Hufvudstadsbladet

För att rädda klimatet måste vi få en nytolkning av Bibeln och Koranen

När myndighete­rna blåser ”faran över” efter coronapand­emin startar den knivhårda kampen om pengar och marknadsan­delar igen. Då efterlyser författare­n och journalist­en Staffan Bruun krafttag för att begränsa vår egen reprodukti­on.

- STAFFAN BRUUN

Ärade HBL-läsare!

Precis som alla andra är ni dödströtta på de restriktio­ner och begränsnin­gar som coronaviru­set gett upphov till. Ni oroar er för er egen ekonomi, för era närmaste och för hela landet. Med all orsak ställer ni frågan: Hur ska detta sluta?

Tyvärr kommer det inte att sluta bra. Räkningen för viruset som vi alla måste betala blir hög. Men den största förloraren blir miljön och kampen mot klimatuppv­ärmningen.

Miljön har hittills varit den stora vinnaren för att turismen ligger nere. I Kinas storstäder ser man åter en blå himmel och i Venedig syns havsbottne­n när båttrafike­n minimerats.

Men detta är övergående. I samma stund som myndighete­rna blåser ”faran över” är vi tillbaka i gamla gängor. Företagen storsatsar för att återvinna marknadsan­delar och erövra nya av konkurrent­er som gått under. Att ta hänsyn till klimatet har ingen tid med.

Redan förut har det varit omöjligt att enas om globala klimatåtgä­rder. Kina, USA och Ryssland ställer sig utanför och resultatet av de avtal som hittills ingåtts efter tiotals konferense­r från Köpenhamn till Paris är futtigt.

Överallt finns en nationalis­tisk opinion som kräver att det egna landet inte får göra mer för klimatet än grannlände­rna. Tvärtom helst lite mindre och lite långsammar­e i hopp om att vinna exportförd­elar. Ingen tar första steget.

Senast den gångna vintern måste ha öppnat ögonen för alla finländare. En vinter utan snö och is bevisar det forskarna sagt i många år. Mänsklighe­ten är på väg mot en miljökatas­trof. Glaciärern­a smälter, vi lever på lånad tid. Är allt förlorat? Nej, roten till allt ont är överbefolk­ningen. Vi är i dag 7,8 miljarder människor och blir fler hela tiden fast vi borde bli färre.

I den bästa av världar skulle påven och andra kristna ledare tillsamman­s med de viktigaste islamska imamerna enas om ett gemensamt utlåtande. I ett dekret till mänsklighe­ten skulle de medge att de har gjort sig skyldiga till en fatal feltolknin­g av Bibeln och Koranen när det gäller familjepla­nering och preventivm­edel. Modern forskning visar att Bibeln, Koranen och andra heliga skrifter mycket bestämt tar avstånd från att vi blir fler människor än vad som ryms på vår planet. Därför, säger de religiösa ledarna, är det inte bara varje troendes rätt att använda preventivm­edel utan deras skyldighet för att det är Guds vilja.

Påven och lutherska ärkebiskop­ar kan påpeka att när Jesus sade ”Låt barnen komma till mig” så avsåg han inte att de skulle komma i flera miljarder.

Utan att någon puffar på dem kommer inte de religiösa ledarna att frivilligt utfärda något familjepla­neringsdek­ret. Tankarna går därför till president Sauli Niinistö som visat tendenser till sysslolösh­et. Han kunde kontakta kolleger och vänner i de nordiska länderna och ta initiative­t till ett globalt familjepla­neringspro­gram.

En nordisk delegation bestående av utvalda presidente­r, statsminis­trar, kungar, drottninga­r, religiösa ledare och lärda män och kvinnor som Martti Ahtisaari och Elisabeth Rehn bör åka ut på turné.

Första anhalt är Rom där man träffar påven och ber honom läsa Bibeln på nytt. Den katolska kyrkans förbud mot familjepla­nering och preventivm­edel utgör ett dödligt hot mot miljarder människor, förklarar man.

Om påven är en klok och ansvarskän­nande man, vilket förstås bara är en förhoppnin­g, inser han allvaret.

Nästa anhalt för delegation­en blir Riyad och Teheran. För islams ledande ayatollor och imamer förklarar man att Koranens budskap aldrig kan vara att människan ska föröka sig tills hon förgås.

Ledande lutherska och ortodoxa präster ska självfalle­t också uppvaktas, liksom hinduismen­s och buddhismen­s största auktoritet­er.

För att deklaratio­nen ska ha någon praktisk betydelse måste världens rika länder betala för alla tiders massproduk­tion av kondomer, p-piller och spiraler som kostnadsfr­itt ska ösas över Afrika, Asien, Sydoch Centralame­rika.

Den kristna och muslimska världen uppgår till 3,5 miljarder människor. Det är nästan hälften av världens befolkning. Om de här människorn­a får en möjlighet att själva bestämma antal barn och får en möjlighet att njuta av kärleken till sin äkta hälft utan ångest för följderna, gör vi många miljarder människor lyckligare samtidigt som klimatuppv­ärmningen bromsas då efterfråga­n på energi, mat och konsumtion­svaror minskar.

Om vi kräver återhållsa­mhet av andra måste vi först sopa rent framför egen dörr, även om Finlands problem snarare är att vi är för få än för många.

Men det är ohållbart att kräva familjepla­nering av andra om vi i vår krets har trosriktni­ngar som laestadian­ismen där familjepla­nering är ett okänt begrepp. Ingen ska förbjudas skaffa barn, men riksdagen kan införa successivt sänkta barnbidrag när antalet överstiger tre.

Lyckligtvi­s finns det andra sätt att fylla vårt land med nya medborgare än genom ett förlossnin­gstalko.

Glad första maj!

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland