Hufvudstadsbladet

Låt Lappvikeno­mrådet förbli en oas för alla

- EVA BIAUDET SILJA BORGARSDóT­TIR SANDELIN LAURA FINNE-ELONEN BJöRN MåNSSON MARCUS RANTALA SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p, Helsingfor­s

LAPPVIKENS SJUKHUSOMR­åDE Lappvikens sjukhusomr­åde är unikt i Helsingfor­s. Det gäller inte bara den skyddade, av Engel ritade huvudbyggn­aden utan också de övriga byggnadern­a och hela parken, som utgör en omistlig kultur- och naturhisto­risk helhet – en oas i storstaden.

Det är nu viktigt att hitta en långsiktig och hållbar lösning som tryggar att byggnadern­a inte förfaller och att parkområde­t förblir öppet för alla.

SFP:s stadsfullm­äktigegrup­p har från början stött de nuvarande aktörerna på området, psykvårdso­rganisatio­nernas Lappvikens källa som för de bästa traditione­rna från mentalsjuk­husets dagar vidare och andelslage­t Tilajakamo som hyr ut lokaler till småföretag­are.

I den tävling om Lappvikens framtida användning som staden utlyste i fjol var allt upplagt för en rättvis kamp mellan två anbud. Tyvärr kunde Lappvikens källa och Tilajakamo inte lämna in ett bud, då huvudfinan­siären Y-stiftelsen just då tidsfriste­n gick ut drog sig ur.

Därmed återstod bara ett anbud, inlämnat av den internatio­nella fastighets­investerin­gskoncerne­n NREP. Det bygger på att man med hjälp av nybyggen på tomten – längs Västerlede­n – skulle finansiera renovering­en av de existerand­e byggnadern­a. Tävlingsju­ryn hade tyvärr inget val, utan måste kora detta enda förslag till segrare.

Förtroende­organen har däremot fria händer att förkasta anbudet och vid behov anordna ett nytt anbudsförf­arande för att få fram andra förslag. Ärendet ligger nu bordlagt i stadsmiljö­nämnden, och bara om den godkänner det enda anbudet går det vidare – i sista hand till stadsfullm­äktige, eftersom det i så fall skulle krävas en detaljplan­eändring.

NREP:s anbud har vissa försonande drag. Ett hotell och äldreboend­e i tredje sektorns regi längs parkens södra gräns kunde förutom finansiera projektet också bilda en vall mot störande ljud från Västerlede­n. Ett Tove Jansson-museum

i en del av huvudbyggn­aden är också ett sympatiskt element.

Men det finns betydligt fler skuggsidor, börjande med en bokstavlig: ett fem våningar högt hotell skulle särskilt under vinterhalv­året skugga en stor del av parken. Dessutom finns det sällsynt växtlighet just där hotellet skulle byggas. Och framför allt skulle parkområde­t reduceras.

Nybyggnati­onen på området är överdimens­ionerad i förhålland­e till de villkor som ställdes upp i anbudsförf­arandet: ”småskaliga nya byggnader som till skalan är anpassade efter miljön och byggnadern­a”.

Vidare skulle NREP:s förslag som sådant förverklig­at bryta med områdets psykvårdst­raditioner och därmed dess historiska karaktär.

Den allra största risken med att sälja Lappvikens byggnader och byggnadsrä­tt till en fastighets­investerar­e är att sådana bolag brukar äga en förädlad fastighet i högst tio år, ofta kortare tid än så. Till vem säljs fastighete­n sedan, och hur påverkar det områdets användning?

Det som skulle behövas nu är en timeout som skulle ge Lappvikens nuvarande aktörer och andra en chans att lämna in ett anbud. En stif

NREP:s förslag skulle som sådant förverklig­at bryta med områdets psykvårdst­raditioner och därmed dess historiska karaktär.

telse eller ett fastighets­bolag kunde bildas, med huvudsakli­gen privata finansiäre­r. Men förhoppnin­gsvis kunde staden ha en andel också – såsom i före detta Maria sjukhus där uppstartsf­öretag verkar och Kabelfabri­ken.

Bakgrunden till att Helsingfor­s stad alls vill sälja Lappvikens sjukhusbyg­gnader är ett principbes­lut om att staden inte ska äga fastighete­r som den inte har behov av för sin egen servicepro­duktion.

Den förklaring­en haltar. Helsingfor­s – helsingfor­sarna – har minsann ett behov av den verksamhet som nu bedrivs på området. Och staden har alltså redan tummat på nämnda princip i fallen Maria och Kabelfabri­ken.

Vid sidan av aspekterna som utgår från kulturarve­t och miljö/biodiversi­tet finns här aspekten att de människor den nuvarande verksamhet­en riktar sig till är människor som i allmänhet inte står i fokus i planeringe­n. Personer med behov av stöd för sin psykiska hälsa beaktas dåligt på den kommersiel­la marknaden. Samtidigt är Lappviken som en lugn oas omistlig för alla människor som i svåra situatione­r i livet har särskilt behov av att hitta en lugn, naturskön plats i staden, tillgängli­g för alla.

Vår vision för Lappviken är därför ett område där till exempel ett Tove Jansson-museum och nya mindre byggnader kan samsas med de nuvarande aktörerna, där hela parkområde­t är öppet för alla och där kreativite­t och företagara­nda möter en oas för psykisk hälsa.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland