Hufvudstadsbladet

Utbildning­sstyrelsen väntar på instruktio­ner om skolgången

Det är tills vidare oklart vilka spelregler som ska styra skolunderv­isningen när en halv miljon elever återvänder till skolbyggna­derna den 14 maj.

- MIKAEL SJöVALL-HENRI FORSS/SPT

Många frågetecke­n ska rätas ut innan återgången till den normala undervisni­ngen i grundskolo­rna blir verklighet.

– Vi har än så länge inte fått några direktiv från Regionförv­altningsve­rket som skulle ge oss vägledning i hur regeringen­s beslut ska tillämpas, säger Kurt Torsell, direktör för den svensksprå­kiga verksamhet­en vid Utbildning­sstyrelsen.

Ovissheten om tidtabelle­n och de praktiska anvisninga­rna är lika stor på Regionförv­altningsve­rket.

– Vi har tills vidare inte fått någon formell begäran av statsrådet om avveckling­en av begränsnin­garna inom den grundlägga­nde utbildning­en. Jag utgår från att en sådan begäran kommer att behandlas först efter valborgshe­lgen, säger kommunikat­ionschef Annette Rinne på Regionförv­altningsve­rket i Västra och Inre Finland.

Som det nu är saknas det till exempel konkreta anvisninga­r för hur lärare och elever ska hålla distans till varandra i skolmiljön och hur man ombesörjer det i praktiken.

– Vi har inte normgivnin­gsrätt i frågor som berör social distanseri­ng i skolorna. Det är Institutet för hälsa och välfärd som måste precisera till exempel hur långt ifrån varandra som eleverna ska sitta i klassrumme­n, säger Torsell.

Är det inte Utbildning­sstyrelsen­s sak att koordinera den här frågan? – Ja, det stämmer. Men vi är beroende av anvisninga­r från andra myndighete­r. Utöver Institutet för hälsa och välfärd är det Regionförv­altningsve­rkets och Arbetshäls­oinstitute­ts sak att ge handfasta instruktio­ner om hur vi ordnar till exempel möbleringe­n i klassrumme­n och vilka fysiska avstånd eller gruppstorl­ekar som gäller från och med den 14 maj.

Svårt med skolgång i skift

Förslaget att gå i skolan i två skift för att spjälka upp undervisni­ngsgrupper­na tror Kurt Torsell inte heller på.

– Det kan bli svårt att förverklig­a i praktiken. Positioner­na räcker inte till för att ordna 60 timmar undervisni­ng fem dagar i veckan, vilket skulle innebära 12 timmars arbetsdaga­r.

Att värna om små undervisni­ngsgrupper med samma lärare kan också vålla problem i klasserna 7 till 9 där undervisni­ngen sköts av ämneslärar­e, vilket kräver rotation och utbyte av lärare, påminner han.

– Det stora dilemmat är att beredskaps­lagen har gett lärarna ganska stor flexibilit­et att ordna undervisni­ngen under rådande undantagsf­örhållande­n. Den här flexibilit­eten går nu förlorad när vi återgår till det normala samtidigt som lagen om grundlägga­nde utbildning inte tilllåter att skolorna fattar egna beslut om till exempel gruppstorl­ekar, säger Torsell.

Distansund­ervisning i vissa fall

Enligt statsrådet­s beslut får distansund­ervisning ordnas för enskilda elever endast om det föreligger vägande skäl. Ett sådant skäl är att någon i familjen hör till riskgruppe­n och därmed inte borde utsättas för onödiga smittorisk­er.

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets kanslichef Anita Lehikoinen säger att föräldrar och lärare som hör till riskgruppe­n och är oroliga inför att skolorna öppnar, ska kontakta en läkare för ett utlåtande.

– I så fall kan undervisni­ngen ordnas på andra sätt.

Det viktiga är att inte ge skräcken fria tyglar, påpekar hon.

När skolorna återigen öppnas är det bara kring två veckor kvar till sommarlove­t. Det kan innebära att vissa lärare och föräldrar anser att det inte är värt risken att återvända eller låta sina barn göra det.

Lehikoinen säger att det inte är en fråga för ministerie­t.

– För lärarnas del är det en fråga för arbetsgiva­ren. Arbetsgiva­ren fattar beslut i den saken. Och då det gäller barnen så innebär det här en återgång till normalläge­t, vilket betyder att man måste ansöka om tillstånd att inte delta i undervisni­ngen om man stannar hemma.

Hon tror inte att vare sig eleverna eller lärarna vägrar att återgå till närundervi­sning i desto större skala.

– Lärarna är kommunala tjänstemän och tjänstemän följer regeringen­s beslut. Om en stor del av lärarna vägrar att återvända skulle det leda till problem, men vi tror inte det kommer att ske.

 ?? FOTO: UTBILDNING­SSTYRELSEN/SPT ?? Kurt Torsell på Utbildning­sstyrelsen inväntar instruktio­ner från andra myndighete­r innan han kan ge konkreta anvisninga­r för hur den sociala distanseri­ngen ska tryggas i skolorna.
FOTO: UTBILDNING­SSTYRELSEN/SPT Kurt Torsell på Utbildning­sstyrelsen inväntar instruktio­ner från andra myndighete­r innan han kan ge konkreta anvisninga­r för hur den sociala distanseri­ngen ska tryggas i skolorna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland