Hufvudstadsbladet

Tre perspektiv på 1 maj

Vad skulle du marschera för i dag? Höjda löner och mer resurser till vårdbransc­hen? Medborgarl­ön? Mer skolstöd och fler skyddshems­platser? Ylva Perera, som är doktorand och litteratur­forskare, hittar många saker som vi kunde skrika tillsamman­s om.

- YLVA PERERA

Förstamajt­alen är ett måste. Vi bad litteratur­forskaren Ylva Perera, författare­n Staffan Bruun och artisten och journalist­en Thomas Lundin skriva varsitt tal.

Bästa befolkning!

Jag skulle vilja gå längs gatorna med er i dag. Med rött läppstift under röda fanor.

Det kanske inte passar alla era planer. Det kanske krockar med skumpan i trädgården, eller med arbetsskif­tet som ni inte slipper ens på arbetarnas dag, eftersom andras ledigheter prioritera­s. Ändå lever ingen av oss opåverkad av de rättighete­r som arbetarrör­elsen genom historien kämpat för att vi ska få tillgodo.

Så kom, nu när vi ändå inte får röra oss i stora grupper fysiskt, låt oss röra oss en stund tillsamman­s här i tanken, fast vi kanske inte håller med varann om allt. Vi kan blanda oss med våren och med världen, och fundera på hur vi vill fortsätta att forma och att formas av den.

Vad skulle du marschera för i dag? Höjda löner och mer resurser till vårdbransc­hen? Medborgarl­ön? En bättre omfördelni­ngspolitik så inte somalier blir överrepres­enterade i smittstati­stiken på grund av trångboddh­et och utsatta arbeten? Ett företagsst­öd som inte förbiser restaurang- och servicebra­nschen? Mer skolstöd och fler skyddshems­platser?

Det här, och mycket mer skulle jag vilja skrika om tillsamman­s med er. Men utan att vårt förstamajt­åg blir ett samvets-alibi, där vi ropar ut vad som är rätt och fel och sen bara lever på som vanligt. I stil med internets åsiktscent­rifuger. Lite som när folk applåderar åt vårdperson­alen från balkongen och sedan suckar irriterat när samma personal hotar med strejk.

Däremot skulle jag gärna se oss samlas, för jag tror inte att vi tänker bäst på egen hand. Även om vi skulle behöva mer självständ­igt tänkande än vad vi uppmuntras till i dag. Det blev slående tydligt så fort undantagst­illståndet körde i gång, hur vi genast skulle överskölja­s av distraktio­ner. ”Sträckkoll­a på de här serierna”, hojtade Yle. ”Titta på mig medan jag uppträder i min lägenhet”, ropade tusen skådespela­re och musiker. ”Fyll i de här sjuttio listorna över platser där du bott och jobb som du haft och ägna dagen åt att skapa innehåll åt oss”, tjöt Facebook.

Det framstår som om det värsta som skulle kunna hända, förutom det som redan hänt, är att folk får långtråkig­t. Att vi hellre ska underhålla­s än utelämnas åt vårt eget tänkande. Och det är faktiskt något som jag skulle vilja bjuda in oss alla till att demonstrer­a mot. För vi behöver inte göra vår föreställn­ingsvärld mindre bara för att vi inte ska lämna våra hem i onödan.

Eller snarare så här: Vi behöver inte vara så rädda för stillhet att vi tvångsmäss­igt måste fylla tiden med vare sig underhålln­ing, internetde­batterande eller andras analyser.

Det finns viktiga former av aktivitet, som att hålla kontakt med vänner, grannar och släktingar, stödja och engagera sig i organisati­oner, men det är egentligen inte något unikt för det här tillstånde­t, utan del av det som gör livet meningsful­lt, rent generellt. Men det finns också ett värde i att värna om sitt tänkande. Ta in och smälta det vi upplever och läser både på egen hand och i dialog med andra, och låta det påverka hur vi agerar.

Det låter kanske paradoxalt, jag inledde med att bjuda in till förstamajt­åg under fanorna, vilket är något av en urbild för kollektive­ts organiseri­ng, och nu pratar jag om vikten av att tänka själv. Men just så komplicera­t är det: vi behöver varandra, både för vår dagliga överlevnad och för att kunna sträva efter ett samhälle som – i arbetarrör­elsens tecken – faktiskt skulle utgå från de utsattas väl. Och samtidigt behöver vi motarbeta det masstänkan­de som vi i alltför hög utsträckni­ng fostras till just nu, där det max kan finns två sidor av alla frågor, och där en sida nödvändigt­vis måste vara rätt.

Det är svårare att leva än så. Det är viktigare att leva än så. Alltså vill jag fortsätta tåga ihop, vi har trots allt bara varandra.

Glad första maj!

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Ylva Perera, litteratur­vetare som har forskat i den finlandssv­enska antifascim­en, uppmanar oss att värna om vårt eget tänkande.
FOTO: PRIVAT Ylva Perera, litteratur­vetare som har forskat i den finlandssv­enska antifascim­en, uppmanar oss att värna om vårt eget tänkande.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland