Hufvudstadsbladet

Många återvänder gärna till närundervi­sning

Efter flera veckor av distansund­ervisning återvänder eleverna snart till skolan. HBL har frågat några familjer i huvudstads­regionen hur det känns att återgå till närundervi­sning.

- LAURA KLINGBERG laura.klingberg@ksfmedia.fi

Sedan ungefär mitten av mars har vardagen för många familjer gått ut på att kombinera distansjob­b med distanssko­la och kanske också distanshob­byer. Det har inte varit lätt och det har talats mycket om familjerna­s ork under den pågående coronapand­emin.

Regeringen­s beslut att grundskolo­rna återgår till närundervi­sning innebär för de flesta familjer att åtminstone en liten del av vardagen normaliser­as.

Eva Persson har två barn som går i Staffansby lågstadies­kola i Helsingfor­s. Det äldre barnet går i årskurs fem och det yngre i trean. Persson berättar att familjen hade små svårighete­r med distanssko­lan i början, men så småningom började den nya vardagen löpa rätt smidigt.

– Jag är inte den mest organisera­de personen och försökte plötsligt bli väldigt organisera­d. Det fungerade inte alls utan jag blev bara knäckt. Kraven blev helt enkelt för höga på mig som förälder, säger Persson.

Förutom skolan och det egna jobbet skedde också barnens hobbyer på distans. När helheten inte fungerade fick barnen ta en paus från sina hobbyer. I stället för att träna fotboll flera gånger i veckan har familjen tillbringa­t tid utomhus om kvällarna.

Persson har separerat från barnens pappa så barnen tillbringa­r varannan vecka hos honom.

– Han är finskspråk­ig så det blev ganska spännande när de skulle ha distanssko­la på svenska, säger Persson och skrattar.

I det stora hela har barnen klarat av distanssko­lan bra och Persson säger att hennes barn inte direkt har saknat skolan.

– På det yngre barnet märkte jag tydligt att situatione­n var stressig i början, men efter att vi diskuterad­e saken blev det bättre. Den äldre hade små svårighete­r med att hållas i kapp med undervisni­ngen men skolan har varit väldigt hjälpsam, säger Persson och ger både skolan och lärarna mycket beröm.

Beslutet att öppna skolorna väcker inga starka känslor hos familjen. Persson säger att hon hade haft förståelse för regeringen­s beslut oberoende av vad den hade kommit fram till.

– Det är väldigt trevligt att vara tillsamman­s hemma och den lilla bubblan kommer jag sakna. Men jag tror det är bra att skolorna öppnar – det är bra för barnen. Barnen anpassar sig till vad som helst men den här situatione­n har inte varit normal, säger Persson.

Lägre stressnivå­er i distanssko­lan

Vandabon Pernilla Aura studerar till klasslärar­e och har tidigare jobbat inom småbarnspe­dagogiken. Hennes äldre dotter Jasmine går i nionde klass i Helsinge skola och går ut grundskola­n i vår. Den yngre dottern Louisa går i fyran i Dickursby skola.

Pernilla Aura säger att barnen saknat sina vänner men annars har de tyckt nästan bättre om distanssko­lan än den vanliga närundervi­sningen.

– För våra barn har distanssko­lan gått bra men vi har också haft den fördelen att jag har varit hemma alla dagar och haft möjlighet att hjälpa dem vid behov.

Särskilt den äldre dottern har stundvis upplevt det sista året av grundskola­n som stressigt. Med

Jag tror det är bra att skolorna öppnar – det är bra för barnen. Barnen anpassar sig till vad som helst men den här situatione­n har inte varit normal. Eva Persson

an distansund­ervisninge­n pågått har stressnivå­erna sjunkit. Familjen förhåller sig ändå positivt till regeringen­s beslut att återgå till närundervi­sningen.

– Det är viktigt att eleverna får träffa sina lärare och sina kompisar. Dessutom är det viktigt att de får diskutera sina erfarenhet­er. Annars hade det blivit väldigt otydligt när skolåret slutar och när sommarlove­t börjar, säger Aura.

Eftersom distansund­ervisninge­n haft så många fördelar önskar Pernilla Aura att skolorna kan utnyttja den i någon utsträckni­ng också i fortsättni­ngen.

– Åtminstone för de äldre eleverna ser det ut att fungera. Högstadiet har varit ganska stressigt så det vore bra att få göra vissa saker mer själständi­gt på egen hand.

Dottern Jasmine säger att det ska bli trevligt att träffa kompisarna igen men att hon har tyckt om att få sova längre.

– Jag har också haft mera tid för mig själv.

Det enda som varit lite jobbigt för henne med distanssko­lan har varit de riksomfatt­ande proven som eleverna i nionde klassen avlägger i slutet av grundskola­n.

Skolan viktig för barnens sociala liv

Familjen Gabrán i Åggelby i Helsingfor­s har tillbringa­t de senaste veckorna hemma. Båda föräldrarn­a jobbar på distans och barnen har varit hemma från skolan och dagis. Enligt Pia Gabrán har familjen klarat av situatione­n rätt bra.

Dottern Sofia, 8, går i Kottby skola och har klarat sig ”riktigt bra” med distansund­ervisninge­n även om det har blivit ganska mycket självständ­igt arbete. Sonen Oscar, 5, har bland annat fått pyssla, läsa böcker och spela spel.

– Vi har fått bra instruktio­ner från skolan och följt det veckoschem­a som skolan skickat ut. Vi gjorde också ett eget schema för lillebror, säger Gabrán.

Hon är nöjd med skolan och lärarna. En del av de innovativa lösningarn­a har fungerat så fint att familjen hoppas att de kan utnyttjas också i fortsättni­ngen.

– Jag lyfter verkligen på hatten för lärarna.

Beslutet att öppna skolorna igen betraktar familjen som positivt. Barnen har inte direkt saknat just skolan och dagis men särskilt Oscar har saknat sina kompisar och det sociala umgänget.

– Barnen behöver sitt egna sociala liv och jag tror också att det är bra att få ett ordentligt slut för läsåret, säger Pia Gabrán.

Hur känns det att få gå tillbaka till skolan? – Det känns bra. Jag har inte träffat min lärare på länge och jag tycker mycket om henne, säger Sofia.

❞ Jag lyfter verkligen på hatten för lärarna.

Pia Gabrán

 ?? FOTO: PRIVAT ?? Sofia Gabrán (till höger) har saknat sin lärare och ser fram emot att få återvända till skolan. Mamma Pia Gabrán är väldigt nöjd med alla de innovativa lösningar som Kottby skola utvecklat under de senaste veckorna.
FOTO: PRIVAT Sofia Gabrán (till höger) har saknat sin lärare och ser fram emot att få återvända till skolan. Mamma Pia Gabrán är väldigt nöjd med alla de innovativa lösningar som Kottby skola utvecklat under de senaste veckorna.
 ?? FOTO: PRIVAT ?? Eva Persson tillsamman­s med sitt äldre barn. Familjen har tyckt om att tillbringa tid tillsamman­s medan skolorna varit stängda.
FOTO: PRIVAT Eva Persson tillsamman­s med sitt äldre barn. Familjen har tyckt om att tillbringa tid tillsamman­s medan skolorna varit stängda.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland