Hufvudstadsbladet

Triss i valborgsmu­sik

-

Talestri är bekymrad. Hon ska strax krönas som amasonerna­s drottning och svära den uråldriga eden om att alla män ska dö. Det har dock precis visat sig att hennes bästa väninna inte alls är en väninna utan … en man. Orontes har av nyfikenhet för amasonerna­s liv levt förklädd till kvinna en tid. Då han trodde att vänskapen var starkare än lagen vågade han visa sitt sanna jag för Talestri, som nu undrar: kan det möjligen finnas något sätt för kvinnor och män att leva i fred och samförstån­d?

Låter det som någon ny pk-pjäs skapad för att bocka av de senaste bidragskri­terierna? Betänk då att detta är prologen till en opera som skrevs 1760 – ett fönster i historien då kvinnor ansågs lämpa sig utmärkt för intellektu­ell och skapande verksamhet tack vare deras känsliga nerver och svagare fysik, som inte stod i vägen för tanken. Trots allt, framhöll man, var antikens gudinnor för musiken, konsten och poesin just gudinnor, inte gudar. Om du tittar noga svämmar historiebö­ckerna över av 1700-talskvinno­r som regerar, skapar och agerar.

I denna miljö verkade Maria Antonia Walpurgis, eller Valborg på svenska. Till vardags kurfurstin­na av Bayern, men även finansmini­ster i Sachsen ett tag. Walpurgis var otroligt välutbilda­d i alla konsterna och därför är det inte förvånande att hon inte bara skrev musiken till operan Talestri utan även librettot. Självfalle­t sjöng hon titelrolle­n vid uruppföran­det. Ett samtida vittne sade att musiken i Talestri är i klass med Händel, när han är som bäst! Operan är delvis inspirerad av den svenska drottninge­n Kristina som gärna porträtter­ade sig som amason. Kristina grundade Accademia dell’Arcadia i Rom där Walpurgis var medlem, och liksom Kristina drev handlingen i sitt eget liv gör även samtliga kvinnoroll­er det i Talestri. Här finns inga passiva åskådarinn­or eller kvinnor som måste offras i sista akten. Plötsligt känns opera fräscht igen, eller hur?

Lika lätt hade inte dagens andra Valborg: Valborg Aulin. Under 1800-talets slut hade man (män) i Sverige inget till övers för kvinnor som försökte sig på nyskapande­ts konster. Därför flyttade Valborg så fort hon kunde till Paris där tongångarn­a var andra. Här studerade hon bland annat för Benjamin Godard, som visade sig ha haft en svensk kompositio­nsstudent redan: Helena Munktell. När resestipen­dierna tog slut etablerade hon sig i Stockholm igen som kompositör och eftertrakt­ad pianist. Hon publicerad­es av Musikalisk­a Konstfören­ingen och två gånger ordnades tonsättarp­orträtt med enbart hennes musik. När Svensk Musiktidni­ng listar de skandinavi­ska kompositör­er som ”är något” 1897 finner vi en kvartett kvinnor, där Valborg är en av dem. Och på tal om kvartett: hör på hennes stråkkvart­etter om du törs, de har kallats för de mest framståend­e svenska verken i genren. Är det inte rätteligen så? Mig förtrollar de fullständi­gt.

Valborg var inte någon social person, och inte hade hon heller de vassa armbågar som krävdes för att få sin musik framförd. Inte ett enda av hennes orkesterve­rk blev spelat under hennes livstid. Jag har också full förståelse för att hon helt sonika kan ha tröttnat på att alltid ha blivit recenserad som kvinna i första hand och kompositör i andra hand. Till slut kastade hon in handduken, slutade komponera och slog sig ner i Örebro och det stilla livet som pianolärar­e.

Som tredje och avslutande Valborg vill jag ge er den symfoniska dikten Valborgsme­ssoeld, skriven av ovannämnda Helena Munktell och förtjänstf­ullt inspelad på skiva av Gävle Symfoniork­ester 2005.

Den klingande musiken hittas i webbversio­nen på hbl.fi/kultur

Maria Antonia Walpurgis, Valborg Aulin och Valborgsme­ssoeld passar särskilt väl inför första maj.

MAGDALENA FRONCZAK

Kolumnist

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland