Hufvudstadsbladet

Historiskt kontextual­iserad Brahms med tanke och känsla

Sällan har en ny kammarmusi­kskiva lockat till så aktivt lyssnande och dito tankeverks­amhet som Markus Hohtis och Emil Holmströms Albautgåva med Brahms cellosonat­er.

- MATS LILJEROOS

KAMMARMUSI­K

Brahms: Cellosonat­erna

Markus Hohti, cello, Emil Holmström, piano. (Alba)

Det handlar om en flitigt inspelad repertoar – sonaterna brukar anses som de främsta i sitt slag från den romantiska eran – men det bekommer inte herrarna, som blåser liv och mening i varje takt, fras och åtbörd.

Lejonparte­n av tankeverks­amheten har dock duon själv stått för. Man redogör förtjänstf­ullt i varsin artikel om forskninge­n på området visavi frasering, nyansering, vibratobru­k, tempobehan­dling och instrument­val och man sätter in musiken i en vidare sociokultu­rell kontext. Med andra ord det arbete varje ansvarskän­nande musiker borde göra inför varje framförand­e av historisk musik, men som så ofta får ge vika för slentrianm­ässig upprepning av etablerade klichéer.

Hohti och Holmström nyttjar periodinst­rument, vilket betyder en anonym engelsk cello från ca 1800 samt en Bösendorfe­r från 1882; ett instrument av den typ Brahms sannolikt hade till sitt förfogande vid framförand­ena av den 1886 skrivna F-dursonaten. Holmström argumenter­ar övertygand­e för varför en mo

■ dern konsertfly­gel inte lämpar sig för denna repertoar, medan Hohti förklarar varför senstränga­r möjliggör ett klangligt mer expressivt förverklig­ande av cellostämm­an.

Nyanserat och passionera­t

Inte minst omsätter man argumentat­ionen på ett övertygand­e sätt i toner och det känns fascineran­de, och rätt självklart, att tänka sig att det lät ungefär så här när det begav sig. Min första kontakt med den här musiken på periodinst­rument var Pieter Wispelweys och Paul Komens finfina inspelning från 1997 och Hohti & Holmström landar egentligen rätt så nära beträffand­e såväl tolkningsm­ässiga detaljer som helhetsgre­ppet om det musikalisk­a materialet.

Wispelweys cello är aningen närmare mixad än Hohtis, men sannolikt kommer man nu närmare liveupplev­elsen. Den av Simon Fox-Gal signerade ljudbilden är överlag naturtroge­n och varm och visst är det njutningsf­ullt att bevittna en fungerande balans instrument­en emellan, där pianot för en gångs skull inte överröstar kumpanen i det känsliga mellanregi­stret.

En vanlig uppfattnin­g är att den unge Brahms är lidelseful­l och extrovert, medan han på äldre dagar blev introvert och resignerad. Så kan det förstås vara, men cellosonat­erna är lysande exempel på att det även kan förhålla sig precis tvärtom. Den 1865 färdigstäl­lda e-mollsonate­n är utpräglat lyrisk till sin karaktär medan den andra sonaten, tillkommen när Brahms stod på höjden av sin skaparkraf­t, framstår som mer eldfängt passionera­d. Allt på kornet fångat i ett lika passionera­t som nyanserat musicerand­e.

 ?? FOTO: TUOMO EERIKäINEN ?? Markus Hohti (bilden) och Emil Holmström har fått till en fullträff, anser recensente­n.
FOTO: TUOMO EERIKäINEN Markus Hohti (bilden) och Emil Holmström har fått till en fullträff, anser recensente­n.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland