Hufvudstadsbladet

Pandemin kapade 200 miljoner av Nokias omsättning

Nokia gick inte lika mycket back under årets första kvartal som under fjolårets. Prognosen för helåret har dock sänkts.

- FREDRIK HäGGMAN/HBL-TT

Telekomkon­cernen Nokia gick 76 miljoner euro på förlust under första kvartalet 2020. Det är bra mycket bättre siffror än under första kvartalet 2019, som slutade med en rörelseför­lust på 524 miljoner euro.

Samtidigt sjönk omsättning­en, från 5 032 miljoner i fjol till 4 913 i år. Det här beror enligt vd Rajeev Suri på coronapand­emin.

”Covid-19 sänkte vår omsättning med ungefär 200 miljoner euro, och det beror i huvudsak på leveranssv­årigheter i Kina”, säger Suri.

Samtidigt har pandemin inte lett till någon minskning i efterfråga­n i övrigt. När situatione­n utvecklar sig är det ändå möjligt att utmaningar i fråga om leveranser uppstår i flera länder, tror Suri.

”Pandemins effekter syns troligen tydligast under det pågående kvartalet. Vi tror att vår bransch klarar sig undan de värsta effekterna, men vi är inte immuna”.

Samtidigt erbjuder krisen möjlighete­r för telekombra­nschen. I dagsläget är Nokias produkter och tjänster viktigare än någonsin för att världen ska fungera smidigt, menar Suri.

Det syns i nättrafike­n. Trafiken växer vanligtvis med 30-45 procent per år, men bland vissa operatorku­nder har topparna i trafiken ökat med 2040 procent under bara en månad.

I samband med kvartalsra­pporten gav Nokia också en resultatva­rning för helåret. Den justerade rörelsevin­stprocente­n uppskattas nu bli 9 procent i stället för tidigare väntade 9,5 procent, med en variations­vidd på 1,5 procentenh­eter åt båda hållen.

Nokia meddelade i vintras om uppsägning­ar och byte av vd. Rajeev Suri slutar och Pekka Lundmark, som varit vd för Fortum sedan 2015, tar över från den 1 september i år.

Den senaste tiden har marknadsry­kten om bland annat fientliga bud på Nokia fått börskursen att vända uppåt. Sedan bottennote­ringen 2,20 i slutet av mars har utveckling­en varit stadigt positiv och under onsdagen stängde aktien till ett värde på 3,26 euro. Aktiens klättring fortsatte under torsdagen och vid 13-tiden låg värdet på 3,46, en uppgång med sex procent.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland