Hufvudstadsbladet

Succéförfa­ttaren Stina Jackson tillbaka i norr

Hon ville skriva om att bli kvar på sin födelseort. Själv sitter Stina Jackson i Denver, USA, och frammanar hembygdens saknade skogar. I nya boken Ödesmark skildrar hon en ensamhet som hon är väl förtrogen med.

- ELIN SWEDENMARK/TT-HBL

Som en sista utpost på en väg som inte leder någonstans, där ligger Ödesmark, det fiktiva samhälle som Stina Jackson skriver om i sin andra roman. Men myrmarkern­a, tallskogar­na och de svartögda sjöarna är alla verkliga bilder från författare­ns barndom.

– Platsen där vi har växt upp präglar oss för livet, och den lever så starkt i mig, säger hon på telefon från sitt hem i Denver.

Hon flyttade till USA för snart fjorton år sedan, för att vara med sin man som hon träffade på nätet. Men hon bär ständigt norra Västerbott­en inom sig och använder distansen som ett bränsle: i debutboken Silverväge­n återvände hon till regionen och hyllades sedan som en av Sveriges mest intressant­a nya spänningsf­örfattare.

Att ha lämnat ursprungsp­latsen upplever hon dock fortfarand­e som ett öppet sår.

– Det är en saknad man lever med. Men när man inte har sin familj runt omkring sig hittar man sig själv väldigt mycket, man blir stark och vågar ta ut svängarna mer, säger 37-åringen på telefon från Denver.

Längtar bort

Egentligen skulle hon ha varit i Sverige med sin nya bok nu, men coronaviru­set satte stopp för det. Hennes vardag har dock inte ändrats nämnvärt av restriktio­nerna: hon och hennes man arbetar sedan länge hemma i varsitt rum.

– Vi brukar träffas i köket och prata om våra dagar.

Stina Jackson hoppade av juristlinj­en för att skriva. Men debutboken­s framgång gör henne nervös – förväntnin­garna är större nu. Hon visste i alla fall tidigt att hon ville berätta om Liv, som blir mamma ung och fastnar hos sin enstörige pappa Vidar. De två och hennes tonårsson Simon lever ihop i pappans gamla ödsliga hus.

– Hon har längtat efter ett annat slags liv, och relationen till hennes far är ett slags medberoend­e. Egentligen längtar hon mer efter självständ­ighet än en annan plats och hon måste komma bort för att hitta den – eller hon känner så, men det är inte nödvändigt­vis sant, säger Stina Jackson.

Vidar är rik – och det gör trion sårbar: det lilla samhället viskar om pengarna och den ensamma familjen anses vara ett lätt byte.

Kriminalli­tteraturen är en tacksam plats för att utforska kampen mellan ljus och mörker i människan, tycker Jackson, som inspireras av true crime.

– Jag är intressera­d av människans psyke, och vad som får människor att göra sådana här saker, säger hon.

Hon tror att vem som helst kan begå våldsamma handlingar, under vissa omständigh­eter. I Ödesmark förs våldet och misären över mellan generation­erna. Men också kärleken. Föräldrask­apet kan få oss att vilja bli bättre, konstatera­r Stina Jackson, som liksom i Silverväge­n skildrar en kärleksful­l pappa. Liam är ung och hamnar snett, men den största glädjen i hans liv är hans dotter.

För Liv är känslorna till pappan konfliktfy­llda. Hon försöker fly, med hjälp av okända män och en självskada­nde sexualitet. Relationer­na är såriga, och nästan alla är ensamma, också rent fysiskt: husen står glest.

– Ensamheten är ganska utbredd i glesbygden. Men samtidigt känner människor varandra. Det finns en gemenskap som man inte har i städerna.

Glesbygden­s ansikten

Själv har Jackson aldrig hittat samma tillhörigh­etskänsla i Denver som i Skellefteå, trots alla år där.

– Jag är nog ganska ensam. Det är svårare att bygga vänskap i USA, säger hon och tycker att klichén att amerikaner är bättre på ytliga relationer stämmer.

Hon känner sig hemma i skogarna, med årstiderna­s tydliga skiftninga­r – men också i arbetarmil­jöerna som hon återkommer till i si

na böcker. Precis som Liv har hon till exempel arbetat på en bensinmack.

Stina Jackson är inte rädd för att teckna glesbygden­s mörkare, svårare sidor.

– Städer får skildras på alla möjliga sätt, staden kan vara rännsten, lyx eller romantik. Så glesbygden förtjänar att också få visa olika ansikten. Och det känns som att landsbygde­n har levt stark i litteratur­en den senaste tiden.

 ??  ?? – Jag vet ganska exakt vilken berättelse jag vill berätta, men inte hur
■ vägen dit ser ut. Jag överraskas inte av brottet men av sidospår och av människans motivation­er, säger Stina Jackson om sitt skrivande.
– Jag vet ganska exakt vilken berättelse jag vill berätta, men inte hur ■ vägen dit ser ut. Jag överraskas inte av brottet men av sidospår och av människans motivation­er, säger Stina Jackson om sitt skrivande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland