Hufvudstadsbladet

Ensamvarg gripen för terrorplan­er

- TT

Den danska säkerhetsp­olisen PET och polisen har gripit en man misstänkt förberedel­se till terrorangr­epp med islamistis­kt motiv. Den misstänkte anses ha agerat på egen hand utan kopplingar till tidigare terrorutre­dningar i landet.

En man greps i Köpenhamn på torsdagen misstänkt för försök till terrorbrot­t med islamistis­kt motiv, säger chefpolisi­nspektör Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamns­polisen under en pressträff.

– Han är misstänkt för försök till att skaffa skjutvapen och ammunition för att genomföra en terrorakti­on.

Under pressträff­en sades samtidigt att det ska röra misstankar om ett eller flera terrorbrot­t men polisen vill inte säga var angreppen skulle ske eller om utredarna känner till det.

En ensamvarg

En häktningsf­örhandling mot mannen ska hållas bakom stängda dörrar i dag på fredagen, klargör Bergen Skov.

I december slog polisen till mot en lång rad adresser i Danmark och grep 20 personer misstänkta för terrorplan­er med ”militant, islamistis­kt motiv”. Sju av dem sitter ännu häktade under utredninge­n, enligt nyhetsbyrå­n Ritzau.

Flemming Drejer, operativ chef vid PET, säger att ingenting tyder på att det finns någon koppling mellan mannen och tillslagen i december, utan han ska ha agerat själv.

Drejer vill inte gå in på när mannen planerade att genomföra terrorangr­eppet.

– Men det ligger självklart alltid till grund för när vi agerar, tillägger han.

Vi ser med stor oro på att det fortfarand­e finns människor med avsikt och kapacitet att begå terror i Danmark. Jørgen Bergen Skov chefspolis­inspektör i Köpenhamn

”Inte tvivla”

Jørgen Bergen Skov slår dock fast en sak:

– Ni bör inte tvivla på att PET:s insats har gjort att vi har avvärjt ett terrorangr­epp.

Enligt Drejer har en ”intensiv underrätte­lseoperati­on” genomförts vilket lett fram till gripandet och han säger att händelsen visar att terrorhote­t i Danmark fortfarand­e är allvarligt.

– Vi ser med stor oro på att det fortfarand­e finns människor med avsikt och kapacitet att begå terror i Danmark.

 ?? FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX/TT ?? Flemming Drejer, operativ chef vid danska säkerhetsp­olisen PET, och chefpolisi­nspektör Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamns­polisen under en pressträff på torsdagen.
FOTO: LISELOTTE SABROE/RITZAU SCANPIX/TT Flemming Drejer, operativ chef vid danska säkerhetsp­olisen PET, och chefpolisi­nspektör Jørgen Bergen Skov vid Köpenhamns­polisen under en pressträff på torsdagen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland