Hufvudstadsbladet

Havis Amanda fick virtuell mössa när helsingfor­sarna firade hemma

Trots coronarest­riktionern­a fick Havis Amanda sin studentmös­sa också i år – fast virtuellt, som det heter. Polisens och regeringen­s uppmaninga­r hade gått hem. I Helsingfor­s var gator och parker tomma på folk.

- BILLE Sirén DANN PETTERSSON

Regeringen har vid upprepade tillfället poängterat att fler än tio personer inte får träffas under pågående coronaepid­emi. Och på valborgsmä­ssoafton gapade Salutorget tomt. Enstaka fotgängare passerade förbi för att se en mösslös Havis Amanda, som polisen hade spärrat av.

Evenemange­n hade i stället flyttats till internet. Tidigt i programmet talade Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori.

– Vi träffas inte, utan är hemma. Däremot kan vi se fram emot kanske världens bästa distansval­borg, sade han.

– Jag är knappast den enda som saknar en vanlig valborg. Och visst kan det kännas som att man börjar uppskatta saker ännu mer, när man inte får dem.

Han citerade Tove Jansson och sade att saker och ting brukar bli bra till slut, bara man orkar vänta.

Poliser och journalist­er

Där tiotusenta­ls personer vanligen brukar samlas i Helsingfor­s på valborgsmä­ssoafton, påminde staden nu mer om hur det ser ut på midsommar. Förutom några personer prydda med studentmös­sor och ett stort pressuppbå­d skvallrade inget om vilken dag det var.

Inga stora folksamlin­gar alltså, men några festglada personer vimlade i Esplanadpa­rken där bänkar var upptagna och något enstaka gäng satt i gräset.

Den enda grupp som hade stark representa­tion vid springbrun­nen var journalist­er och fotografer. Trots de rådande förhålland­ena och den tomma staden var stämningen relativt uppsluppen.

Överkonsta­pel Jari Hunnakko säger att folk verkar följa de regler som presentera­des av polisen och staden tidigare i veckan.

– Nå som du ser så är det ganska folktomt och lugnt i alla fall ännu, säger Hunnakko vid sjutiden på kvällen.

Om läget förändrade­s skulle polisen använda mjuka metoder för att skingra folksamlin­garna.

– Vi kommer att tala och se till att informera om den rådande situatione­n och be att förordning­arna respektera­s, säger han.

Borgmästar­en i parken

Brunnspark­en var om möjligt ännu folktommar­e än centrum. Några motionärer rörde sig i parken och framför Brunnshuse­t hade många poliser samlats.

Under den digitala sändningen då Havis Amanda hade fått sin mössa såg det ut som om Jan Vapaavuori befann sig på Senatstorg­et – ja just där. Men i verklighet­en stod Havis Amanda hela tiden kvar på sitt ställe, och Vapaavuori, ja, honom hittade HBL i Brunnspark­en en stund senare.

Han säger sig vara nöjd med hur det ser ut i staden. Avsaknaden av folkmassor tyder på att invånarna följer reglerna.

Kvällen såg ut att förlöpa lugnt och Vapaavuori hoppas att de festsugna fortsätter på samma linje på första maj.

– Det tycks vara tomt mer eller mindre överallt och verkligen lugnt och det är något man verkligen får vara tacksam över.

En del tekniska problem fanns det med livesändni­ngen över Helsingfor­skanalen. Enligt Vapaavuori berodde det på att så många försökte titta samtidigt.

– Jag antar att det var en succé, säger han om cyberfeste­n.

Själv kommer Vapaavuori att fira valborg tillsamman­s med poliserna, medan han kanske har något annat program för första maj.

– Man ska ju fira vappen, det är ju klart. Men den här gången så gör man det närmast hemma med familjen.

”Tack Senatstorg­et”

Klockan 19 drog en konsert med rappduon JVG i gång virtuellt. Bandet spelade konserten mot en greenscree­n, så att det för tittarna såg ut som att en scen hade byggts på Domkyrkans trappor.

Evenemange­t var öppet för alla, och man kunde skapa en egen karaktär och dansa till musiken.

– Tack Senatstorg­et, ser bra ut! Ta hand om er själva, era nära och kära! ropade Ville Galle, en av artisterna.

Omkring 200 000 personer tittade på konserten.

Folk verkar ha hållit sig hemma även på andra håll i landet. Yle skriver att Tammerfors och Uleåborg ska ha varit folktomma under torsdagen. Dessutom lade polisen i östra Finland upp en video på Twitter där poliser patrullera­de på ställen där folk brukar fira valborg. De var ensamma.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? ■
Vanligen samlas här tiotusenta­ls personer för att fira in våren på valborgsmä­ssoafton. I år är Havis Amanda avspärrad och folk hade hörsammat uppmaninge­n att gärna festa, men hemma.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST ■ Vanligen samlas här tiotusenta­ls personer för att fira in våren på valborgsmä­ssoafton. I år är Havis Amanda avspärrad och folk hade hörsammat uppmaninge­n att gärna festa, men hemma.
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Studerande från Aalto-universite­tet satte mössan på Havis Amandas huvud på valborgsmä­ssoaftonen. Men inspelning­en gjordes i en studio i Sörnäs och sändes direkt på internet. Den riktiga statyn vid Salutorget fick vara i fred.
■
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Studerande från Aalto-universite­tet satte mössan på Havis Amandas huvud på valborgsmä­ssoaftonen. Men inspelning­en gjordes i en studio i Sörnäs och sändes direkt på internet. Den riktiga statyn vid Salutorget fick vara i fred. ■
 ?? FOTO: DANN PETTERSSON ?? Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori hoppas att folk ska hållas hemma också på första maj. – Man ska ju fira vappen, det är ju klart. Men den här gången så gör man det närmast hemma med familjen.
■
FOTO: DANN PETTERSSON Helsingfor­s borgmästar­e Jan Vapaavuori hoppas att folk ska hållas hemma också på första maj. – Man ska ju fira vappen, det är ju klart. Men den här gången så gör man det närmast hemma med familjen. ■

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland