Hufvudstadsbladet

HBL bjuder på tre tal på förstamaj

- Källor: Nordiska museet, svenska.yle.fi, Wikipedia.

Arbetarnas marscher hålls inte i år, de stora förstamajt­alen skanderar inte över folkhaven på våra torg. Men ett förstamajt­al vill vi ändå ha! HBL frågade några personer vad de skulle tala om – om de fick – i dag, den första maj 2020. Läs artisten och journalist­en Thomas Lundins, litteratur­forskaren Ylva Pereras och författare­n Staffan Bruuns tal till våren, till folket, till HBL-läsarna!

Kamp för kortare arbetsdag

●●Arbetarrör­elsens förstamajd­emonstrati­oner var från början intimt förknippad­e med kampen för åtta timmars arbetsdag. I maj 1886 höll en grupp lokala anarkister ett möte i Chicago, då polisen två dagar tidigare skjutit två demonstrer­ande arbetare. På mötet framfördes bland annat krav om åtta timmars arbetsdag. I slutet av detta möte, som ägde rum på Haymarket Square, kastades en bomb mot polisen som öppnade eld mot demonstran­terna. Efter mötet greps ett antal av de organisera­de arbetarnas ledare och flera av dessa fängslades eller avrättades. De dömda benådades senare.

●●Vid det konstituer­ande mötet för Andra internatio­nalen i juli 1889 i Paris lades ett förslag fram om att en internatio­nell demonstrat­ion för åtta timmars arbetsdag skulle anordnas under en och samma dag. Till mötet i Paris hade det amerikansk­a fackförbun­det AFL sänt en skrivelse som informerad­e om att organisati­onen skulle arrangera manifestat­ioner för åttatimmar­sdagen den 1 maj 1890. Detta beaktades vid Parismötet­s beslut om datum för den internatio­nella demonstrat­ionen, som därmed planerades till den 1 maj 1890. Den internatio­nella demonstrat­ionsdagen var avsedd som en engångsman­ifestation, men kom senare att utvecklas till en återkomman­de tradition.

●●Numera firas första maj med arbetarsån­ger, arbetarsym­boler, fackföreni­ngars tåg och förstamajt­al.

●●Sedan 1979 är första maj officiell flaggdag i Finland, med namnet ”det finländska arbetets dag, suomalaise­n työn päivä”. Samtidigt har första maj utvecklats till en stor folkfest, något som coronapand­emin i år lägger sordin på.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland