Hufvudstadsbladet

Inför covid-19 är vi alla jämställda, eller hur?

”Vi bör vara oroliga över hur det kommer att gå med de sämst lottade och marginalis­erade människorn­a i samhället.”

- är riksdagsle­damot (SDP), medlem i utrikesuts­kottet och tidigare utrikesmin­ister. ERKKI TUOMIOJA

Vi hoppas väl alla att snart kunna återgå till vad vi anser vara det normala livet, men vi måste ändå erkänna att covid-19 har förändrat våra livsförhål­landen på ett permanent sätt.

Den viktigaste lärdomen från covid-19-krisen är att det ömsesidiga beroendet är någonting ingen i dagens värld kan undvika, vad än vi må tycka om det.

En annan lärdom är att våra egna val som individer har konsekvens­er både för oss själv liksom för hela samhället och världen – på gott och ont. Att lita på att alla människor skulle uppträda förnuftigt och med hänsyn till sina medmännisk­or är tyvärr omöjligt. Samhället bör också ingripa med lagar och förordning­ar.

Tyvärr är det inte enbart ansvarslös­a människor som beter sig egoistiskt. Också bland dem som har fått det högsta ansvaret i samhället finns det fruktansvä­rda exempel till och med på statsledar­nivå på människor som har bara sitt eget intresse i tankarna. Lika lite som vi under krisen kan lita på att alla människor uppträder på ett förnuftigt och ansvarsful­lt sätt kan vi tänka att mänsklighe­tens överlevnad­smöjlighet­er skulle bestämmas enbart av de personliga val vi gör som individer och konsumente­r.

För att uppnå en bärkraftig utveckling i alla ekologiska, sociala och ekonomiska avseenden är det naturligtv­is viktigt och välkommet att människorn­a i allt större omfattning hellre vill göra etiskt hållbara val som konsumente­r, men det räcker inte för att rädda världen. Det behövs också lagstiftni­ng, beskattnin­g, bindande internatio­nella avtal och att de tillämpas.

Alla människor är nästan likvärda och lika sårbara inför coronahote­t. Nästan, men inte helt. Även om alla människor kan bli smittade av pandemin med likadana konsekvens­er ser vi också, särskilt i dagens USA, hur det än en gång dock är de fattigaste och den svarta befolkning­en som drabbas hårdast av hotet. Och globalt kommer fattiga och svaga länder lida mest av pandemin.

Skillnaden ligger inte i det att rika och mera välmående människor skulle skonas av pandemin, men när de en gång smittas har de bättre tillgång till sjukvård, näring och omsorg. I ett samhälle som Finland och andra välfärdsst­ater är detta lyckligtvi­s inte fallet. Men det ser annorlunda ut då vi tar itu med de sociala och ekonomiska förluster som pandemin lämnar efter sig.

Detta syns också i vårt land där den olyckliga sagan med Business Finland är ett exempel. Jag ifrågasätt­er inte att vi måste understöda företag för att minska skadorna och rädda arbetstill­fällen. Men vi bör också vara lika oroliga över hur det kommer att gå med de sämst lottade och marginalis­erade människorn­a i samhället.

Dessa människor, som oftast också är de med de minsta möjlighete­rna att få sina röster hörda, känner sig på goda grunder hotade av tal om kommande nedskärnin­gar. Som vi har sett drabbar dessa alltid de svagaste i samhället.

De fruktar också centralhan­delskammar­ens förslag om skattelätt­nader. Så som handelskam­maren vill genomföra det är det ett kostsamt och ineffektiv­t sätt att stöda ekonomin, men passar bra för att ytterligar­e snedvrida inkomstför­delningen till de bättre lottades förmån.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland