Hufvudstadsbladet

En skål för våren – trots restriktio­ner

Inför kommande festivitas ska vi pigga upp oss med bubblor i glaset – hemma i soffan eller kanske på balkongen. En skål för våren ska väl kunna utbringas trots stränga restriktio­ner och utan större åthävor.

- GEORG BORGSTRöM är vinkännare

Champagne

537517 André Clouet Brut de Champagne Blanc de Noir, AC. Frankrike

■ Vackert gyllengult med ivriga bubblor och inbjudande mogen doft med nötter och mango. Smaken är torr, fyllig och lång med vänlig syra och bra frukt. Pålitlig huschampag­ne gjord på 100 procent Pinot Noir vilket förklarar den runda smaken. Prisvärt! Pris: 32,90 (0,75l) / 19,99 (0,375l) Betyg:

★★★★☆

518647 Pol Roger Réserve Champagne Brut, AC.

Frankrike

■ Tillverkas av det familjeägd­a champagneh­uset Pol Roger. Ljusgul champagne med bra mousse och frisk druvig doft med inslag av citrus och nyrostat bröd. Smaken är mycket torr, balanserad med bra frukt och sympatisk syra. En riktig klassiker. Pris: 46,80 Betyg:

★★★★☆

578457 Louis Roederer Brut Premier Champagne Brut, AC. Frankrike

■ Gul dryck med fina bubblor och välutveckl­ad nyansrik doft med päron och äpple. Smaken är torr och kryddig med trevlig örtighet och angenäm lite rostad efterton. Pris: 55,99 Betyg:

★★★☆☆

564737 Charles Heidsieck Réserve Champagne Brut, AC. Frankrike

■ Vackert gul champagne med små fina bubblor och aromatisk inbjudande doft av citrus och mandel. Smaken är torr, mycket fyllig, elegant och lång med inslag av brioche. Prisvärt.

Denna champagne var en av de första som introducer­ades i USA och producente­n fick smeknamnet Champagne Charlie. Pris: 55,99 Betyg:

★★★★☆

008715 Bollinger Special Cuvée Champagne Brut, AC. Frankrike

■ Inbjudande gyllengul champagne med utmärkt pigga små bubblor och mogen mycket aromatisk doft med inslag av kola och rostade mandlar. Smaken är torr och fyllig, lite gräddig med marsipan och aprikos. Ädel helhet värd Agent 007. Pris: 59,80 Betyg:

★★★★☆

Mousserand­e viner

008901 Gancia Asti Dolce DOCG Asti. Italien

■ Ljusgult vin med ivriga bubblor och charmig, blommig doft med inslag av päronkaram­eller. Smaken är söt med russin och citrus som balanserar sötman. Serveras gärna iskall till struvor. Pris: 12,00. Finns även på halvbutelj för 6,98.

Betyg:

★★☆☆☆

505457 Anna de Codorníu Cava Brut, DO. Spanien

■ Ljusgult vin med stora bubblor. Doften är piggt druvig med inslag av citrus och grönt äpple. Smaken är lätt med inslag av toast. Frukt och syra i balans. Veganvin. Pris: 12,98 Betyg:

★★☆☆☆

935347 Bernar-Massarde Cuvée de l’ecusson Rosé Brut. Luxemburg

■ Vackert rosa vin med hygglig mousse. Doften är bärig med inslag av tranbär och jordgubbar. Smaken är torr och frisk med samma angenäma bärighet som i doften. Syra och frukt i harmoni. Pris: 14,98 Betyg:

★★☆☆☆

594927 Wolfberger (W) Crémant d’Alsace Organic Brut, AC. Frankrike

■ Ett klassiskt kooperativ som har gjort en organisk version av sitt omtyckta mousserand­e vin.

Vackert gult vin med utmärkta bubblor och välutveckl­ad aromatisk, frisk doft med typiska frukter. Smaken är torr, fyllig och lite parfymerad med inslag av persika och aprikos. Utmärkt mineralkar­aktär. Pris: 15,99 Betyg:

★★★☆☆

520977 Pongrácz Méthode Cap Classique Rosé Brut, WO Western Cape. Sydafrika

■ Den sydafrikan­ska vingården är skapad av en ungersk invandrare.

Ljust rosa vin med glada bubblor och generös bärig, blommig och saftig doft samt torr fräsch fruktig smak med inslag av röda vinbär. Lätt rostad efterton och vänlig syra. Pris: 16,49 Betyg:

★★★☆☆

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland