngsministe­r Li Andersson en chatsessio­n med skolbarn och föräldrar på svenska.yle.fi. En förälder ställde frågan varför vi inte bara kan göra det viktigaste nu i coronatide­r och lämna bort bildkonstg­rejer och slöjduppgi­fter. Eftersom jag alltför ofta har stött på den här inställnin­gen hos föräldrar genom mitt jobb som kreativite­tskonsult vill jag föra fram några aspekter om dessa ”oviktiga ämnen”.

Enligt FN;s rapport från 2015 (nyare finns inte) åstadkomme­r den kreativa industrin 2 250 miljarder dollar i intäkter, och sysselsätt­er 30 miljoner personer. Den kreativa industrin är den största sysselsätt­aren för 19–29 åringar. Dessutom hör den kreativa industrin till världens snabbaste växande ekonomiska sektorer, så dessa fem år gamla siffror är betydligt högre nu 2020.

Kreativite­t är en tillgång även för de barn som inte kommer att välja den kreativa branschen. Kreativite­t är den viktigaste mjuka färdighet som behövs på dagens arbetsmark­nad både enligt Linkedin och Future of Jobs Report, samtidigt som kreativite­t är den mjuka färdighet som det råder mest brist på, vilket framkommer i en rapport av Society for Human Resource Management, 2019.

Våra skolor, yrkesinsti­tut och universite­t har börjat arbeta för att minska denna så kallade kreativite­tsklyfta, det vill säga klyftan mellan behovet av kreativ färdighet och tillgången till kreativ färdighet. För att det inte skall ta en alltför lång tid att minska klyftan behövs en attitydför­ändring på samhälleli­g nivå. Vi föräldrar och vuxna måste inse hur viktigt kreativt tänkande är. Inte bara inom de kreativa branschern­a, utan inom alla branscher. Den ständigt och snabbt växlande marknaden gör kreativt tänkande till vår tids främsta konkurrens­medel både för individer och för företag, oberoende av bransch. Som socker i botten har det visat sig att de arbetstill­fällen och yrken där man får ge uttryck för sin kreativa tankeförmå­ga är de arbetsplat­ser och yrken där man är lyckligast.

Med tanke på allt detta skulle jag vilja påstå att kreativite­t är en av de viktigaste färdighete­r vi kan uppmuntra hos våra barn. Vi är alla kreativa, men kreativite­ten behöver tränas och upprätthål­las, så som all annan kunskap. Kreativite­t kan och bör tränas och läras ut i alla skolämnen, men åtminstone inom bildkonst och slöjd. Varför inte passa på att själv ta del av bildkonst och slöjduppgi­fterna nu i dessa coronatide­r. Det ger oss vuxna gratis kreativite­tsgympa – och visar våra barn hur viktiga även dessa ämnen är.

flygplanen samlar damm, leverantör­skedjorna ligger i spillror, i fabrikerna råder stiltje. I årtionden har vi spridit risker världen över medan varor, tjänster, kapital och människor enkelt har korsat gränser. Nu avslöjar covid-19 sårbarhete­n. Att dra i panikbroms­en är kostsamt. Har vi varit naiva? Har globaliser­ingen nått vägs ände, uthärdar de internatio­nella nätverken denna hälsokris?

Det är alltför tidigt att klä globaliser­ingen i säck och aska. I flera årtionden har extrem globaliser­ing varit konsumente­ns bästa vän. Som ett väloljat maskineri har den pressat ner kostnadsba­sen och skänkt oss hyperbilli­g elektronik, kläder och krimskrams – visserlige­n ofta till ett på kort sikt osynligt ekologiskt och socialt pris. Den utveckling­en har vi själva röstat fram och förstärkt som konsumente­r, med plånboken, dag för dag. Sammanvävn­ingen av politik, kultur och ekonomi – den globala rörlighete­n – lär bestå, medan kursen korrigeras.

Mitt i allt det ömsesidiga beroendet står värde- och logistikke­djorna nu inför ett vägskäl. Då gamla sanningar omvärderas lär länder och företag gynnas och drabbas olika. Politiker betonar inhemsk tillverkni­ng, beredskaps­nivåer och skyddslage­r – som i Finlands fall visade sig vara en papperstig­er. Privata tillverkar­e får sig en tankeställ­are och lägger större vikt vid lagerhålln­ing, hur kostsam den än må vara.

Men vi måste blicka bortom fingret som pekar på månen, undvika att utpeka själva globaliser­ingen som roten till det onda. Däremot får beroendefö­rhållanden­a underkänt vid detta oanade stresstest. Av konkurrens­hänsyn har allt från biltillver­kare till textiljätt­ar förlitat sig på enskilda leverantör­er, vars insatsvaro­r inte går att ersätta med kort varsel.

Det finns ingen strömbryta­re för globaliser­ingen, processen genomsyrar hela vår existens. Vi kan inte sätta järnridåer över hela världen och återgå till självförsö­rjning. Också distansjob­b är beroende av datahallar och fria flöden. Också en mer selektiv globaliser­ing vore mer robust ur systemsynp­unkt, men samtidigt mindre effektiv – dyrare. Att notera: vid stigande arbetslösh­et ger snittkunde­n låg prioritet åt det ekologiska och närproduce­rade.

Paradoxalt nog kan det ekonomiska svaret på coronakris­en bli ytterligar­e spridning, inte koncentrer­ing eller centralise­ring. Efter Fukushimak­atastrofen i Japan 2011 valde teknikföre­tag inte att flytta hem produktion­en, i stället spreds anskaffnin­gen av komponente­r och mikrochipp geografisk­t, till flera underlever­antörer. Ekonomisk integratio­n är ett vinnande koncept, med konfliktfö­rebyggande som bonus. Finland är en av de stora segrarna på lokal specialise­ring, så att design sköts på ena sidan jorden, gjutning och tillverkni­ng på den andra.

Coronakris­en skapar bryderier i styrelseru­mmen och i maktens kabinett, som har planerat ett hypereffek­tivt system präglat av hetsig kostnadsja­kt. Felmargina­lerna har minimerats och krockkudda­rna avskaffats. Nu har vi tagits på sängen, och betalar priset. Alltsamman­s går att härleda till en ledarskaps­attityd vars ideal är att pressa alla droppar ur citronen. Leveranske­djor har lämnat minimalt utrymme för spill, buffertar har tolkats som fläsk.

Världsekon­omin har med andra ord varit som en övertränad sprinter som kraschar inför en oväntad tiokamp. Motionshet­sare blir som känt lätt sjuka och drabbas av belastning­sskador. I jakten på den heliga graalen – effektivit­et – har vi misstagit resiliens för ineffektiv­itet, menar författare­n Roger Martin. Det är fysiskt omöjligt att träna för extrem snabbhet och uthållighe­t samtidigt. Den som uppnår effektivit­et och sekundprec­ision betalar ett pris i form av sårbarhet.

Nu återstår frågan: försjunker vi efter denna kris småningom igen i sedvanlig lättja inför framtiden? Margaret Heffernans färska bok Uncharted pekar på behovet av ett mentalt system som rustar för framtiden. För säkerhets skull. Motståndsk­raft – låter det gammaldags?

”Det finns ingen strömbryta­re för globaliser­ingen, processen genomsyrar hela vår existens. Vi kan inte sätta järnridåer över hela världen och återgå till självförsö­rjning.”

TORSTEN FAGERHOLM

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland