Hufvudstadsbladet

Sysselsätt­ningsgrade­n är en ypperlig mätare

- PETER BäCKGREN Kyrkslätt

FöRETAGSST­öD Eftersom företagsst­öden nu i vissa fall verkar gå ut på helt felaktiga villkor föreslår jag följande som garanterar att stödet går till de som behöver det och staten får verklig press på sig att fatta korrekta sysselsätt­ningshöjan­de beslut senare: Förslaget gäller de som blivit arbetslösa eller permittera­ts sedan 1 mars; sysselsätt­ningsgrade­n bestäms per den 1 mars och arbetslösa personer som berörs betalar varken kommunal- eller inkomstska­tt tills de antingen blivit anställda (och hit räknas inte sysselsätt­ningsåtgär­der) eller sysselsätt­ningsgrade­n överstigit antalet arbetslösa per den 1 mars.

Datumet, 1 mars, anser jag att måste vara tillräckli­gt tidigt eftersom visstidsan­ställninga­r redan avslutades när företag började se effekter på omsättning­en.

Sysselsätt­ningsgrade­n är en ypperlig mätare på när saker och ting har normaliser­ats. Visst finns risken för att samma grad inte nås på många år, men det underlätta­r

inte för personer som blivit arbetslösa och senare långtidsar­betslösa, med andra ord kan man anse att det är ett problem för staten, inte individen.

Eftersom det är staten som stängt ner är det bara rättvist att staten (och kommunerna) förlorar skatteintä­kter. Jag anser alltså inte att staten gjort fel utan försöker bara rikta hjälpåtgär­derna dit de verkligen behövs, till medborgarn­a. Jag anser också att kommunerna på det stora hela är oskyldiga, men för många av de som det här verkligen berör råkar kommunalsk­atten vara den större summan.

Jag anser också att det är helt rätt att stöda företag, men inte på fel grunder som investerin­gar. Småföretag som redan kämpar med fasta utgifter som till exempel hyror är de som borde understöda­s, 2 000 euro till egenföreta­gare är rätt njuggt. Vi vill ju egentligen att företag som varit tvingade till att stänga kan fortsätta verksamhet­en när det igen blir möjligt, oavsett antalet anställda.

Om en familjs alla inkomster kommer från en eller två permittera­de eller arbetslösa är det givet att situatione­n är

katastrofa­l, särskilt om båda är lågavlönad­e.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland