Hufvudstadsbladet

”Vi klarar det praktiska, men hålls vi friska?”

DELADE åSIKTER BLAND LäRARNA

-

Att öppna skolorna är en skrämmande risk att ta för två veckor, det blir väldigt många kontakter, säger läraren Hanna Lönnfors. I Mattlidens skola i Esbo är många ändå positivt inställda till beslutet. – Men någon normal skolgång blir det inte, säger speciallär­aren Susann Paul.

Det tog inte många minuter efter regeringen­s besked att skolorna öppnar igen tills det började plinga till i Ulrika WillförNym­ans telefon på onsdagskvä­llen. Som rektor för Mattlidens skola har hon noggrant följt diskussion­en och blev inte överraskad av beskedet.

Men vad betyder det här i praktiken? Det ville både oroliga föräldrar och lärare veta – och helst genast.

Efter att sovit på saken är Willför-Nyman fast besluten att hon och kollegerna kommer att klara det.

– Nu måste vi ta vårt samhällsan­svar och lita på myndighete­rnas bedömning att det är tryggt att öppna skolorna, säger hon när HBL hälsar på i den ödsliga skolbyggna­den på torsdagen.

Just här har ingen elev satt sin fot sedan mitten av mars, och Willför-Nyman har verkligen saknat dem.

– Jag är så glad över att få träffa alla igen.

Men före det finns det mycket praktiskt som ska lösas, och i väntan på närmare besked kan Will

Jag tror eleverna är ganska mättade på digitala uppgifter. Det blir roligt att träffas igen och göra annat. Katja Helle-Kainulaine­n lärare

för-Nyman inte annat än planera i blindo.

– Antagligen måste vi dela upp klasserna eftersom vi just nu har grupper på tjugo elever. Jag kommer att behöva alla vuxna här i skolan för att få det att gå ihop. Och så måste vi utnyttja alla extra utrymmen, men det blir också en utmaning eftersom vi är trångbodda och redan nu använder alla tänkbara vrår här i skolan.

Mattlidens skola har ändå en tacksam situation eftersom gymnasiet verkar i samma byggnad, och där kommer eleverna att fortsätta på distans tills vidare.

– Deras lokaler kan vi säkert använda. Men hur gör vi med maten? Ska alla ta med egna bestick hemifrån och blir det lådmat att äta i klassrumme­n, funderar Ulrika Willför-Nyman.

Mycket av undervisni­ngen kan skötas ute i naturen.

– Jag tror många skulle må bra av att komma ut och utföra någon uppgift. Plocka skräp till exempel.

Hur blir de två sista veckorna av vårtermine­n? – Jag är inte oroad över själva undervisni­ngen. Eleverna har fått all den ämneskunsk­ap de behöver, distansund­ervisninge­n har fungerat jättebra. Men nu kan vi fokusera på det som i läroplanen benämns som till exempel entreprenö­rskap och vardagskom­petens.

– Dessutom tror jag att eleverna behöver det här. De har lidit tillräckli­gt länge genom att hållas borta från allt socialt sammanhang och närundervi­sning, säger Willför-Nyman

Lärarnas ork oroar

I Mattlidens skola går 740 elever i årskurs 1–9. Hur man ska hålla klasserna separerade och eleverna isär blir en utmaning av like.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland