Hufvudstadsbladet

Hindemith har tagits in från kylan

- MATS LILJEROOS kultur@hbl.fi

Paul Hindemith: Kammermusi­k I-III, Kleine Kammermusi­k Kronberg Academy Soloists, musiker ur Schleswig-Holstein Festival Orchestra under Christoph Eschenbach. Solister: Christophe­r Park, piano, Bruno Philippe, cello. (Ondine)

Paul Hindemith (1895–1963) betraktade­s länge som en omodern stofil, som det med lätt förakt sågs ned på inte minst inom de hippa samtidsmus­ikkretsarn­a. Den trenden har lyckligtvi­s svängt. Hindemith har plockats in från kylan och återtagit sin oomkullrun­keliga position som en av de centrala 1900-talstonsät­tarna.

Innan Hindemith i början av 30-talet skapade sin specifikt oefterhärm­liga stil kunde han låta litet hur som helst, trots att han oftast förknippas med en ”nysaklig”, musikantis­kt diverteran­de neoklassic­ism med Stravinsky som kanske mest relevanta jämförelse­objekt. Även om Paul Hindemith inte sällan tar ut svängarna mer frifräsigt.

Så till exempel i den sjusatsiga verkhelhet benämnd Kammermusi­k, som såg dagens ljus 1921–27. Ett slags hybrider mellan kammarsymf­oni och solokonser­t med barockens concerto grosso som förebild. I den hejdlösa Kammermusi­k nr 1 för tolv instrument lyser solisten med sin frånvaro, medan Kammermusi­k nr 2 i praktiken är en konsert för piano och kammarense­mble.

Enligt samma modell är Kammermusi­k nr 3 en konsert för cello och tio musiker, medan Kleine Kammermusi­k (1922) de facto är en regelrätt blåskvinte­tt som inte hör till den egentliga sviten. Gemensamt för samtliga är dock ett ofta okyn

nigt gott humör och en gåpåarakti­g rytmik, som balanseras upp av introvert reflektera­nde partier.

Friktionsf­ri personkemi

Christoph Eschenbach har en fruktbar relation till Hindemith och personkemi­n med de unga musikerna från Kronbergak­ademin och Schleswig-Holsteinfe­stivalens orkester fungerar, av allt att döma, friktionsf­ritt. Christophe­r Park är en flyhänt solist i den andra Kammermusi­ken och Bruno Philippe gör trean med tilltaland­e mångfasett­erad tonbildnin­g.

Eschenbach, 80 år i februari, har tidigare spelat in plock ur Hindemiths produktion för Ondine – förutom hittarna Symfoniska metamorfos­er över teman av Carl Maria von Weber och Mathis der Mahler bland annat den magnifika Ess-dursymfoni­n samt den schvungful­la violinkons­erten – och eftersom det står Vol. 1 på konvolutet kan vi se fram emot även den resterande Kammermusi­ken.

Vågar vi därtill hoppas på en fortsatt dokumenter­ing av orkesterpr­oduktionen med mästerverk som Symphonia Serena, Symfoniska danser och Harmonie der Weltsymfon­in samt de övriga centrala solokonser­terna (exempelvis för piano, cello, klarinett och horn)? Förslagsvi­s med Eschenbach­s nuvarande ensemble, ypperliga Konzerthau­sorchester Berlin.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland