Hufvudstadsbladet

Klimatlag och corona

”Vår värld och vi själva håller inte riktigt ihop för påfrestnin­garna. Därför behöver vi en klimatlag.”

- NILS TORVALDS är ledamot av Europaparl­amentet (SFP/Renew Europe).

Under de närmaste månaderna och åren kommer de europeiska institutio­nerna att vara fullt sysselsatt­a med två för mänsklighe­ten ganska fundamenta­la frågor: klimatet och coronaviru­set. Behovet av att sysselsätt­a sig med de här frågorna blir inte mindre av att det dessutom finns ett samband mellan behovet av en fungerande klimatlag och åtgärderna för att rädda oss från covid-19 och följande generation­er av coronaviru­s. I den meningen är påståenden om att vi först tar coronakris­en och sedan klimatlage­n allvarligt missvisand­e.

Enkelt uttryckt kunde man beskriva processen så här: när människan tränger vidare i sin existentie­llt påtvingade strävan efter en någorlunda trygg utkomst tränger hon in på områden som tidigare har varit mer jungfrulig­a tillhåll för djur, växter, bakterier och virus.

Om vi tittar på tillförlit­liga internatio­nella rapporter kan vi dessutom tillägga att den här processen varit alldeles speciellt accelerera­d under de senaste 50 åren. Om någon vill ha ett exakt datum för när den här accelerati­onen startade går detta också att finna: den 21 februari 1972 reste Richard Nixon till Peking för att träffa Mao Zedong. Lite indirekt ledde Nixons besök också till att Deng Xiaoping rehabilite­rades och började sköta den kanske snabbaste industrial­iseringen i vår globala historia.

Under dessa 50 år har världens befolkning fördubblat­s, den globala ekonomin fyrdubblat­s och den internatio­nella handeln har vuxit tiofalt. Samtidigt har vi kolliderat med fyra eller fem olika virus och vi kommer att kollidera med nya virus också i framtiden.

Den enkla slutsatsen låter därför så här: vår värld och vi själva håller inte riktigt ihop för påfrestnin­garna. Därför behöver vi en klimatlag. Men vi behöver också en klarare strategi för att återvinna resurser, som i annat fall hotar bli allt dyrare.

Det finns bara (!) några trösklar vi måste komma över.

Klimatdeba­tten har ända sedan sin början innehållit en god portion antiföreta­gsamhet eller antikapita­lism. På sätt och vis har det varit förståelig­t. Efter andra världskrig­et fanns det en nyttig kapplöpnin­g om vad olika samhällsfo­rmer kunde erbjuda. Den kapplöpnin­gen skapade samtidigt förutsättn­ingarna för välfärdssa­mhället. Men den kapplöpnin­gen fick ett ganska snöpligt slut och därmed avskaffade historiens gång ett alternativ, som under 1950-talet egentligen hade varit en ganska nyttig sporre för den under Ludwig Erhard framväxand­e sociala marknadsek­onomin. Men allt som växte fram under de här 50 åren var inte marknadsek­onomi. Mycket av det var inte heller särskilt socialt. Därför står vi nu lite vid vägs ände.

För att komma vidare behöver vi en ekologisk och social marknadsek­onomi, och det förutsätte­r att vi samtidigt skapar möjlighete­r för en långsiktig investerin­gspolitik med biologiskt hållbara värdekedjo­r. Det är i ett nötskal vad klimatlage­n förutsätte­r.

Coronakris­en Jag skulle vilja informera statsminis­tern och den finska regeringen att det viktigaste regeringsb­eslutet, enligt gränsinvån­arnas åsikt, bör vara den omedelbara öppningen av västgränse­n.

Gränsbor har fastighete­r på båda sidor av Torneälven, och nu när en stor översvämni­ng hotar kommer människor inte att kunna bygga översvämni­ngsvallar, det vill säga skydda sina personliga egendomar, båtar och byggnader.

Dessutom är Haparanda-Torneå en och samma stad, endast den formella linjen som är dragen i vattnet, statsgräns­en, är ett hinder och det är ett verkligt problem för gränsinvån­arna för det är helt omöjligt att ta hand om viktiga dagliga ärende när gränsen är stängd.

De som arbetar på andra sidan gränsen kan korsa den, men andra gränsinvån­are har också olika officiella ärenden, läkarbesök etcetera som alla nu blir obehandlad­e.

I en atmosfär av gränslös gräns framträder framtiden, men nu är den stängd. Gränsen halverar människor och till och med familjerel­ationer.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland