Hufvudstadsbladet

Lappviken kan göras trivsam

- GRETEL HEMGåRD Helsingfor­s

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Tack till Maria GestrinHag­ner för att HBL aktivt bevakar processen med planerna för Lappvikens sjukhus (HBL 26.4). Artikeln med vinklingen på Moomin Characters var mycket läsvärd och samtidigt oroande.

Samfundet för trädgårdsk­onst har nyligen skickat ett brev till stadsmiljö­nämndens alla ledamöter inför omröstning­en. I brevet beskrivs tydligt vilka kulturhist­oriska värden som går förlorade om nybyggnade­rna på den södra sidan förverklig­as.

I brevet påpekas också hur olyckligt ett annat fall av exploateri­ngsintress­en varit för parken: När Nokia ville bygga (och senare sålde) kontorsbyg­gnaden söder om parken visade det sig att byggherren ville överskrida den i detaljplan­en fastställd­a byggnadsyt­an. I sin generosite­t godkände staden detta trots att man då var tvungen att flytta på den stora fjärrvärme­ledningen. Man valde då parkområde­t och den ovanjordis­ka så kallade DDRmodelle­n. Där ligger den provisoris­ka ledningen fortfarand­e som hinder för all annan parkanvänd­ning. Men där finns ett värdefullt trädbestån­d från 1800-talet samt en mångfald av annan vegetation. Därtill en biotop för den hotade och enligt lag skyddade hårflokepl­attmalen (Depressari­a chaerophyl­li).

En parkplan som uppfördes 2007 i samband med detaljplan­en till skydd för parken presentera­r ett förslag på flyttning av fjärrvärme­ledningen och hur denna södra del då med små medel kan göras trivsam och tillgängli­g för parkpromen­ader. Men den som låser sig vid tanken på att den osnygga delen av parken är något bestående ger lätt sitt stöd åt vilket vinnande arkitektfö­rslag som helst.

Däremot är det inte ansvarsful­lt gentemot stadens invånare vars tillgång till trivsamma, centralt belägna parkmiljöe­r är betydligt sämre än i våra nordiska grannlände­r.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland