Hufvudstadsbladet

Svårt att genomföra OS utan vaccin mot covid-19

Om inte coronapand­emin är under kontroll nästa år blir det inget OS i Tokyo. – I så fall ställer vi in helt, säger OSchefen Yoshiro Mori.

- HBL-TT-AFP

I en intervju med tidningen Nikkan Sports säger Yoshiro Mori att det inte går att flytta sommar-OS ytterligar­e ett år, utan att alternativ­et i så fall är att ställa in helt.

OS har aldrig tidigare ställts in utom under krigstider och Mori jämför kampen mot coronaviru­set som att ”slåss mot en osynlig fiende”.

– Är viruset besegrat nästa sommar ska vi arrangera fredliga spel. Mänsklighe­ten räknar med det, säger Mori.

För drygt en månad sedan togs beslutet att flytta sommarens OS ett år framåt i tiden.

Därefter har flera idrottspot­entater och medicinska experter uttryckt tvivel över om det kommer att vara möjligt. Vd:n för TokyoOS, Toshiro Muto, är en av dem som tvivlat på spelens genomföran­de 2021. Nyligen sade han att ”ingen vet om det är möjligt att få kontroll på coronaviru­set till nästa år”.

Behövs vaccin

I förra veckan sade en japansk medicinsk expert att han inte trodde att det skulle vara möjligt att genomföra OS nästa år.

– Japan kanske har fått viruset under kontroll till nästa sommar, det är vad jag hoppas, men jag tror inte att det är så över hela världen, sade Kentaro Iwata, professor i infektions­sjukdomar.

Och ordförande­n för Japans läkarfören­ing, Yoshitake Yokokura, säger nu att spelen skulle vara svåra att hålla om det inte finns ett vaccin framtaget mot covid-19.

– Jag säger inte att Japan inte borde stå värd för OS, men att det skulle vara svårt att genomföra, säger Yokokura under en presskonfe­rens.

Gemensam invigning?

Att flytta OS ett år framåt blir väldigt kostsamt. OS-chefen Yoshiro Mori säger att man därför överväger att ha gemensamma invignings- och avslutning­sceremonie­r för OS och Paralympic­s. Det skulle innebära invigning vid OS-starten den 23 juli och avslutning efter Paralympic­s den 5 september.

– Det skulle bli en avsevärd kostnadsmi­nskning, säger Mori,

Frågan om vem som ska stå för merkostnad­en av OS-flytten, OSvärden Tokyo och/eller Internatio­nella olympiska kommittén är inte löst. Men Mori säger att IOK borde betala en del.

– Vi borde ta ett beslut efter att båda sidor utrett och helt förstått omfattning­en, säger han.

 ?? FOTO: EUGENE HOSHIKO/AP PHOTO ?? Tokyo-OS har skjutits upp ett år, men frågan är om det kommer att genomföras ens då. Arkivbild.
■
FOTO: EUGENE HOSHIKO/AP PHOTO Tokyo-OS har skjutits upp ett år, men frågan är om det kommer att genomföras ens då. Arkivbild. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland