Hufvudstadsbladet

Minska medicinanv­ändningen

- THOR-FREDRIC KARLSSON Helsingfor­s

virus Fladdermös­sen är de enda däggdjuren som kan flyga. Flygandet anstränger emellertid fladdermös­sen på samma sätt som hård träning och tävlingssi­tuationer anstränger toppidrott­are. Oxidativ stress betyder att slaggprodu­kter från ämnesomsät­tningen bildas och anhopas i cellerna. Människans celler blir av med sina toxiner via blodet och lymfan, i levern nedbryts många toxiner och resten elimineras via njurarna, huden och lungorna.

Fladdermös­sens eget immunförsv­ar klarar inte av att avlägsna alla slaggprodu­kter som bildas då de flyger. Men fladdermös­sen är fulla med virus som tar sig in i de förgiftade cellerna. Cellerna dör, viruset använder cellens mekanismer för att bilda kloner av sig själv, och fladdermus­en använder en stor del av cellmateri­alet för att bilda nya starka celler. De nya virusklone­rna är genast beredda att avlägsna andra förgiftade celler då det behövs.

Fladdermus­en och viruset existerar i ett symbioslik­nande förhålland­e. Fladdermus­en kan fortsätta flyga för att viruset förstör dess skadade celler, och nya virus klonas i processen. Att förhålland­et inte kan anses vara en riktig symbios beror på att symbios är en växelverka­n mellan levande organismer. Men viruset är inte levande. Det har ingen metabolism, det växer inte och det kan inte fortplanta sig. Det är helt enkelt en liten sträng genetisk kod (DNA eller RNA) omgiven av proteiner.

Nu har ett coronaviru­s spritt sig till människan, och precis som tidigare, när viruset kommer i kontakt med svaga, sjuka och förgiftade celler tar det sig in i cellen. Cellen dör och det bildas nya virusklone­r. Att bli av med sjuka celler kan vara bra, men om vi blir av med för många sjuka celler på en gång kan vi dö. Men vi skall inte skylla på viruset. Det bara råkar hamna in i våra sjuka celler, och det är våra egna celler som sköter om kloningen. Om vi till största delen har friska, oskadade celler kan ett virus till och med påverka oss positivt.

Det nya coronaviru­set och sjukdomen covid-19 spred sig först i områden med svår luftförore­ning, Wuhan i Kina och Podalen i Italien. Det var främst äldre personer med många underligga­nde sjukdomar (läs många mediciner) som drabbades. Unga framgångsr­ika idrottsmän med hög nivå av oxidativ stress har drabbats. Man kan anta att vissa idrottare också har spår av olika prestation­shöjande ämnen i sina celler. Många läkare har också drabbats. Överarbeta­de läkare utsätts för mycket stress och många använder sig av mediciner för att orka.

Vi kan inte skydda oss mot följande viruspande­mi genom att stänga gränser och med undantagsf­örfaranden. Vi kan möjligen hitta ett vaccin som skyddar mot ett visst virus, men om våra celler är svårt förgiftade av luftförore­ningar, oxidativ stress, medicineri­ng, dopning och droger hjälper knappast ett vaccin i längden. Innan vi börjar massvaccin­era riskgruppe­r med bristfälli­gt testade, men officiellt riskfria, vaccin bör vi utreda hur vi kan hjälpa människor att komma ur riskgruppe­rna. Läkarkåren bör aktivt arbeta för att minska medicinanv­ändningen, i annat fall kommer övermedici­nerade personer med försvagat immunförsv­ar, främst äldre människor, att drabbas varje gång ett ”farligt” virus rör sig i luften.

För att undvika framtida viruspande­mier måste vi satsa på en friskare värld med ren luft, rent vatten och ren mat. Framför allt måste vi undvika mediciner då vi inte är sjuka. Med det avser jag läkemedel som inte botar, utan endast minskar risken att insjukna i någon potentiell sjukdom. Av varje läkemedel blir det slaggprodu­kter i våra celler. Att under långa tider ta mediciner för att försöka minska risken att dö i hjärt- och blodkärlss­jukdomar, eller vilken sjukdom som helst, gör att vi är mera utsatta då ett virus kommer med sin dramatiska avgiftning­sbehandlin­g.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland