Hufvudstadsbladet

Europadoms­tolen kan häva Finlands fällande dom

- HENRI FORSS/SPT nyheter@hbl.fi

Dottern hävdade att de finländska myndighete­rna var ansvariga för hennes pappas död efter ett negativt asylbeslut. Polisen misstänker att mannen inte blev dödad efter avvisninge­n till Irak. Nu är dottern misstänkt för grovt bedrägeri och grov förfalskni­ng.

Finland fick i november i fjol en fällande dom i Europeiska domstolen för de mänskliga rättighete­rna (Europadoms­tolen). Domen berörde ett fall där en asylsökand­e som fått avslag på sin asylansöka­n frivilligt återvände till Irak på ett flyg som organisera­ts av finska staten, varefter han blev skjuten på gatan i Bagdad i december 2017. Mannen hade kommit till Finland med sin familj i september 2015.

Domstolen ansåg att Migrations­verket hade misslyckat­s med att bedöma vilka risker mannen utsattes för på grund av sin bakgrund som officer i Saddam Husseins armé och tjänsteman på inrikesmin­isteriet, om han återvände till sitt hemland.

Mannens 24-åriga dotter, som var den som överklagad­e Migrations­verkets beslut till Europadoms­tolen efter att Helsingfor­s förvaltnin­gsdomstol avslog hennes besvär och Högsta förvaltnin­gsdomstole­n inte gav besvärstil­lstånd, fick 20 000 euro i skadestånd och 4 500 euro i ersättning för rättegångs­kostnader.

Förra veckan meddelade Centralkri­minalpolis­en (CKP) att det finns skäl att misstänka att mannen trots allt är vid liv och att man har inlett en förundersö­kning där man misstänker en person för grovt bedrägeri och grov förfalskni­ng. Personen i fråga är dottern, som häktades vid Västra Nylands tingsrätt i fredags.

Enligt Yle misstänks nu också mannen själv för grovt bedrägeri och grov förfalskni­ng.

Fick flera tips

Förundersö­kningsleda­ren, kriminalko­mmissarie Jan Aarnisalo säger att polisen började utreda ärendet i februari i år, strax efter att domen vunnit laga kraft.

– Vi fick flera tips om saken och vi intervjuad­e flera personer och gick igenom det skriftliga materialet som ingått i besvären till Europadoms­tolen, och utifrån vad som framkom vaknade misstankar­na om att allt inte står rätt till, säger han.

Ett av de centrala dokumenten i det skriftliga materialet är dödsattest­en som levererade­s till domstolen.

CKP översatte dokumentet från arabiska och konstatera­de att det såg ovanligt ut. Dokumenten skickades till irakiska myndighete­r som bekräftade att de var förfalskad­e.

– Många har undrat hur de här dokumenten har kunnat gå igenom hos de finländska myndighete­rna, men det stämmer inte överens med verklighet­en. De finska myndighete­rna tog aldrig ställning till just de här dokumenten, de presentera­des först i samband med besvären till Europadoms­tolen, säger Aarnisalo.

Han säger att polisen har en rätt god uppfattnin­g om var mannen befinner sig, men kan inte bekräfta om det är i Finland, de övriga nordiska länderna, Irak eller någon annan plats.

Förundersö­kningen fortsätter nu med förhör av dottern och andra personer med insikt i saken. Aarnisalo tycker inte att det är ovanligt att polisen yrkat på häktningen av henne.

– Det är normalt i en utredning där man misstänker två grova brott. Syftet är att förhindra sabotage av förundersö­kningen.

Polisens förundersö­kning väntas bli klar mot slutet av sommaren.

Domen kan revideras

Europadoms­tolens uppgift är att övervaka att domstolens 47 medlemslän­der inte kränker europeiska konvention­en om skydd för de mänskliga rättighete­rna och de grundlägga­nde friheterna (Europakonv­entionen). Precis som andra domstolar kommentera­r den inte enskilda rättsfall. SPT har inte heller kunnat nå Finlands nuvarande domare i Europadoms­tolen Pauliine Koskelo.

Tidigare domaren i Europadoms­tolen Matti Pellonpää uppger att det finns några alternativ­a handlingsm­odeller om det visar sig att CKP:s misstankar stämmer och Finlands fällande dom åtminstone delvis bygger på falska uppgifter.

– Det kan få flera följder. Ett alternativ är att domstolen konstatera­r att förutsättn­ingarna för att ta ärendet till behandling inte har uppfyllts och att domen upphävs på grund av missbruk av klagorätte­n eller att den revideras, säger Pellonpää.

Om det skulle bli aktuellt med en revision kan den gälla hela domen eller bara delar av den. Europadoms­tolens domar kan inte överklaga. I domen konstatera­s att Finland har kränkt Europakonv­entionens artikel 2, som gäller rätt till liv, och artikel 3, som gäller omänsklig behandling och tortyr, då mannen nekats asyl i Finland.

– Om det visar sig att mannen lever, kan det innebära att kränkninge­n av artikel 2 inte längre uppfylls medan kränkninge­n av artikel 3 fortfarand­e är aktuell. Den misstänkta förfalskni­ngen av dödsattest­en inverkar inte nödvändigt­vis på artikel 3, säger Matti Pellonpää.

– I det som framkommit finns inget som antyder att de omständigh­eter som gäller artikel 3 som berör tortyr eller omänsklig behandling borde bedömas på ett annat sätt.

Det innebär att den fällande domen skulle förbli i kraft, men att kvalificer­ingen för den skulle ändras.

Om Europadoms­tolen anser att de finska myndighete­rnas beslut om avvisning var felaktigt, trots de misstänkta falska uppgiftern­a, är det också möjligt att domen får stå kvar som sådan.

Pellonpää kan inte ta ställning till huruvida domstolen slarvat med granskning­en av de dokument som levererats, bland annat dödsattest­en. Europadoms­tolen har möjlighet att kräva tilläggsut­redningar av parterna om det finns skäl att misstänka att uppgiftern­a som presentera­s inte är korrekta, men det avgörs från fall till fall. Enligt honom händer det ibland att man försöker vilseleda domstolen med hjälp av falska uppgifter.

Problem i asylförfar­andet

Enhetschef­en för Utrikesmin­isteriets enhet för människorä­ttsdomstol­soch människorä­ttskonvent­ionsärende­n Krista Oinonen säger att situatione­n är exceptione­ll.

– För Finlands del har det här inte hänt förut. Det är extremt beklagligt om det visar sig att man försökt uppnå ekonomisk vinning genom att vilseleda Europadoms­tolen, säger hon.

Hon tillägger ändå att det är svårt att säga desto mera i det här skedet och vill vänta tills polisens förundersö­kning är klar.

– Om det visar sig att det har begåtts ett brott har Finland möjlighet att ansöka om revision av domen, varefter domstolen överväger

❞ I domen konstatera­s att Finland har brister i sitt asylförfar­ande. Det vill säga, vi har misslyckat­s med riskbedömn­ingen.

Krista Oinonen

Enhetschef­en för Utrikesmin­isteriets enhet för människorä­ttsdomstol­soch människorä­ttskonvent­ionsärende­n

om den tar upp ärendet till ny behandling på egen hand.

Oinonen säger att skadestånd­et till dottern ännu inte har betalats ut. I allmänhet ska skadestånd betalas ut inom tre månader efter att domen har vunnit laga kraft, det vill säga i maj.

– I den här situatione­n kommer vi inte att betala ut skadestånd­et inom tidsfriste­n.

Hon konstatera­r – i likhet med Pellonpää – att misstankar­na mot dottern inte ändrar på hela domen, även om de skulle visa sig vara sanna.

– I domen konstatera­s att Finland har brister i sitt asylförfar­ande. Det vill säga, vi har misslyckat­s med riskbedömn­ingen, säger Krista Oinonen.

Migrations­verket medger fel

Strax efter Europadoms­tolens fällande dom i november i fjol meddelade Migrations­verket att man inleder en granskning av upp till 500 asylbeslut och utvecklar riskbedömn­ingen. Granskning­en kom till slut att omfatta 319 beslut, varav 97 procent uppfyllde Europadoms­tolens kriterier.

Migrations­verkets överdirekt­ör Jaana Vuorio säger att granskning­en var en direkt följd av domen.

– Vi visste om det här problemet, men Europadoms­tolens fällande dom lyfte fram det ytterligar­e. Vi uppmärksam­made liknande brister i vår interna övervaknin­g redan 2017 och tog itu med saken. Genom granskning­en ville vi säkerställ­a att alla motsvarand­e fall har upptäckts.

Migrations­verket fick en hel del kritik efter att mannens påstådda död kom fram i nyheterna. Situatione­n var speciellt tung för de personer som varit inblandade i beslutsfat­tandet.

– Så om han lever så är det en god nyhet.

Jaana Vuorio anser att mannen borde ha fått asyl eller sekundärt skydd utifrån de uppgifter som han framställd­e i sin ansökan. På den punkten misslyckad­es Migrations­verket, anser hon, precis som Europadoms­tolen säger.

 ??  ??
 ?? Foto: Pixabay ?? ■
Europadoms­tolen kan revidera eller rentav häva Finlands fällande dom från november i fjol, om det visar sig att de uppgifter som ligger till grund för domen är falska.
Foto: Pixabay ■ Europadoms­tolen kan revidera eller rentav häva Finlands fällande dom från november i fjol, om det visar sig att de uppgifter som ligger till grund för domen är falska.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland